ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μοναδική ελπίδα για την Ήπειρο αποτελεί σήμερα ο Τουρισμός!..

Ενώ η χώρα βαδίζει σήμερα σε μονοπάτια πρωτόγνωρης αβεβαιότητας, με την κοινωνία να υποφέρει από την παρατεταμένη κρίση, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, οι καιροί δεν επιτρέπουν άλλο χάσιμο χρόνου. Ένας τομέας λοιπόν που ακόμη αντέχει και μπορεί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να κρατήσει κάπως όρθια την οικονομία, είναι αναμφίβολα ο Τουρισμός. Το ισχυρό «brand name» που έχει καθιερώσει η Ελλάδα στον τομέα αυτό, θα είναι η τελευταία ελπίδα για να δώσει μια μικρή παράταση - εάν παράλληλα δεν υπάρξουν και άλλες παραγωγικές επενδύσεις - πριν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και ζήσουμε καταστάσεις… Βενεζουέλας!
Δυστυχώς, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, πνέει τα λοίσθια! Πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις, αν δεν έχουν βάλει ακόμη λουκέτο, φυτοζωούν, ενώ νέοι επιστήμονες που θα μπορούσαν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να διαπρέψουν,  φεύγουν άρον – άρον για το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις στο Δημόσιο το τελευταίο διάστημα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, δημιουργώντας κομματικούς στρατούς, σε μια περίοδο που η χώρα παραπαίει! Πώς λοιπόν θα έρθει η ανάπτυξη, όταν δεν γίνεται καμία προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι το πώς αυτοί θα κρατηθούν στην εξουσία με όποιο κόστος;
Εδώ έρχεται λοιπόν η ιδιωτική πρωτοβουλία, να δώσει την δική της απάντηση σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε. Ο τομέας του Τουρισμού, παρά τα χτυπήματα που κι αυτός δέχτηκε, είναι σήμερα ίσως ο μοναδικός που θα μπορούσε ακόμη ν’ αντέξει, αλλά και να δώσει έστω και μια μικρή ώθηση στην οικονομία, μέχρι να αρχίσουν ν’ αλλάζουν κάποτε οι αρρωστημένες νοοτροπίες της εξουσίας στην Ελλάδα. Εκτός από τα νησιά που το καλοκαίρι αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» για προσέλκυση ξένων τουριστών, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού πολλές περιοχές έχουν κατακτήσει το δικό τους μερίδιο επισκεψιμότητας.
Η Ήπειρος συγκαταλέγεται σ’ αυτές και είναι κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, έχοντας ακόμη φυσικά πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που ξεχωρίζει στην περιοχή μας είναι ότι μπορεί να συνδυάσει πολλά είδη Τουρισμού, κάτι που είναι εφικτό να την οδηγήσει, με μεγάλες αξιώσεις, σε προορισμό 12 μηνών το χρόνο. Ήδη, οι τοπικοί φορείς το έχουν αντιληφθεί αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια. Έτσι, συμμετέχουν με αξιώσεις σε τουριστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

* * *
Με λίγη περισσότερη προσπάθεια και καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Ήπειρος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην τουριστική αγορά. Σ’ αυτό φυσικά έχει συμβάλλει και η άρση της οδικής απομόνωσης, κάτι που θα φανεί ακόμη πιο έντονα σε λίγο καιρό, μόλις ολοκληρωθεί και η Ιόνια Οδός και πλέον η πρόσβαση στην περιοχή μας θα γίνεται  από Βορρά και Νότο γρήγορα και με ασφάλεια. Εάν αυτό μπορούσε να γίνει και από αέρος, με τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου μας, τότε όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά! Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα γίνει κι αυτό…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.