ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η επιστροφή στις ρίζες…

● Οδεύουμε σιγά σιγά προς το τέλος του καλοκαιριού, τουλάχιστον ημερολογιακά, αφού ο καιρός φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας χαρίζει ζεστές και ηλιόλουστες μέρες και τον Σεπτέμβριο. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» λοιπόν, αφού ένας νέος Γολγοθάς ξεκινά, με πολλές και αυξημένες υποχρεώσεις.
Αρχικά η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων αυτή την εβδομάδα, θα δώσει το… έναυσμα για την πρώτη μεγάλη αλλαγή στις οικογένειες,  που τα παιδιά τους πέτυχαν σε σχολές εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Φυσικά ακολουθεί ένας δύσκολος Σεπτέμβριος, αλλά και οι επόμενες μήνες που οι οικονομικές υποχρεώσεις, θα φουσκώνουν επικίνδυνα τον λογαριασμό. Φόροι, χαράτσια και άλλα τρέχοντα έξοδα, τα οποία όσο θα πλησιάζουμε στον χειμώνα θα αυξάνονται, δημιουργούν έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» σε χιλιάδες νοικοκυριά, που έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους, για να δουν πώς και εάν θα τα βγάλουν πέρα!
Το φετινό καλοκαίρι πάντως για την πλειοψηφία των Ελλήνων πέρασε λιτά, με τα χωριά να έχουν την… τιμητική τους! Η επιστροφή στις ρίζες για τους περισσότερους ήταν η μόνη εφικτή λύση για να αποδράσουν από την σκληρή καθημερινότητα και το άγχος της πόλης, γι’ αυτό και, κατά γενική ομολογία, τα περισσότερα χωριά της Ηπείρου υποδέχτηκαν φέτος επισκέπτες περισσότερους από ποτέ. Οι διακοπές στα δημοφιλή παραθαλάσσια μέρη ήταν «προνόμιο» για μια μικρή μερίδα Ελλήνων και οι εκεί επαγγελματίες του Τουρισμού «έβγαλαν» την φετινή σεζόν κυρίως με ξένους!
Αντίθετα, η ύπαιθρος, έστω και για λίγες μέρες, ξαναζωντάνεψε. Οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις (θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικά δρώμενα, ημερίδες, τραπέζια και πανηγύρια), που είχαν ετοιμάσει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  και οι Δήμοι, δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό στα ερημωμένα, τους περισσότερους μήνες το χρόνο, χωριά δίνοντας την ευκαιρία στους απόδημους να περάσουν οικονομικά λίγες μέρες ξέγνοιαστα, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.  Τα καφενεία και οι ψησταριές γέμισαν με κόσμο, οι πλατείες και τα πάρκα με παιδικές φωνές, σπίτια για χρόνια κλειστά άνοιξαν και πάλι. Μια νέα πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στα χωριά της Ηπείρου, σημάδι και αυτό των δύσκολων καιρών που διανύουμε.
* * *
Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος επέστρεψε στις ιδιαίτερες πατρίδες του, περνώντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με παλαιότερα, η εικόνα των ασφυκτικά φέτος γεμάτων χωριών, αλλά και η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στα τοπικά δρώμενα, είναι σίγουρα παρήγορο φαινόμενο στους χαλεπούς καιρούς απ’ όλες τις απόψεις, που ζούμε. Κι αυτό, γιατί οι Έλληνες ακόμη και στα πολύ δύσκολα, θα βρουν μια διέξοδο από την σκληρή καθημερινότητα. Ευτυχώς που αυτή τη φορά, είναι η επιστροφή στις ρίζες τους. Γιατί και τα χωριά ξαναζωντανεύουν, αλλά και οι ίδιοι αποκτούν πιο ισχυρούς δεσμούς με την γη των προγόνων τους…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.