ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Διαρκής και συντονισμένη η μάχη κατά των εξαρτήσεων!

● Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η χθεσινή (26η Ιουνίου) και υπενθύμισε σε όλους μας, κοινωνία και φορείς, ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι εδώ  και ύπουλα συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, πλήττοντας κυρίως τους νέους μας, το μέλλον της Ελλάδας. Τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο σοκάρουν, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια που παρατηρείται στην αντιμετώπισή του. Πάνω από 250 εκατομμύρια πολιτών σε όλο των κόσμο (88 εκατ. Ευρωπαίοι) είναι σήμερα χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, με το κέρδος από την παράνομη διακίνηση να ανέρχεται στα 350 δισεκ. δολάρια (25 δισεκ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά).  
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου, σκοπό έχουν να αφυπνίσουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα διαχειριστούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση που έχει να κάνει κυρίως με το μέλλον των νέων ανθρώπων!  Η ίδια πιστεύει ότι για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των οργανισμών, δομών και υπηρεσιών, αλλά και της κοινωνίας, παραθέτοντας τις βασικές γραμμές, στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.
Μέχρι σήμερα όμως, παρόλο που οι ειδικοί χτυπούν συχνά το καμπανάκι, η Πολιτεία αρκείται στην διαπίστωση του προβλήματος και στα… ευχολόγια. Εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, κοινή γραμμή, πραγματική στήριξη και περισσότερη ευαισθητοποίηση, τότε και του χρόνου, την ίδια μέρα (26 Ιουνίου), θα ακούμε τις ίδιες παραινέσεις, μόνο που ο αριθμός των εξαρτώμενων ανθρώπων θα έχει μεγαλώσει δραματικά, όπως και τα ποσά από το παράνομο εμπόριο, θα μοιάζουν εξωπραγματικά!
Βέβαια, τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που διακινούνται στην «αγορά του θανάτου», κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την χάραξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής ενάντια στις ουσίες, γι’ αυτό και στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Μόνο αυτή ίσως θα μπορούσε να ανακόψει την αλματώδη αύξηση των εμπλεκομένων στα δίχτυα των ναρκωτικών.
* * *
Τα μαντάτα δεν είναι καλά ούτε για την περιοχή μας. Τα στοιχεία που έδωσε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος δείχνουν αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίες του, αφού τον περασμένο χρόνο, συνολικά 656 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο. Μπορεί η δουλειά που γίνεται από τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στο να βοηθούν εξαρτημένα άτομα να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, να είναι επαινετή - παρόλες τις δυσκολίες που σίγουρα αντιμετωπίζουν - ωστόσο μεγάλο στοίχημα και ευχή όλων είναι να έρθει η ώρα οι εξαρτημένοι που θα ζητούν την βοήθεια των ειδικών να λιγοστεύουν, αντί να αυξάνονται.
Όμως, δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια εκτός από τα ναρκωτικά, οι προκλήσεις καθημερινά μεγαλώνουν και μάλιστα επικίνδυνα. Κι αυτό γιατί εμφανίζονται και νέοι τύποι εξαρτήσεων, που επιθετικά μπαίνουν στη ζωή των ανηλίκων. Διαδίκτυο, ηλεκτρονικά παιχνίδια και διαδικτυακός τζόγος απειλούν την… ισορροπία των μαθητών, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα όσο είναι νωρίς ακόμη, πριν οι ελληνικές οικογένειες βιώσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πανστρατιά λοιπόν για να προστατεύσουμε την νεολαία μας, το αύριο της Ελλάδας…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.