ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η ζημιά για την φέτα μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη!..

● Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τον «πρεσβευτή» της χώρας μας στο εξωτερικό, το τυρί «φέτα». Δυστυχώς, χάνει και αυτό την δυναμική του, με τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., που δίνουν την δυνατότητα σε τρίτες χώρες να εκμεταλλεύονται το ισχυρό «brand name» φημισμένων ελληνικών προϊόντων. Κι ενώ το αρμόδιο Υπουργείο θα έπρεπε να παλεύει για την… διάσωσή τους, αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, λες κι ενάμιση χρόνο τώρα δεν βρίσκεται στην εξουσία. Η προσφιλής τακτική ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι… καλά κρατεί!
Αντί να απολογηθεί για το ότι η φέτα, η κορωνίδα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), βρίσκεται εκτεθειμένη μέσα από τις διάφορες αυτές συμφωνίες… πανηγυρίζει ότι «κέρδισε» μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών! Τότε που ΘΑ αρχίσει και η διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας. Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»!
Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας βρίσκεται στα όριά του, παλεύοντας να επιβιώσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έρχεται η χαριστική βολή για ένα προϊόν, οι εξαγωγές του οποίου ξεπερνούν τα 380 εκατ. ευρώ ετησίως και που αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικά η Ήπειρος, που έχει συνδέσει το όνομά της με την ποιοτική ελληνική φέτα και που οι βιομηχανίες της πρωταγωνιστούν εντός κι εκτός συνόρων, δέχεται ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα, αφού η Πολιτεία, με την παθητική στάση που κρατά, εκχωρεί – ελαφρά τη καρδία – τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και σε άλλες χώρες, χωρίς μάλιστα αυτές να πληρούν τις προδιαγραφές.
Τι κι αν μετά από αγώνες και πραγματικές μάχες κατοχυρώθηκε τελικά η φέτα - πριν από δέκα περίπου χρόνια - ως ελληνικό προϊόν Π.Ο.Π. στην Ευρώπη; Το παραδοσιακό αυτό τυρί άλμης  που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, με συγκεκριμένη τεχνοτροπία στην ηπειρωτική Ελλάδα και από φυλές που εκτρέφονται από την τοπική μοναδική χλωρίδα στο εξής - και για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών - θα έχουν και παραγωγοί  της Νοτίου Αφρικής (!) την δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας του με την επωνυμία «South Africa Feta» ή «Feta Style» ή «Feta-type».
Τι σημασία έχει εάν δεν θα είναι η πραγματική ελληνική φέτα, με τις πολύ συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές; Η ζημιά στο κορυφαίο ελληνικό προϊόν θα γίνει και μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη, αφού η Π.Ο.Π. φέτα τίθεται βαθμιαία υπό κατάργηση, με κίνδυνο μάλιστα να χαθεί ακόμη και η κατοχύρωση της ελληνικής παραγωγής. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς το «σήμα κατατεθέν» της χώρας, δεν συμπεριελήφθη στη λίστα με τα περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά άλλα προϊόντα Π.Ο.Π.!
* * *
Και επειδή το θέμα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ήπειρο, θα περίμενε κανείς να τοποθετηθούν δυναμικά όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου και κυρίως οι επτά κυβερνητικοί, οι αντιδράσεις των οποίων, σε καυτά θέματα που αφορούν την περιοχή μας, δυστυχώς είναι από χλιαρές έως ανύπαρκτες! Αλήθεια, αγνοούν ότι οι πολίτες τους εξέλεξαν για να έχουν ουσιαστικό λόγο στην κυβερνητική πολιτική και να παίρνουν σαφή θέση, όταν μάλιστα θίγονται καίρια συμφέροντα της περιοχής τους; Έχουν κάποια απάντηση;..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.