ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...
Παροιμιώδης η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στο προσφυγικό!
Η αδυναμία σωστής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα, εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά για την παροιμιώδη ανεπάρκεια που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Είναι γενική η διαπίστωση ότι οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ζουν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν επωμιστεί ένα επιπλέον βάρος, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να σηκώσουν σε μια περίοδο πολύ δύσκολη απ’ όλες τις απόψεις.
Κι ενώ ο αριθμός των προσφύγων πανελλαδικά έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί, εντύπωση προκαλεί πώς το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο που ασχολείται με το προσφυγικό, αδυνατεί να βάλει, έστω και μια στοιχειώδη, τάξη. Από την μια, κάνει λόγο για έλλειψη κονδυλίων και από την άλλη… τα βάζει με τους «κακούς» ξένους και κάποιες ΜΚΟ που αμαυρώνουν, όπως ισχυρίζεται, την εικόνα της χώρας. Αποτέλεσμα είναι το επιτελείο να έχει ξεφύγει εντελώς από το βασικό στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξή τους με τις τοπικές κοινωνίες.
Βέβαια, όταν μια κρίσιμη κατάσταση την αντιμετωπίζεις από την αρχή λάθος, χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό και συνεννόηση με όλες τις Αρχές και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μάλιστα στην πλειοψηφία της έδειξε αμέσως διάθεση να συνεργαστεί, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές συνέπειες που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου. Στους περισσότερους χώρους όπου βρίσκονται σήμερα οι πρόσφυγες και κυρίως στους καταυλισμούς, επικρατεί εξαθλίωση. Η Κυβέρνηση… πανηγυρίζει για την εκκένωση της Ειδομένης και μεταφέρει τους πρόσφυγες σε άλλους χώρους, οι οποίοι δεν πληρούν καμιά από τις βασικές υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης.
Έρχεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κρούει το καμπανάκι προς τις ελληνικές αρχές για τις ανεπαρκείς συνθήκες. Και τότε, το ελληνικό Συντονιστικό Όργανο «ενοχλείται», εγκαλώντας την μάλιστα ότι χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα «όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων, αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση»!
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιος τελικά κάνει κουμάντο στο προσφυγικό θέμα και παίρνει τις αποφάσεις; Η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για τους χώρους που θα εξασφαλίσει και τις συνθήκες που θα επικρατούν; Γιατί επιτέλους δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της; Ή μήπως και η βρετανική Guardian που λίγο μετά τις ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας, αναφερόμενη στους χώρους φιλοξενίας, κάνει λόγο για συνθήκες, οι οποίες «δεν κάνουν ούτε για ζώα»; Είναι και αυτή… βαλτή για να πλήξει την εικόνα της χώρας μας;
* * *
Η εικόνα της Ελλάδας πλήττεται αποκλειστικά και μόνο από την ανεπάρκεια της Πολιτείας να συντονίσει μια έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση, για την οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.! Και αυτό επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προς τις ελληνικές αρχές. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αλλά ας μην πάμε μακριά, ας δούμε τα εδώ, τα του τόπου μας: στην πρ. Παιδόπολη Αγία Ελένη, όπου πρόκειται (άγνωστο πότε) να μεταφερθούν πρόσφυγες από τον Κατσικά και πάλι η Κυβέρνηση αιφνιδιάζει την τοπική κοινωνία, παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να αναλάβει δήθεν τις παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές. Κι αυτό όταν ο Δήμος Ζίτσας εγγράφως τους διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση (!) από Ιδρύματα του εξωτερικού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας! Αλλά οι κυβερνώντες ούτε διάβασαν, ούτε γνωρίζουν, ούτε άκουσαν. Τι άλλο να πει κανείς…
•Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.