Η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και οι πολίτες στην αβεβαιότητα!..

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μπροστά σε μια νέα περίοδο ύφεσης φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια μετράει συνεχώς απώλειες, σε όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας και όχι μόνο. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, που αν και έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, συνεχίζεται ακάθεκτα, χωρίς οι κυβερνώντες να υπολογίζουν ότι πλέον η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αντέχει άλλο!
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη εξέλιξη, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι περικοπές μισθών – συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας και η αδυναμία εξοικονόμησης ρευστότητας των επιχειρήσεων, οδηγούν την οικονομία, με μαθηματική ακρίβεια, σε πλήρη καθίζηση! Όλα αυτά έφεραν την σημερινή θλιβερή πραγματικότητα: έναν λαό φτωχοποιημένο και μια επιχειρηματικότητα σχεδόν αφανισμένη! Για νέες επενδύσεις πια ούτε λόγος, αφού το εχθρικό περιβάλλον από το οποίο περιβάλλεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, διώχνει και τους λιγοστούς ενδιαφερόμενους που είχαν απομείνει στη χώρα!
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για μια Ανάπτυξη που έρχεται (!), χωρίς βεβαίως να εξηγεί το πώς θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες  προϋποθέσεις. Αντίθετα, όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, αφού με την πολιτική που ασκείται, δεν τους δίνεται καμία προοπτική να μείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν! Εκτός κι αν για τους κυβερνώντες ανάπτυξη θεωρούνται τα περιορισμένης διάρκειας προγράμματα απασχόλησης (λιγοστά κι αυτά) ή κάποιοι εποχικοί κομματικοί συνήθως διορισμοί που υπόσχονται, χρυσώνοντας το χάπι σε φανατικούς οπαδούς τους, που κι αυτοί πλέον έχουν χάσει κάθε ελπίδα!
Άνθρωποι της αγοράς έχουν κρούσει το καμπανάκι κινδύνου εγκαίρως, πολύ πριν οδηγηθεί η Ελλάδα στην σημερινή τραγική κατάσταση! Η επιχειρηματικότητα, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία και παραγωγική δουλειά σε χιλιάδες νέους ανθρώπους ,πνέει τα λοίσθια!
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε αυτό που βιώνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος, κατά την εαρινή γενική συνέλευση της Ένωσης, που ολοκληρώθηκε προχθές, Σάββατο στην Πρέβεζα. Μίλησε για «εφιάλτη», ο οποίος οφείλεται κυρίως στην μείωση της ζήτησης - που σε κάποιους κλάδους έχει λάβει διαστάσεις κατάρρευσης -, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, στην αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και στο δυσβάσταχτο κόστος του δανεισμού! Σε τι απ’ όλα αυτά διαφωνούν οι κυβερνώντες και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για ν’ αλλάξει το τοπίο;
* * *
Και όχι, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, οι… κακοί ξένοι δανειστές. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ. Μίχαλος, και άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε μηχανισμούς στήριξης, πλέον βρίσκονται εκτός μνημονίων και αρχίζουν δειλά – δειλά να έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κάτι δεν κάνει καλά, όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης. Και όσο η Κυβέρνηση δεν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, τόσο η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση και οι πολίτες στην αβεβαιότητα!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.