ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...
Ούτε κουβέντα για ενίσχυση
του ελληνικού «επιχειρείν»!..
- Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ
● Μια από τις δυσκολότερες περιόδους, στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, διανύει η χώρα μας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.
Κι αυτό γιατί μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία, έρχεται να προστεθεί και το προσφυγικό ζήτημα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και έντονο προβληματισμό για το πώς τελικά θα το διαχειριστεί η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία πιάστηκε απροετοίμαστη για μια τέτοια εξέλιξη.
Κι ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ανθρωπιστική κρίση, δεν φαίνεται ν’ αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Η ένταση που εξακολουθεί να επικρατεί στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, με τους αγρότες να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» και την Κυβέρνηση να προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση, δημιουργεί ανασφάλεια στις παραγωγικές τάξεις της χώρας, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπως και του συστήματος «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας που παρακολουθεί τις ροές της μισθωτής απασχόλησης, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα στον Ιανουάριο, έρχεται να προβληματίσει την κοινωνία – δυστυχώς όχι την Κυβέρνηση, η οποία… πανηγυρίζει για την παράταση που πήραν τα πεντάμηνα προγράμματα και έγιναν οκτάμηνα (!) – εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας στους νέους ανθρώπους που το μέλλον τους, υπό αυτές τις συνθήκες, προδιαγράφεται ζοφερό!
Η Κυβέρνηση ανεξήγητα εξακολουθεί να… πολεμάει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι η μόνη ίσως που θα μπορούσε να δώσει «ανάσα» στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ούτε κουβέντα για ενίσχυση του «επιχειρείν», μέσα από πρωτοβουλίες που θα έδιναν λύση στην έλλειψη ρευστότητας και κυρίως στην γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για οποιονδήποτε δυνητικό επενδυτή.
Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) περιγράφουν με μελανά χρώματα την σημερινή πραγματικότητα, αφού στις πρώτες 40 ημέρες του 2016 συστάθηκαν 2.303 εταιρίες, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν η ίδρυση επιχειρήσεων άγγιζε τις 3.736, το 2014 τις 4.667, το 2013 τις 4.823, ενώ το 2012 τις 5.374 εταιρίες! Τα νούμερα λοιπόν μιλούν από μόνα τους. Εάν αυτά δεν προβληματίζουν τους κυβερνώντες, όπως και η θλιβερή διαπίστωση ότι για κάθε μια νέα επιχείρηση που ανοίγει, δυο κλείνουν, τότε σίγουρα βαδίζουμε σε λάθος δρόμο.
•••
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει σύντομα ν’ αλλάξει. Το επιβάλλουν οι καιροί, για να σταθούμε, επιτέλους, στα δικά μας πόδια! Υπάρχουν σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι με πρωτοποριακές ιδέες, που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ηπειρωτική εταιρία πληροφορικής «Terracom», η οποία επενδύοντας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «HORIZON 2020». Υπάρχουν λοιπόν οι τολμηροί που δείχνουν το δρόμο και καταφέρνουν να διακριθούν στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν φύγει ακόμη όλα τα ελληνικά μυαλά από την χώρα. Ας το αντιληφθεί αυτό το γρηγορότερο και η Κυβέρνηση, που μέχρι τώρα δείχνει να έχει πλήρη μεσάνυχτα!
•Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.