ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Όχι στο… θάνατο του Έλληνα εμποράκου!

● Σε μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει φτάσει σε σημείο «μηδέν» και μαζί μ’ αυτή και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, θα περίμενε κανείς, λογικά, ν’ αλλάξει ρότα για να προλάβει τα χειρότερα. Δυστυχώς όμως, εκ του αποτελέσματος, η ελπίδα που υπόσχονταν προεκλογικά η σημερινή Κυβέρνηση, καλλιεργώντας τόσο μεγάλες προσδοκίες στο λαό, αποδείχτηκε φρούδα! Εκτός του ότι καταλύεται κάθε έννοια κοινωνικού Κράτους, δεν γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια να ανακάμψει η εγχώρια οικονομία. Και πώς θα γίνει αυτό; Πάντως σίγουρα όχι με το να εκδιώκεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, η μόνη ίσως που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα και πάλι στα δικά της πόδια!
Και μόνο το γεγονός ότι σήμερα η επιχειρηματικότητα αντί να ενισχύεται, έχει αφεθεί στην τύχη της, αποτελεί προμήνυμα ότι έρχονται στην οικονομία μας ακόμη χειρότερες μέρες. Γιατί αλήθεια, πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ, πώς θα γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική; Ερωτήματα που φαίνεται πως δεν αγγίζουν το μυαλό των κυβερνώντων, οι οποίοι με τα μέτρα που παίρνουν, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους μικρομεσαίους, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση.
Δεν φτάνει που δεν δίνουν κίνητρα και δεν παίρνουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας - εν μέσω μάλιστα capital controls - δημιουργούν και επιπλέον προσκόμματα, αφού τελευταία πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με ηλεκτρονικά κατασχετήρια, λόγω χρεών (ακόμη και μικρών ποσών) στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή την Εφορία. Και δεν γίνεται λόγος για τους… κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες (αυτοί πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεγλιστρούν), αλλά για εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία, λόγω ασφυξίας της αγοράς, αλλά και της λάθος πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Δεν μπορεί λοιπόν για ασήμαντα ποσά, να σταματά κάθε οικονομική δραστηριότητα μικρομεσαίων, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει πλάτη για να σταθεί όρθια η χώρα. Το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών –και χωρίς καμία προειδοποίηση!– είναι μια ανάλγητη, τιμωρητική πολιτική, που δείχνει τον πανικό της Κυβέρνησης να μαζέψει, όπως - όπως, χρήματα στα δημόσια Ταμεία. Γιατί πώς θα λειτουργήσει μια επιχείρηση, όταν της μπλοκάρουν κάθε οικονομική συναλλαγή, δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγορά;  Επόμενο είναι αργά ή γρήγορα να οδηγηθεί σε λουκέτο…
Φυσικά, αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τελευταία είναι απλώς το… κερασάκι στην τούρτα! Γενικότερα τους τελευταίους μήνες, δεν γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Αντίθετα, η εξοντωτική πολιτική που ακολουθείται, οδηγεί ελληνικές επιχειρήσεις είτε σε πτώχευση, είτε σε… μετανάστευση στο εξωτερικό. Μάλιστα, την ίδια ώρα, σε φυγή τρέπονται και ξένες επενδύσεις, αφού δεν έχουν πλέον καμία προοπτική με το εχθρικό κλίμα που βιώνουν στη χώρα μας.

* * *
Όλα αυτά, λίγο - πολύ, είναι γνωστά. Οι μικρομεσαίοι έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα είναι να εισακουστούν. Και πρέπει να εισακουστούν από την Κυβέρνηση, η οποία οφείλει πάραυτα ν’ αλλάξει στάση απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αν πράγματι επιθυμεί να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες. Και εν πάση περιπτώσει, εάν δεν μπορεί (!) να τις βοηθήσει, ας μην τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.