ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...
Ώρα να κυβερνήσει ο Πρωθυπουργός!..
● Όσο αισιόδοξος κι αν θέλει να είναι κάποιος για το 2016, που πριν λίγες μέρες… ανέτειλε, τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν του δίνουν αυτή την εικόνα, ούτε καν ως ψευδαίσθηση! Διανύουμε τον πρώτο μήνα του νέου έτους και οι εντάσεις στο σύνολο της κοινωνίας, άρχισαν να κάνουν την επανεμφάνισή τους. Το μικρό διάλειμμα της εορταστικής περιόδου τελείωσε και τα σοβαρά προβλήματα, που ποτέ βέβαια δεν είχαν λυθεί, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Αιχμή του δόρατος αυτή την περίοδο το Ασφαλιστικό, που βγάζει στα κάγκελα το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών της χώρας. Το πρωτοφανές αλαλούμ στο κυβερνητικό επιτελείο, που άλλοτε υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις και άλλοτε μετά… βδελυγμίας αρνείται οποιαδήποτε περικοπή, είναι αυτό που έχει εξοργίσει τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πιστεύουν ότι όσοι από τους κυβερνώντες συνέταξαν την μεταρρύθμιση, έχουν πλήρη μεσάνυχτα!
Εξάλλου, τελευταία είναι πολλά τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση γίνονται στο… πόδι, χωρίς κοστολόγηση, προγραμματισμό και κυρίως χωρίς συνέχεια και συνέπεια. Τρανό παράδειγμα το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, το οποίο έχει γίνει σήριαλ και μάλιστα κακοπαιγμένο! Εδώ και μήνες – κυρίως μετά τα capital controls – το Υπουργείο Οικονομικών διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους την χρήση του «πλαστικού χρήματος», ότι δηλαδή από το νέο έτος όλες οι αγορές θα γίνονται μέσω καρτών και ότι οι αποδείξεις αποτελούν παρελθόν! Κι ενώ θα έπρεπε να είναι πανέτοιμοι να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, η νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται ακόμη στο… δρόμο και κάποια στιγμή εντός Ιανουαρίου θα κατατεθεί! Θα υπάρξουν, λέει, εξαιρέσεις για τους ηλικιωμένους, ωστόσο ακόμη φαίνεται πως ψάχνουν τα όρια ηλικίας και πολλά άλλα ζητήματα που ακόμη τα εξετάζουν. Και ναι μεν θέλουν να βάλουν το «πλαστικό χρήμα» στη ζωή του Έλληνα, αλλά καλού κακού μας συμβουλεύουν να κρατήσουμε όχι μόνο τις αποδείξεις του 2016, αλλά και της προηγούμενης πενταετίας. Ελλάς στο μεγαλείο σου!
Η χώρα χρειάζεται όντως μεταρρυθμίσεις. Σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα κράτος πιο ευέλικτο, μικρό και με λιγότερη γραφειοκρατία. Δεν αρκεί η πρόθεση όμως. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα προκύψουν μετά από σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και καλή προετοιμασία. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στα πυροτεχνήματα και τους ερασιτεχνισμούς, γι’ αυτό και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις μένουν στην μέση.
* * *
Επιτέλους, οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις αντοχές και την υπομονή των πολιτών, οι οποίοι τόσα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Τι να περιμένει όμως κανείς, όταν σε θέσεις «κλειδιά» βρίσκονται άνθρωποι εντελώς άσχετοι, που πειραματίζονται, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας; Μήπως ήρθε η ώρα ο Πρωθυπουργός να πάρει πιο σοβαρά το ρόλο του και να κυβερνήσει;
•Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.