ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μέτρα αναπτυξιακά ΤΩΡΑ μπας και σωθεί η χώρα!
- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Στην κατεύθυνση του ν’ ανοίξει μια νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία, για να πάρουν σύντομα οι κρατικές μηχανές της μπροστά, θα πρέπει να κινηθεί η νέα Κυβέρνηση που ήδη έχει αναλάβει καθήκοντα. Οι συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες είναι πρωτόγνωρες και απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά, για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Αν και είναι νωρίς για τις όποιες προβλέψεις, αφού μας περιμένει ένα τρίτο πιο σκληρό «αριστερό» Μνημόνιο, ωστόσο το ελάχιστο που θα πρέπει άμεσα να κάνουν οι κυβερνώντες, είναι να αποδείξουν έμπρακτα στους πολίτες ότι το κλίμα στην χώρα μας δεν θα είναι πολύ πιο επώδυνο απ’ ότι σήμερα. Βέβαια, για πολλούς αυτό ακούγεται κάπως εξωπραγματικό, αφού τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Η νέα Κυβέρνηση Τσίπρα είναι βεβαίως η συνέχεια εκείνης του προηγούμενου επταμήνου, με μια μικρή «παύση» για να… ξεφορτωθεί τα δικά της βαρίδια, τα οποία η ίδια είχε δημιουργήσει και ανεχτεί κατά την διάρκεια της περασμένης θητείας της. Σύροντας μια ολόκληρη χώρα σε εκλογές – και αφού με την αψυχολόγητη στάση της  στο ενδιάμεσο, δημιούργησε απίστευτες καταστάσεις μ’ ένα ακατανόητο δημοψήφισμα και κλειστές τράπεζες (!) –περιμένει κανείς, τουλάχιστον στη νέα εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός, να φανεί πιο προσεκτική και μετρημένη. Δυστυχώς όμως η πρώτη εικόνα με το νέο Υπουργικό Συμβούλιο - «μαμούθ» σε αριθμό μελών, δείχνει ότι τα νέα ήθη που ευαγγελίζονταν προεκλογικά, ως δια μαγείας, ξεχάστηκαν με την ανάληψη ξανά της εξουσίας.
Οι εκλογές τελείωσαν και ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί οι πολίτες σύντομα και πάλι να οδηγηθούν στις κάλπες! Οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας, σε μια τόσο κρίσιμη για την χώρα περίοδο, είναι τεράστιες. Αρκεί και ο ίδιος να τις αναλογιστεί εγκαίρως και να δώσει έμφαση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται διαρκώς, για να ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Και να το επιδιώξει, τώρα είναι δύσκολο έως και αδύνατο να βρει και άλλους δανειστές. Θα πρέπει να υπάρξει παραγωγή, για να μπορέσει επιτέλους δειλά – δειλά να σταθεί η οικονομία στα δικά της πόδια. Αυτό όμως δεν θα το επιτύχει εάν άμεσα δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με παράλληλη παροχή κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία αποτελεσματικά και να ανακοπεί  το ρεύμα μαζικής μετανάστευσης των νέων μας στο εξωτερικό.  Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν βοηθούν τα επιδόματα ανεργίας, ούτε βεβαίως τα ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης, που απλά «χρυσώνουν το χάπι», αφού με την λήξη τους αυξάνονται και πάλι οι δεξαμενές των ανέργων. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι αυτά ποτέ δεν λειτούργησαν αναπτυξιακά, παρά μόνο σαν «ασπιρίνη» για ένα προσωρινό μεροκάματο κι αυτό μάλιστα…  κουτσουρεμένο.
***
Είναι καιρός η Κυβέρνηση να περάσει από τις εξαγγελίες και τις «καλές προθέσεις», στις ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα να έχουν αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως διάρκεια. Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα περίοδο χάριτος. Είναι τόσο οριακές οι καταστάσεις, που οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα πρέπει να είχαν ληφθεί από… χθες. Αύριο, θα είναι πολύ αργά…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.