ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...
Με ποια «ατού» τα Γιάννενα θα γίνουν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;
● Η διεκδίκηση από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021», ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ευρέως την περασμένη εβδομάδα στην πόλη. Το ζήτημα μάλιστα απασχόλησε εκτενώς και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο μόνο δυο δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Αν και, σχεδόν κατά γενική ομολογία, σαν ιδέα και σχέδιο τιμά τα Γιάννενα και γενικότερα την Ήπειρο, αφού, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, πρόκειται για μια «επένδυση» που θα ωφελήσει τα μέγιστα όλη την περιοχή από την διεθνή προβολή που θα υπάρξει, ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την οικονομική παράμετρο – λόγω κυρίως της πολύ δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κατά πόσο οι τοπικοί φορείς είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια τέτοια πρόκληση και να τα βγάλουν πέρα επιτυχώς, μένει να αποδειχθεί. Κι αυτό γιατί, πέραν της οικονομικής παραμέτρου, τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής σε απλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πόλης, δεν δίνουν τα περιθώρια να γεννιούνται τόσο μεγάλες αξιώσεις, αφού πρόκειται για ένα «στοίχημα» πολύ δύσκολο, που εκτός από όραμα, για να κερδηθεί απαιτεί γνώσεις , διασυνδέσεις και βεβαίως χρήμα, δεδομένου ότι και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων πόλεων είναι πολύ μεγάλος.
Δικαιολογημένα λοιπόν αρκετοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο οι τοπικοί άρχοντες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», μετατρέποντας την πόλη σε σημείο αναφοράς ολόκληρης της Ευρώπης, όταν, δυστυχώς, αποδεικνύονται αδύναμοι να κρατήσουν τα Γιάννενα στοιχειωδώς καθαρά και νοικοκυρεμένα. Η εικόνα της πόλης μας σήμερα απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί «πολιτιστική πρωτεύουσα». Και είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με το κίνητρο της υποψηφιότητας και μόνο, μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά η σημερινή απαράδεκτη εικόνα της.
Αλήθεια, θα πρέπει να υπάρξει αυτό το κίνητρο για να γίνουν μερικά απλά πράγματα, που δεν στοιχίζουν δα και τον… προϋπολογισμό του Κράτους; Δηλαδή για να κοπούν τα χορτάρια, να επισκευαστούν τα παγκάκια, τα πεσμένα κάγκελα και οι πέτρες της παραλιμνίου, τα χαλασμένα πεζοδρόμια και οι «βομβαρδισμένοι» δρόμοι της πόλης, να συντηρηθούν οι παιδικές χαρές, να νοικοκυρευτεί ο Μώλος, να λειτουργήσουν με συνθήκες υγιεινής δημόσιες τουαλέτες, ν’ αλλαχθούν οι καμένες λάμπες και μια σειρά μικρές άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, θα πρέπει να είμαστε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»;
* * *
Βεβαίως και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ούτε και πολλά χρήματα, για όλα τα παραπάνω στην πόλη μας. Αυτά έπρεπε ήδη να υπάρχουν είτε διεκδικούμε την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», είτε όχι. Εάν πρώτα αυτό το κατανοήσουν κάποτε οι τοπικοί μας άρχοντες, τότε θα μπορούμε ίσως με αξιώσεις να θέσουμε υποψηφιότητα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα (φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία και φιλοξενία) τα διαθέτουμε ως περιοχή και με το παραπάνω. Δυστυχώς, έχουμε μόνο έλλειμμα νοικοκυροσύνης… Ας την αποκτήσουμε έστω και τώρα κι όλα τ’ άλλα έρχονται.
•Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.