ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μόνο η διεθνής προβολή της Ηπείρου μπορεί να φέρει ξένους επισκέπτες…

 Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Η Ήπειρος αναμφίβολα είναι μια περιοχή ιδιαίτερα προικισμένη από την φύση, που μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι απ’ αυτό που λέμε ελληνική τουριστική βιομηχανία. Εξάλλου, πολλές φορές μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας, έχουν φιλοξενήσει στις στήλες τους κολακευτικά ρεπορτάζ και αφιερώματα για τον τόπο μας, όπως και ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές. Όταν όμως τα διθυραμβικά σχόλια προέρχονται από διεθνούς κύρους και αναγνώρισης ξένα μέσα ενημέρωσης, που διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο, τότε η περιοχή μας αποκτά ένα ισχυρό χαρτί, το «δέκα το καλό», που εάν το χειρισθεί σωστά, μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη.
Γιατί αλήθεια, τι άλλο πρέπει να γραφεί ακόμη από ένα έγκυρο διεθνές μέσο όπως είναι η βρετανική Telegraph, που σε πρόσφατο δημοσίευμά της αναφέρεται στην Ήπειρο με τα κολακευτικότερα λόγια και με μεγαλειώδη θαυμασμό, με αφορμή μια επίσκεψη δημοσιογράφου της στην χαράδρα του Βίκου στο Ζαγόρι και όχι μόνο; Ευθέως λοιπόν την χαρακτηρίζει ως έναν ευλογημένο τόπο με πλούσιο τοπίο, που θυμίζει Σκωτία στα καλύτερά της (!) και με ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται το καλύτερα της Προβηγκίας! Μιλάει για τα πυκνά δασώδη τοπία, τα μοναχικά μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε γκρεμούς, την συγκλονιστική θέα σε βουνά, τα παραθαλάσσια θέρετρα κ.α., διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την «άγνωστη» Ήπειρο σε όλο τον κόσμο!
Μια τέτοιου μεγέθους προβολή λοιπόν, είναι ιδιαίτερα κολακευτική για την περιοχή μας και τα τοπία της, που αναγνωρίζονται διεθνώς για την μοναδικότητά τους! Το να αναδημοσιευτεί το αφιέρωμα αυτό στον τοπικό Τύπο ή ακόμη και πανελλαδικά, εκτός από το κομμάτι του γοήτρου, απλώς καλύπτει την… εσωτερική κατανάλωση, αφού εκ των πραγμάτων, μετά από μερικές μέρες θα ξεχαστεί. Ουσιαστικά και πιο χειροπιαστά αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο, εάν η προβολή αυτή ξεφύγει από τα στενά όρια μιας τοπικής αναδημοσίευσης.
Οι τοπικοί φορείς λοιπόν και όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό και την προβολή της Ηπείρου, θα πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσουν και να αναπαράγουν τέτοιου είδους αφιερώματα, όπως και άλλες παρόμοιες αναφορές διεθνών μέσων, σε ειδικά φυλλάδια ή διαφημίσεις έντυπες και τηλεοπτικές σε ξένα μέσα. Και βεβαίως στο Διαδίκτυο, σε επίσημες ιστοσελίδες όπου προβάλλεται η Ήπειρος, για να αξιολογούνται από tour operators παγκόσμιας εμβέλειας, ώστε να συμπεριλαμβάνουν και την Ήπειρο στους τουριστικούς προορισμούς τους.

***
Σαν περιοχή έχουμε ένα μοναδικό «προϊόν», που όμως ακόμη δεν το αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε. Έτσι συχνά, έρχονται οι ξένοι για να μας υπενθυμίσουν τον καλά… κρυμμένο «θησαυρό» μας  και να τον διαδώσουν πέρα από τα σύνορα της Ηπείρου! Όμως είναι στο χέρι μας να μην αφήνουμε τέτοιες ευκαιρίες προβολής να πάνε χαμένες…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.