ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η Ελλάδα είναι αδύνατον να σηκώσει και το σημερινό προσφυγικό δράμα!

● Ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, έρχεται τελευταία να προστεθεί στα ήδη πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ανθρωπιστικό επίπεδο και όχι μόνο. Καθημερινά φθάνουν από τα παράλια του Αιγαίου καραβάνια προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν στην Ελλάδα ή οι περισσότεροι με το όνειρο εγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ανθρώπινο αυτό δράμα λοιπόν καλούνται να επωμιστούν σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και η Ιταλία, που όμως λόγω του μεγέθους του τις κάνει αδύναμες να ανταποκριθούν σ’ αυτό το ρόλο, γι’ αυτό και απαιτείται η ευρωπαϊκή αντιμετώπισή του. Ειδικά η Ελλάδα, η οποία βιώνει στο εσωτερικό της μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, κρούει καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση και ζητά βοήθεια.
Βλέποντας τις μεταναστευτικές ροές καθημερινά να αυξάνονται η Κυβέρνηση πανικόβλητη προσπαθεί να συντονίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, υποπίπτοντας συχνά σε γκάφες ολκής, όπως αυτή της αρμόδιας Υπουργού που για να υποβαθμίσει το θέμα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μετανάστες – πρόσφυγες στην Αθήνα, απλά το πρωί βγαίνουν κάποιοι και… λιάζονται! Η πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Κατά εκατοντάδες καθημερινά φθάνουν στα παράλια των νησιών του Αιγαίου και σταδιακά προωθούνται προς το εσωτερικό της χώρας για να εξαπλωθούν σε διάφορα μέρη και κυρίως προς τη νπλευρά του Ιονίου, για να είναι πιο κοντά σε ευρωπαϊκές χώρες.  
Η Ήπειρος, ως τόπος διαφυγής τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί ακόμη να μην αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, όμως ήδη στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις κυρίως Σύρων προσφύγων, τους οποίους κυκλώματα δουλεμπόρων επιχειρούν να μεταφέρουν μέσω Ηπείρου προς Αλβανία κι από εκεί σε διάφορες χώρες. Το πρόβλημα αναμένεται πιο έντονο στην Ηγουμενίτσα, λόγω του λιμανιού και εκεί ήδη οι τοπικές αρχές έχουν εκδηλώσει τους φόβους τους, επικαλούμενες παλαιότερη κατάσταση, όταν στο δασύλλιο κοντά στο λιμάνι είχαν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί.
Τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών που τώρα συζητά η Κυβέρνηση να δημιουργηθούν σε όλη την χώρα (αν και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ τα θεωρούσε απάνθρωπα στρατόπεδα), δεν αναμένεται να αμβλύνουν το πρόβλημα, αλλά κάπως να το θέσουν υπό έλεγχο, μέχρις ότου υπάρξει μια γενικότερη πολιτική αντιμετώπισής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* * *
Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας ή της Ιταλίας, που σήμερα είναι στο επίκεντρο του προσφυγικού δράματος. Έχουν επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, το οποίο τουλάχιστον η Ελλάδα είναι αδύνατον να σηκώσει από μόνη της.  Τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις», που εξάλλου με τις πολιτικές τους ευθύνονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό για τις εμπόλεμες καταστάσεις στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να βρουν σήμερα και τη λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, σε κεντρικό επίπεδο έχει το λόγο και θα πρέπει άμεσα να λάβει και να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα μέτρα. Δεν μπορεί μια Ελλάδα που ψάχνει τους δικούς της βηματισμούς και που σήμερα βρίσκεται η ίδια μετέωρη μέσα στην οικογένεια της Ε.Ε. να πρέπει να λύσει άλλο ένα και μάλιστα εισαγόμενο ανθρωπιστικό πρόβλημα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.