ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μόνο με τον Τουρισμό μπορεί η Ήπειρος άμεσα... ν’ απογειωθεί!
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Οι εκλογές τελείωσαν, οι πολίτες αποφάσισαν και η ζωή επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς. Το μέγα ζητούμενο όμως, που είναι το πώς η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, χωρίς να εισέλθει σε επικίνδυνες περιπέτειες, παραμένει. Αν και είναι πολύ νωρίς για να διαβλέψει κανείς το μέλλον αυτού εδώ του τόπου, το βέβαιο είναι  ότι το πιο δυνατό «χαρτί» της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ο Τουρισμός, ο οποίος με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να την… απογειώσει!
Και επειδή δεν μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα μόνο από την Πολιτεία, πρώτα θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τον μεγάλο θησαυρό που κρύβει η χώρα μας, κινούμενοι προς την σωστή κατεύθυνση. Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Ηπείρου, η οποία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον Τουρισμό, σ’ αυτό που συνηθίζεται πια να λέγεται «βαριά βιομηχανία».
Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον, εάν βέβαια και τα επόμενα βήματα γίνουν προσεκτικά και μελετημένα. Κυρίως στον τομέα «Πολιτισμός» -που είναι άμεσα συνυφασμένος με τον Τουρισμό και την ανάπτυξη μιας περιοχής- η Ήπειρος έχει μεγάλο «αβαντάζ», το οποίο θα πρέπει πάραυτα να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξάλλου κινούνται και οι «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ένα καινοτόμο έργο που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε πόλο έλξης ξένων επισκεπτών, με «μοχλό» τα μοναδικής πολιτιστικής αξίας θέατρα και άλλα μνημεία.
Και είναι γεγονός ότι η Ήπειρος με σωστές κινήσεις, συνεργασία και προγραμματισμό μπορεί να «παίξει» δυνατά σε πολλά επίπεδα, για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι θα δώσουν σημαντική οικονομική πνοή στην κατά τ’ άλλα φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Η περιοχή μας έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τουρίστες 12 μήνες το χρόνο, αρκεί όμως να το κάνει συντονισμένα. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για ορεινό, θερινό, χειμερινό, πολιτιστικό – θρησκευτικό, συνεδριακό (λόγω του Πανεπιστημίου), αθλητικό, ακόμη και ιαματικό τουρισμό, αρκεί αυτοί που θα ασχοληθούν, να το κάνουν σε σωστές βάσεις. Και βέβαια εκμεταλλευόμενοι και κάποια κοινοτικά κονδύλια, όπως γίνεται με τα Αρχαία Θέατρα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Όμως, ένα πλήρες τουριστικό πακέτο περιλαμβάνει, εκτός από τα αξιοθέατα του τόπου, και ένα σημαντικό ανταγωνιστικό κομμάτι για υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες. Μια έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για να δουν οι επαγγελματίες τουρισμού σε ποια σημεία υστερούν ώστε να τα διορθώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες δήλωσε το 50%, από τις εγκαταστάσεις 50%, την ποιότητα του φαγητού 54,17%, από τα εμπορικά καταστήματα 37,5%, τη διασκέδαση (καφέ-bar) 50%, τη νυχτερινή ζωή 54,17% και τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης 66,67%, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σχετικά σε καλό δρόμο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για βελτιώσεις. Ενθαρρυντικό βέβαια είναι το γεγονός ότι το 1/3 των επισκεπτών έχουν έλθει στην περιοχή μας την τελευταία διετία περισσότερες από πέντε φορές!
***
Το «κλειδί» για την οικονομία της Ηπείρου, αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι αναμφίβολα ο Τουρισμός της. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και οι νέοι εκπρόσωποί μας στη Βουλή. Ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας άνοιξε το δρόμο, δίνοντας προτεραιότητα, με τις αποφάσεις του, στα μοναδικής αξίας πολιτιστικά μας μνημεία. Αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί και από τη νέα Κυβέρνηση, εάν θέλουμε η Ήπειρος να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα. Ας μην αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.