ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Με την συμβολή ΟΛΩΝ μας πιο καθαρή πόλη τα Γιάννενα...

● Πλησιάζουν οι μέρες που η νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων αναλαμβάνει καθήκοντα και μάλιστα την ώρα που το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει άρδην, με την Κυβέρνηση να αυστηροποιεί το οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινούνται στο άμεσο μέλλον Δήμοι και Περιφέρειες. Κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών από εδώ και στο εξής, με δαπάνες που θα μπορούν να καλυφθούν μόνο από έσοδα που θα εισπράττουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ και «φρένο» στα δάνεια για κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων, είναι μερικά από τα νέα δεδομένα για τις νεοεκλεγείσες Αυτοδιοικητικές Αρχές.
Για την πόλη των Ιωαννίνων τα προβλήματα βέβαια είναι αρκετά, με τον τομέα της καθαριότητας να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και μια καθαρή πόλη όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων της, αλλά ενισχύει γενικά την εικόνα της, βοηθώντας έτσι και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Μπορεί οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών να μην έδειξαν όση ετοιμότητα θα έπρεπε σ’ αυτό που λέμε «καθαρή πόλη», ωστόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και πολλοί συμπολίτες, που με την… στρεβλή στάση τους αποδεικνύουν ότι δεν σέβονται το περιβάλλον στο οποίο οι ίδιοι ζουν, αλλά ούτε και τους συνανθρώπους τους!
Ογκώδη αντικείμενα δίπλα από κάδους ή και πάνω στα πεζοδρόμια (!), ανοιχτά καπάκια, αφισορύπανση σχεδόν σε όλους τους δρόμους - και κυρίως τους κεντρικούς - βρώμικα παγκάκια, άκοπα αγριόχορτα ή κομμένα και αφημένα δίπλα στους δρόμους (!), μουντζουρωμένα δημόσια κτίρια και αγάλματα, ακαθαρσίες ζώων σε δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα (οι ιδιοκτήτες τους δεν δείχνουν την παραμικρή ευαισθησία να τα μαζέψουν) και άλλες πολλές παραλείψεις, οι οποίες συνθέτουν σήμερα την απαράδεκτη αυτή εικόνα της πόλης, η οποία εκτός από αποκρουστική, είναι πρωτίστως και ανθυγιεινή! Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς και την λίμνη Παμβώτιδα, που τελευταία η μόλυνσή της έχει χτυπήσει «κόκκινο», συνήθως από ανθρώπινες παράνομες παρεμβάσεις (!), τότε πράγματι στον τομέα καθαριότητας τα Γιάννενα… παίρνουν πολύ κάτω από την βάση!  

* * *
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα καθαριότητας των Ιωαννίνων. Καταρχήν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη ετοιμότητα και να επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται. Όσον αφορά τους πολίτες, οφείλουν να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στην πόλη που ζουν, προσπαθώντας να την διατηρούν όσο γίνεται πιο καθαρή, σαν να πρόκειται για το σπίτι τους!  Ένα πάντως είναι σίγουρο: Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επανασχεδιάσει την πολιτική της στον τομέα καθαριότητας, αφού οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.