ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Να ζουν ασφαλείς στα χωριά τους
ζητούν κάτοικοι και απόδημοι…


  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει τις τελευταίες μέρες η δράση ιερόσυλων, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις εκκλησίες παραμεθόριων χωριών της Ηπείρου, δημιουργώντας στις Αστυνομικές Αρχές έναν επιπλέον «πονοκέφαλο», την ώρα μάλιστα που μέγα ζητούμενο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι η έλλειψη αστυνόμευσης. Μετά και τα τελευταία αλλεπάλληλα περιστατικά διαρρήξεων εκκλησιών (με την περιοχή του Πωγωνίου να μετρά και τα περισσότερα κρούσματα), όλο και μεγαλώνει το κλίμα ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τους μόνιμους κυρίως κατοίκους, αλλά τώρα το καλοκαίρι και τους αποδήμους, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα από την Πολιτεία.
Εκτός λοιπόν από τις συχνές ληστρικές επιδρομές σε σπίτια και κοπάδια, τώρα προστίθεται ο κίνδυνος να αφανισθεί και ο θρησκευτικός – πολιτιστικός μας θησαυρός από μαφιόζικα κυκλώματα (;) που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, εκμεταλλευόμενα φυσικά την ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή. Μια εξέλιξη που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί μεγάλες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία και στις κρατικοδίαιτες αρμόδιες υπηρεσίες των Αθηνών.
Προ ημερών συναντήθηκαν και πάλι στην πρωτεύουσα ο Δήμαρχος και Φορείς του Πωγωνίου με το νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης, βάζοντας πρωτίστως στο τραπέζι το θέμα της ανασφάλειας στις παραμεθόριες περιοχές. Η δέσμευση ήταν ότι μέσα στον Ιούλιο θα έρθει ο ίδιος ο Υπουργός στην Ήπειρο, για να έχει μια επιτόπια εικόνα της κατάστασης.
Τα γεγονότα βέβαια δεν χωρούν καμιάς αμφισβήτησης. Όμως αυτό που χρειάζεται η περιοχή μας είναι να ληφθούν επιτέλους γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Δηλαδή να μην καθυστερεί άλλο το θέμα του ελέγχου με θερμικές κάμερες στα σύνορα και κυρίως να αυξηθεί η φυσική αστυνομική παρουσία με επάνδρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και συνεχείς περιπολίες στα παραμεθόρια χωριά μας. Οι κάτοικοι τότε θα νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά και οι πιθανότητες να «χτυπήσουν» ιερόσυλοι σε εκκλησίες και μοναστήρια θα ελαχιστοποιηθούν.  
Πάντως, ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχόμενες περίεργες επιδρομές των τελευταίων ημερών σε ναούς τριών χωριών του ακριτικού Πωγωνίου, κάνοντας το έργο των Διωκτικών Αρχών πολύ δύσκολο, αφού οι πιθανότητες να πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και όχι για κάτι οργανωμένο, λιγοστεύουν. Το ερώτημα όμως είναι εάν έχουν μπει στο στόχαστρο κι άλλες ιστορικές εκκλησίες και μονές και το πώς αυτές θα προστατευθούν, όταν βρίσκονται σε απομονωμένα σημεία ερημωμένων σχεδόν χωριών.

***
Μετά και τα τελευταία κρούσματα ανήσυχοι κάτοικοι και απόδημοι που συνήθως γεμίζουν τα χωριά κάθε  καλοκαίρι, απαιτούν μέτρα να επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια στον τόπο τους. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκεπτόμενος την περιοχή μας να δώσει επιτόπου λύσεις και όχι απλά να εξαγγείλει… μακρόπνοα σχέδια. Γιατί τέτοιου είδους σχέδια οι τοπικές κοινωνίες και στο παρελθόν, αλλά και τώρα, τα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.