ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

- Όπου να ‘ναι ανοίγουν τα σχολεία, είτε στις 07/09 είτε στις 10/9 και οι εκπαιδευτικοί θα ορμηνεύουν (συμβουλεύουν) τους μαθητές τους πώς να συμπεριφέρονται εξαιτίας του COVID 19 ή κορωνοϊού.
- Να πλένουν τα χεράκια τους, να μην συνωστίζονται, να φορούν την μάσκα τους και άλλες φαιδρές οδηγίες…
- Γιατί, για να πλύνουν τα χεράκια τους οι μαθητές, πρέπει να υπάρχουν πάμπολλες βρύσες. Και αυτή η πολυτέλεια υπήρχε, δεν γνωρίζω αν ξηλώθηκαν στις πτέρυγες της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας προς τα Νότιο Ανατολικά, το υπόλοιπο κτήριο δεν έχει…
- Ούτε έχω δει στα νέα κτήρια των σχολείων αυτή την πολυτέλεια. Και άμα πλύνουν τα χεράκια τους από πού θα τα σκουπίσουν; Φυσικά από το παντελόνι τους. Είναι και αυτό μια λύση!..
***
- Ο γνωστός μας πολιτικός Στέφανος Μάνος έφαγε σε εστιατόριο σαλάτα από ολλανδικές ντομάτες και παραξενεύτηκε. Ολλανδικές ντομάτες; Ναι, ολλανδικές ντομάτες…
- Αναγνώστης της «Καθημερινής» σε επιστολή του μας πληροφορεί, ότι, ένα στρέμμα αποδίδει 5.989 χμα ντομάτες στην Ολλανδία, ενώ στην Ελλάδα παράγονται μόλις 522 χμα.
-Και γι’ αυτόν τον λόγο τα έσοδα ενός αγρότη Ολλανδού από την καλλιέργεια ενός στρέμματος ανέρχονται σε 1.357 ευρώ, όταν του Έλληνα αγρότη μόλις εγγίζουν τα 135 ευρώ.
- Ακόμη εισάγουμε ζάχαρη από την Γερμανία, που φιγουράρει στα πολυκαταστήματα, όταν εμείς, των εκείνων ρημάτων πειθόμενοι, κλείσαμε τα εργοστάσια ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας, στις Σέρρες, στην Ξάνθη και έμεινε μόνον αυτό της Ορεστιάδος.
- Ιδού, λοιπόν, πεδίον πρόσφορον και ελεύθερον για τον Μάκη Βορίδη και ας αφήσει το σπίτι του Κεμάλ. Αυτό είναι άλλων δουλειά. Αυτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης εν έτει 1935.
**
- Αφουγκραζόμαστε, μετά από κάθε πυρκαγιά το θέρος, ότι καταστράφηκε πευκοδάσος στην τάδε περιοχή. Φυσικό είναι τα πευκοδάση να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές.
- Γιατί, όμως, οι δασικοί προβαίνουν σε αναδασώσεις μόνον από κωνοφόρα δένδρα; Χάθηκαν τόσα άλλα είδη δένδρων προς αναδάσωση;
- Ακακίες και να καούν ξαναβλαστάνουν. Οι αγριοκαστανιές, υψήκορμες και περήφανες και αυτές δεν προσβάλλονται όπως τα κωνοφόρα από πυρκαγιές. Οι τιλιές ή φυλίρες που και να καούν ξαναβλαστάνουν. Οι αγριοκαριές, που τα σπέρματά τους τα παρασύρει ο άνεμος και πολλαπλασιάζονται ακόπως και αδαπάνως.
- Γιατί αυτή η επιμονή τους στα κωνοφόρα; Άβυσσος η ψυχή των δασικών όλων των βαθμίδων.
**
- Αγρότης διαμαρτυρόταν στην Καστοριά, ότι ξανθή άρκτος κατασπάραξε 4 (τέσσερα) μοσχάρια, αλλά η διαμαρτυρία του έφτανε σε ώτα μη ακουόντων, γιατί οι φωνές των πρασίνων Οικολόγων είναι ισχυρότερες.
- Τι πρέπει να κάνει ο κάθε αγρότης, ώστε να διασφαλίζει τα περιουσιακά του στοιχεία από τις επιδρομές αγρίων ζώων, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Καστοριανού αγρότη;
- Αν οι Οικολόγοι πράσινοι θέλγονται από την παρουσία λύκων, αλεπούδων, άρκτων και λοιπών αγρίων ζώων, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αποζημιώνουν, όσους υφίστανται βλάβες και ζημιές από τις επιδρομές των αγρίων ζώων.
- Άλλως ή δήθεν μου και τάχατες προστασία της αγρίας φύσης από τον άνθρωπο, είναι λόγια του αέρα ή στην καλύτερη περίπτωση «ιστορίες για αγρίους».
- Καλό το ενδιαφέρον για την άγρια φύση, αλλά όχι προς ζημία των ανθρώπων.
**
-Πολλή επιδοματολαγνεία αφουγκραζόμαστε τελευταίως από μέρους του επισήμου κράτους προς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη προστασίας.
- Δεν είναι και αποτρόπαια αυτή η πρωτοβουλία της κυβερνήσεως να επιδοτεί τους συμπολίτες μας, οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο βρίσκονται σε δυσχερή θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
- Όμως, θα μπορούσε το κράτος να επιδοτεί θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και με τα χρήματα αυτά οι οφειλέτες θα εξοφλούν τις οφειλές τους, απασχολούμενοι ταυτοχρόνως μη χάνοντας την σχέση τους με την εργασία.
-Αυτό το είχε τονίσει και ο Μεγάλος Τιμονιέρης: -Μην προσφέρεις ψάρι στον φτωχό. Δωσ’ του καλάμι και αγκίστρι και μάθετέ τον να ψαρεύει. Έτσι θα τον ωφελήσεις διπλά…