ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

- Προέκυψε κι αυτό: να μην συμφωνούν οι Βούλγαροι και Σκοπιανοί για την ιθαγένεια ενός επαναστάτη την περίοδο της οθωμανοκρατίας, αν ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος ή Μακεδόνας! Αν και εκείνη την εποχή δεν είχε ανακύψει για την περιοχή των Σκοπίων, αφού αυτό είναι θέμα της εποχής του Τίτο…
- Και όμως επιμένουν τόσο οι Βούλγαροι όσο και οι Σκοπιανοί ότι είναι δικός τους, δηλαδή για τους Βούλγαρους Βούλγαρος, για τους Σκοπιανούς Μακεδόνας!
- Πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ τόνισε προς τα μέλη της Σκοπιανής ομάδας που μετέχει στις συζητήσεις, να αφήσουν κατά μέρος τις επιστημονικές τους θέσεις και να ενδώσουν στις βουλγάρικες απαιτήσεις, γιατί είναι θέμα εντάξεως τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε.
- Είναι δε γεγονός, ότι η Βουλγαρία έχει δηλώσει διαρρήδην, ότι θα αρνηθεί την ένταξη των Σκοπίων και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις της, σ’ αντίθεση με εμάς που τα χαρίσαμε όλα στους Σκοπιανούς! Και μη χειρότερα…
* * * 
- Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, φιλοσκοπιανός σ. Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε το παράπονο, ότι στα Σκόπια κατέβασαν από τα ράφια τα δικά του κρασιά γιατί έφεραν την ένδειξη: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ!..
- Όμως, οι Σκοπιανοί συνεχίζουν ακάθεκτοι να κυκλοφορούν δικά τους προϊόντα με την ένδειξη Μακεδονική Ναντένιτσα.
- Για ποια εμπορικά σήματα μας χαϊδεύει τα ωτία ο πολλά βαρύς Μίλτος Βαρβιτσιώτης ότι συσκέπτονται να τα ρυθμίσουν;
- Και φυσικά δεν κάνει λόγο για το Μακεδονικό Μουσείο όπου φιγουράρει ανάγλυφη η μορφή τόσο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και του Φιλίππου και άλλα στοιχεία από την εποχή του Φιλίππου. Kαι τα ανεχόμαστε λες και δεν συμβαίνει τίποτε!..
- Και να οι Βούλγαροι για τον Γκότσε Ντέλτσεφ κινούν γη και ουρανό και σκέπτονται να προβάλλουν βέτο στην ένταξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., αλλά τους πρόλαβαν Γάλλοι και Ολλανδοί.
- Και εμείς σκιζόμαστε για να συμπαρασταθούμε στους Σκοπιανούς, τους πρόδωσε, όμως, ο Μπουτάρης, να αγιάσει το στόμα του!
* * * 

- Πήρε, λοιπόν, η κυβέρνηση την απόφαση να ζητήσει δανεικά τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία έκλεψε ο επιτήδειος κλέφτης, λόρδος να μην αβασκαθεί, επί οθωμανοκρατίας!
- Και το αγγλικό Μουσείο μας ζήτησε ταπεινωτική υπογραφή, ότι αρνούμαστε την ελληνική ιδιοκτησία. Μάλλον, θα ήταν ευχερέστερο να ζητήσουμε από την Frau Merkel τα 8.319 αρχαία αντικείμενα, τα οποία, κατά τον ερευνητή Γ. Λεκάκη, αφήρεσαν οι Γερμανοί την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα 1941-1944.
- Όμως αυτή η περίπτωση να ζητήσουμε από την Frau Merkel τα κλεμμένα αποκλείεται, γιατί ήδη έχουν αρνηθεί οι Γερμανοί να μας τα επιστρέψουν, διότι για να βεβαιωθούν, ότι είναι δικά μας απαιτούν να συνοδεύεται το κάθε αρχαίο αντικείμενο με φωτογραφίες, δηλαδή, ζητούν ψύλλο στ’ άχυρα!..
- Φωτογραφίες την περίοδο της 10ετίας του ’40 (1931-40)! Προκαταβολικά, δηλαδή, αρνούνται κάθε επιστροφή των κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων!.. Να χολώσουμε την Frau Merkel; Απαγετής βλασφημία!..
* * * 
- Παρατηρώντας ο τηλεθεατής τις ειδήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, βλέπει σύννεφα καπνού να υψώνονται προς τον ουρανό.
- Αυτά τα σύννεφα προέρχονται από την καύση ελαστικών, ώστε ο καπνός να εμποδίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας να εντοπίζουν τους στόχους.
- Είναι και αυτός ο τρόπος μια καινοτομία στην σύγχρονη πολεμική τακτική.
- Όμως απορούμε που δεν αφουγκρασθήκαμε κάποια φωνή διαμαρτυρίας από τους πράσινους και τους οικολόγους, ότι αυτοί οι καπνοί συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή που τελευταίως έχει γίνει «γλυκύτατη» καραμέλα για άλλες περιπτώσεις στα χείλη των Πρασινοοικολόγων φαίνεται, ότι έχει πάθει «αφλογιστία» (μια και έχουμε πόλεμο ας χρησιμοποιούμε και κάποια πολεμική λέξη όπως η αφλογιστία!..)