ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

➤ Απαιτείται αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου…

● Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της σημερινής.
● Μόνο που η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν κατάφερε να προχωρήσει σε τομές, παρά μόνο αρκέστηκε στο να καταργήσει ορισμένους φορείς και να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους τους. Οι πιο τυχεροί από αυτούς, οι πρώτοι που πέρασαν στη διαθεσιμότητα, μεταπήδησαν σε άλλους οργανισμούς, όπως νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.
***
Και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, περιορίστηκε στα απλά και στο μόνο που ήξερε να κάνει, να προχωρήσει δηλαδή σε καταργήσεις οργανισμών που άλλοι χρειάζονταν και άλλοι είχαν συσταθεί μόνο για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα.
***
Κάτι ήταν και αυτό και δεν εννοώ τις απολύσεις υπαλλήλων, αλλά την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα. Δεν έκανε όμως κάτι πιο χρήσιμο, να καταργήσει αδιάφορους οργανισμούς και να ενισχύσει παράλληλα άλλους που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.
***
Να προχωρήσει δηλαδή σε μετατάξεις υπαλλήλων στηρίζοντας φορείς που οι υπάλληλοί τους δεν προλαβαίνουν να… πιούν ούτε νερό. Ναι, υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες, όσο και να φαίνεται οξύμωρο!
***
Η νέα κυβέρνηση θέλει επίσης να προχωρήσει το θέμα αυτό, αλλά ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για να ξέρουμε πώς θα κινηθεί. Κάνει όμως και κάτι άλλο, επαναπροσλαμβάνει όσους έχουν απολυθεί και ανοίγει οργανισμούς που είχαν κλείσει, όπως η ΕΡΤ.
***
Κι αυτές οι κινήσεις θα δείξουν αν προχωρήσουν και αν θα έχουν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν όμως ακόμη φορείς και οργανισμοί που τόσο η χρησιμότητά τους, όσο και η αναγκαιότητα ύπαρξής τους αμφισβητούνται.
***
Υπάρχουν επίσης οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, καθώς η δομή τους ανήκει σε παλαιότερες δεκαετίες και τουλάχιστον απαιτείται η αναδιάρθρωσή τους. Ένα παράδειγμα αποτελούν τα Επιμελητήρια, τα οποία απευθύνονται στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.
***
Κατακερματισμένα σε εμπορικό, οικονομικό, τεχνικό, βιομηχανικό και δεν ξέρω τι άλλο, στο μόνο που επιδίδονται είναι να εισπράττουν από τα μέλη τους τις συνδρομές, ενώ απαιτείται η πληρωμή παραβόλων για επιχειρηματικές κινήσεις τους, άνοιγμα ή κλείσιμο επιχειρήσεων. Υπάρχει επίσης η διοργάνωση πολυδάπανων ταξιδιών στο εξωτερικό που το αποτέλεσμά τους είναι ανύπαρκτο έως αμφίβολο.
***
Ταξίδια που υποτίθεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, ή στη σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, ή στην προσέλκυση επενδυτών ή πελατών για επιχειρήσεις της χώρας μας...
***
Σε ποιο από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιος ο σκοπός τους, δεν μένει παρά να ρωτήσει κανείς τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Αντίθετα, αυτοί που επιχαίρουν είναι οι εκάστοτε πρόεδροι και οι παρατάξεις που «σφάζονται» μεταξύ τους, ιδίως σε περιόδους εκλογών.
***
Ο προεδρικός θώκος ενισχύει το προφίλ και την εικόνα συγκεκριμένων προσώπων στις τοπικές κοινωνίες, αφού αυτοπαρουσιάζονται ως εκείνοι που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.
***
Το μόνο που κάνουν πραγματικά είναι η σύνταξη επιστολών και υπομνημάτων, ανακοινώσεων προς τους αρμοδίους υπουργούς και τα ΜΜΕ ζητώντας τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Λείπουν από την ατζέντα τους πρωτοβουλίες που θα ενίσχυαν τις επιχειρήσεις, ακόμη και στη μικρή κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται.
***
Οι παρατάξεις δε, που και στα Επιμελητήρια λειτουργούν όπως και σε όλους σχεδόν τους θεσμούς και φορείς, φτάνουν μέχρι του σημείου υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος ή της αντιπολίτευσής του, ανάλογα με το πού ανήκουν  κομματικά οι επικεφαλής.
***
Ο κομματισμός καλά κρατεί ακόμη και σε αυτό τον τομέα, όπου ο επιχειρηματικός κόσμος θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με την αγορά, με την ανάπτυξη και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.
***
Απαιτούνται αλλαγές και στο νομικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και τη στελέχωση των Επιμελητηρίων, αλλά και στην ίδια τη φύση και το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν, ειδικά σε μια οικονομία που το μόνο που καταγράφει είναι τα εκατοντάδες λουκέτα.
***
Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτείται η στήριξη των επιχειρηματιών προς τους ίδιους τους φορείς και η ενεργή ενασχόλησή τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους σκοπούς της ίδρυσής τους και να επιτελέσουν το έργο τους έτσι όπως πρέπει και επιβάλλεται.