Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Άδικο το σύστημα…

Η πρώτη κατανομή των βουλευτικών εδρών στον Νομό Ιωαννίνων αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο πόσο άδικο σύστημα είναι τελικά η απλή αναλογική, την οποία κάποιοι παρουσιάζουν σαν εκλογικό… ευαγγέλιο. Δεκατρείς μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή μας και παίρνει μία έδρα, ενώ στο δεύτερο κόμμα δίνει δύο, και από μία έδρα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ! Θα ήταν τρομερά άδικο τόσο για τη Μαρία Κεφάλα όσο και για τον Γιώργο Αμυρά να μείνουν εκτός Βουλής, όχι μόνο λόγω της συνολικής εκλογικής επίδοσης του κόμματός τους αλλά και εξαιτίας του υψηλού αριθμού σταυρών που έλαβαν οι ίδιοι. Λογικά αυτό το… παράδοξο θα διορθωθεί στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου. Ίδωμεν…

Κ.Α.

Εξαιρετική επίδοση! 

 Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος κατήλθε στον εκλογικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής έχοντας να αντιμετωπίσει τρεις εκλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. στον Νομό και τα πήγε πραγματικά περίφημα! Συγκέντρωσε σχεδόν 7.000 σταυρούς, επίδοση εξαιρετική για νέο υποψήφιο, μέσω της οποίας είναι ξεκάθαρο ότι βάζει μία στέρεη παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν είναι τυχαία φυσικά η επιτυχημένη αυτή επίδοση. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε αγώνα πόρτα – πόρτα όλο το προηγούμενο διάστημα, το πάλεψε και ανταμείφθηκε από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.!

Κ.Α.

Η μεγάλη εξαίρεση!

 Συντριπτική ήταν η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στους επτά από τους οκτώ Δήμους του Νομού Ιωαννίνων. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 31,96% των ψήφων έναντι του 29,87% της Ν.Δ.. Στους υπόλοιπους Δήμους, η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνετη, ενώ στο Ζαγόρι και το Μέτσοβο υπήρξε… χαοτική με διαφορά 24 και 27 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Πέρα από τα Βορ. Τζουμέρκα, στον μόνο Δήμο που ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε αντίσταση ήταν στη Ζίτσα, με τη Ν.Δ. να παίρνει την πρωτιά με διαφορά πέντε μονάδες. 

Ν.Γ.

Ο πιο «κόκκινος» Δήμος!

 Ο Δήμος Ζίτσας τήρησε και σ’ αυτές τις εκλογές την παράδοση που τον θέλει τον πιο «κόκκινο» Δήμο της περιοχής μας. Το ΚΚΕ στον Νομό Ιωαννίνων ενισχύθηκε λαμβάνοντας ποσοστό 7,15% επί του συνόλου των ψήφων (4,99% είχε το 2019). Στη Ζίτσα το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 12,30% που εικάζουμε πως είναι ένα από τα υψηλότερα στη χώρα. Για παράδειγμα, στη Β’ Πειραιώς που επίσης αποτελεί ισχυρή περιοχή για το ΚΚΕ, το ποσοστό του ήταν 10,83%! Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, η πρώτη κατανομή δίνει βουλευτική έδρα στον Νίκο Έξαρχο, την οποία θα δούμε στις δεύτερες εκλογές αν θα κρατήσει!

Κ.Α. 

Ποτέ δεν ξέρεις…

 Όσοι είναι «καθαροί» γιατί να ενοχληθούν αν τους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Η υπηρεσία οφείλει να κάνει τη δουλειά της προς κάθε κατεύθυνση. Μόνο όσοι έχουν κάτι να κρύψουν κάνουν τόσο ντόρο… 

Βρήκαν θέμα τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και το έκαναν σημαία τους μη έχοντας κάτι άλλο σημαντικό να προσφέρουν στον τόπο…

Θ.

Πήγε καλά…

Μία από τις εκπλήξεις που βγήκαν πανελλαδικά από την κάλπη της Κυριακής ήταν το ποσοστό (2,92%) που κατέγραψε το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ», το οποίο λίγο έλειψε να μπει στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να το καταφέρει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η «ΝΙΚΗ» στον Νομό Ιωαννίνων έλαβε 2.446 ψήφους και ποσοστό 2,47%, ενώ για 500 σταυρούς έχασε την πέμπτη θέση στον Νομό από την Ελληνική Λύση. Πρώτη με 1.281 σταυρούς αναδείχτηκε στο Νομό από το συγκεκριμένο κόμμα η ανιψιά του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου. Τώρα εάν η «ΝΙΚΗ» περάσει στις δεύτερες εκλογές πανελλαδικά το όριο του 3% και βρεθεί στη Βουλή, τότε θα μιλάμε για έκπληξη!

Ν.Γ.

Ταραχή στο… κρανίο!

 Αντί να συμπράξουν όλα τα ελληνικά κόμματα και να δουν ποια είναι τα καλύτερα μέτρα για να ανασάνουμε όλοι και να μπει σε τροχιά πλήρους οργάνωσης αυτό το κράτος, επέμεναν να αλληλοσπαράσσονται σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει το ένα τα σχέδια του άλλου. Έβαλαν  στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ας ήξεραν ότι και γνώσεις έχει και εργατικός είναι και απέδειξε ότι μπορεί να επιλέγει συνεργάτες χωρίς κομματικές παρωπίδες. Έκανε ένα ξεκίνημα σοβαρής οργάνωσης, επέλεξε στελέχη με βάση τα προσόντα τους και μακάρι αυτή η προσπάθεια να συνεχιζόταν, όποιο κόμμα κι αν επιλέγαμε για να κρατάει τα ηνία. Και ο ελληνικός λαός έδωσε την απάντηση… Αναγνώρισε τα προσόντα και τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και του έδωσε το μεγάλο προβάδισμα. 

Σενάρια απελπισίας…

 Μην έχοντας κάτι σημαντικό και ουσιαστικό να προτείνει εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης πρόβαλε προεκλογικά το σενάριο της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» προκειμένου να στηθούν ειδικά δικαστήρια ελπίζοντας να βάλει στη φυλακή όλους όσους θεωρούσε εμπόδιο στα σχέδιά τους! Τα ίδια έλεγαν και το 2015… Τελικά η όλη προσπάθειά τους εκείνη την εποχή κατέληξε να μας πάρουν στο λαιμό τους, η χώρα βρέθηκε με ένα ολοκαίνουργιο μνημόνιο, ενώ προέκυψαν νέα δάνεια και νέα χρέη. Και στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Τσίπρας για να βρει σήμερα συνοδοιπόρους βρήκε μόνο αρνήσεις, και από τον Κουτσούμπα, που προτιμάει να κάνει κριτική απ’ έξω παρά να έχει ευθύνες, ενώ ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 δεν ήθελε ούτε να τον ακούσει…

Κατώτεροι των περιστάσεων…

Αν δεν καταφέρνουν τα κόμματα να τα βρουν μεταξύ τους για να επιλέγουν τις καλύτερες λύσεις σκεφθείτε τι θα συνέβαινε στον τόπο μας αν τους αναθέσουμε να κυβερνήσουν αυτή την πολύπαθη χώρα… Γι’ αυτό και οι πολίτες στις εκλογές έβαλαν καθένα στη θέση που του αξίζει δίνοντας στον Μητσοτάκη το  προβάδισμα. Τώρα, αν δεν έχουμε αμέσως κυβέρνηση πληρώνουμε ακόμη μία αστοχία του Τσίπρα τον οποίο έβαλε ο λαός στη θέση που του αρμόζει. Τώρα κατάλαβε τι κακό μας έκανε επιβάλλοντας την απλή αναλογική; Η χώρα ανήκει σε όλους μας και ότι καλό προκύπτει ωφελεί το σύνολο του πληθυσμού… Και είναι πλέον γνωστό ότι με την ανοργανωσιά δεν πάει άλλο και θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια να εμποδίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Και δώσαμε την απάντηση. 

Μεγάλος αγώνας!

Για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στον τόπο μας χρειάζονται συνεργασίες και πολλή δουλειά! Όσο οι επικεφαλής των κομμάτων είναι πολιτικοί με κόμπλεξ και εμπάθειες τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει και εδώ θα σερνόμαστε χωρίς να βγαίνουμε στο ξέφωτο. Η επιλογή ενός ανορθόδοξου πολέμου με σκοπό την παγίδευση των «αντιπάλων» σε μια τοξική κατάσταση μόνο κακό μας κάνουν. Και είναι κρίμα σε μια χώρα που έχει τόσα προνόμια να μη τα βρίσκουν οι πολιτικές δυνάμεις από εμπάθειες που δεν οδηγούν σε τίποτε χρήσιμο. Διαθέτουμε τεράστια ποσά για τη λειτουργία της Βουλής και των κομμάτων… Η συλλογική προσπάθεια, αν ποτέ επιλεγεί ως εθνική δράση, μπορεί και να αλλάξει τις σκουριασμένες καταστάσεις και να έρθουν πραγματικά καλύτερες μέρες…  Τελούμε πάντα εν αναμονή!

Θεανώ Βλάχου