Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Αργότερα οι ΣΕΑ…

 Αυτοί που θα πάρουν την Εγνατία όταν ολοκληρωθεί η παραχώρησή της θα αναλάβουν και το έργο κατασκευής Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) όπως έκαναν γνωστό από τα Γιάννενα όπου βρέθηκαν προχθές ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Γ. Κωνσταντόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κων. Κουτσούκος. Αυτό ισχύει και για τον δικό μας ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου. Κρίμα που καθυστερούν τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία είναι σημαντικά. Τα δύο στελέχη εστίασαν πάντως κυρίως στην υπηρεσία «Egnatia Pass» που αφορά στην ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων στον αυτοκινητόδρομο, η οποία είναι χρήσιμη για τους οδηγούς…

Κ.Α.

Ξεχασμένος ήρωας…

 Ένας απλός άνθρωπος της βιοπάλης στην Παραμυθιά ήταν ο Μιχάλης Μαρτίνης. Έκανε, όμως, στα χρόνια της Κατοχής, κάτι γενναίο, που σχεδόν δεν το γνωρίζει κανείς σήμερα, παρότι το έχει καταγράψει ο αλησμόνητος Παραμυθιώτης συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης. Κατέβασε, στις 17 Ιουνίου του 1941 τις αλβανικές σημαίες, που είχαν τοποθετήσει οι «Τσάμηδες», με την άδεια των Ιταλών, που ήλεγχαν την περιοχή από το κτίριο των κοινοτικών  γραφείων της Παραμυθιάς και από το κτίριο του Γυμνασίου. Αυτή ήταν μια καθάρια πράξη αντίστασης, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής, που, δυστυχώς, αγνοήθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια. Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά, ο τόπος του έχει υποχρέωση να βρει έναν τρόπο για να τον τιμήσει...

Η.Μ.

Πήγε κόσμος!

 Αγρυπνία τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης στον Ναό Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο επί τη ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα. Σχεδόν σε όλες τις εκκλησίες η Λειτουργία έγινε το πρωί της Τετάρτης αλλά στο Κάστρο προτιμήθηκε να γίνει την παραμονή και με δεδομένη την ικανοποιητική προσέλευση των πιστών, η ιδέα του εφημέριου και των επιτρόπων αποδείχτηκε πολύ καλή. Εξάλλου, με την χαλάρωση των μέτρων ο κόσμος πηγαίνει πιο συχνά στις εκκλησίες και συμμετέχει πιο εύκολα πλέον σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ν.Γ.

 Κατάλαβε πού ήταν;

 Στη Μυτιλήνη μίλησε ο κ. Τσίπρας! Κατάφερε να μάθει ότι Λέσβος είναι το όνομα του νησιού και Μυτιλήνη η πρωτεύουσα; Κάποτε τα μπέρδευε… Και τι τους είπε; Μακάρι να μην έφθασαν στ’ αυτιά του Ερντογάν… Δίπλα παραφύλαγε για να εκμεταλλευτεί τα λεγόμενα των εν Ελλάδι αντιπολιτευόμενων την Ελληνική κυβέρνηση. Και πιο κάτω στην Αστυπάλαια ο «κακός» πρωθυπουργός… έδινε ρέστα με τις εξαγγελίες του για πρωτοπόρα προγράμματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, ενώ εξήγγειλε την ανέγερση νοσοκομείου στην Κω, πατρίδα του Ιπποκράτη. Ήταν συγκινητική η αμεσότητα με την οποία προσέγγιζε και τον πλησίαζαν οι κάτοικοι. Το μπουκέτο από την τριανταφυλλιά της γερόντισσας έλεγε πολλά…

Θ.

Το ίδιο τροπάρι…

 Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική στο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας! Και η επωδός; «Αυτός στηρίζει τα ιδιωτικά κέντρα και όχι τη δημόσια υγεία»! Και ποιος τα έλεγε; Η γειτόνισσά μας που η οικογένειά της ζει από ιδιωτικό κέντρο που εξυπηρετεί Άρτα και Πρέβεζα κάθε φορά που… χαλάει ο τομογράφος του Νοσοκομείου! Δεν είπαν ούτε μια λέξη που κανένας ασθενής στην Ελλάδα δεν δέχθηκε τη φιάλη οξυγόνου στο αυτοκίνητό του, ούτε στήθηκαν αντίσκηνα στην αυλή των νοσοκομείων… Δύσκολα αλλά τα κατάφεραν! Και αν δεν απείχαν όσοι γιατροί δεν θέλησαν να εμβολιαστούν όλα θα ήταν ακόμη καλύτερα… Ας περιμένει και την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τότε ας κρίνει.

ΜΑΤ

Στα… κάγκελα!

Ήταν επόμενο ότι ο νέος νόμος πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη στα Γιάννενα φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα, προχθές έκαναν και συλλαλητήριο στο κέντρο με βασικό σύνθημα να μην κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή για ψήφιση (φωτό). Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται -γιατί η μεγάλη πλειοψηφία είναι απασχολημένη αυτή την περίοδο με την εξεταστική- ζητούν επίσης να μην μπει αστυνομία στα ΑΕΙ και μοιάζουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ίδωμεν…

Κ.Α

Περίεργες αντιλήψεις…

 Είναι δυνατό να υπάρχουν Έλληνες που να «χειροκροτούν» αυτά που γίνονται στα ελληνικά ΑΕΙ; Ευτυχώς που αυτά δεν συμβαίνουν σε όλες τις σχολές αλλά υπάρχουν πανεπιστήμια στη χώρα μας στα οποία καταλαμβάνονται χώροι για λόγους «περίεργων σκοπιμοτήτων»! Και όποια κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους επικροτούν τέτοιες καταστάσεις κάθε άλλο παρά για την αναβάθμιση των σπουδών ενδιαφέρονται και οπωσδήποτε δεν τους νοιάζει αν θα σπουδάσουν οι νέοι μας και αν θα προκόψουν… Οπαδούς θέλουν για να κάνουν πορείες κρατώντας κομματικές σημαίες και τίποτε παραπάνω. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο; Οι γονείς που αγωνίζονται και ξοδεύουν για να δώσουν ένα πτυχίο στα παιδιά τους πόσο σύμφωνοι είναι με αυτές τις πρακτικές;

Ξέφυγε η κατάσταση!

 Κανένας δεν μπορεί να είναι αρνητικός με τις επιλογές των νέων να ασχοληθούν με την ιδεολογία τους και να ενταχθούν σε κόμμα της επιλογής τους. Αυτό όμως δεν είναι ανάγκη να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια! Και όσο λειτουργούν κομματικές παρατάξεις και όχι απλά φοιτητικές, λύση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι άλλο να οργανωθούν οι νέοι διεκδικώντας καλύτερο επίπεδο σπουδών και άλλο να ελέγχονται από τα κόμματα και να κουβαλάνε νερό στην αυλή τους… Σε ποια χώρα και σε ποιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο συμβαίνουν αυτά που κάθε τόσο δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις στη χώρα μας; Το ότι μιλάμε σήμερα για αστυνόμευση στα ΑΕΙ δείχνει το κατάντημα στο οποίο περιήλθε η Ανωτάτη Εκπαίδευση με τις καταλήψεις δημόσιων χώρων, την κατασκευή μολότοφ κλπ…

Αρνητικό παράδειγμα…

 Όσα κατά καιρούς βιώσαμε στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο για τη λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ! Σε ποιον να το πεις ότι φοιτητές στην Ελλάδα έχτισαν την πόρτα του πρύτανή τους και να σου πει «καλά έκαναν»! Και να ήταν το μοναδικό αρνητικό παράδειγμα; Κατά καιρούς η αναστάτωση που προκαλείται σε κάποια από τα ΑΕΙ μόνο προς έπαινο δεν είναι. Και το ότι σήμερα μιλάμε για αστυνόμευση στα ΑΕΙ δείχνει το κατάντημα στο οποίο περιήλθαν σχολές -ευτυχώς όχι όλες- της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Κι όταν για ψηφοθηρικούς λόγους διασπώνται τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και άλλα καταδικάζουν τέτοιες καταστάσεις, ενώ άλλα… σιωπούν, τότε είμαστε για κλάματα. Υπάρχει έστω και ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο στο οποίο να συμβαίνουν παρόμοιες καταστάσεις;

Πώς να καταδικάσουν;

Όταν αρχηγοί κομμάτων ως νέοι πρωτοπορούσαν οργανώνοντας καταλήψεις τώρα πώς να καταδικάσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις, αλλά και πώς να έχουν λόγο για την ποιότητα των σπουδών; Και αν σήμερα «ευλογούν» τέτοιες ακρότητες, δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ούτε για το επίπεδο σπουδών των νέων μας, ούτε για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τα βοηθήσουν αύριο που θα βγουν στη ζωή. Αλλά όταν βγουν στην κοινωνία και χρειαστεί να στηριχθούν στις γνώσεις και τις δεξιότητές τους προκειμένου να επιβιώσουν, τότε οι συγκρίσεις θα τους βάλουν εμπόδια προκειμένου να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Δεν ξέρω πόσοι απ’ αυτούς που δημιουργούν τις έκρυθμες καταστάσεις ενδιαφέρονται πραγματικά για την εκπαίδευση και γενικά για τη μόρφωσή τους.

Θεανώ Βλάχου