Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Απαράδεκτη εικόνα!

Γεμάτος καθημερινά από κόσμο είναι ο Μώλος και είναι λογικό μιας και όταν ανοίγει ο καιρός οι πολίτες επιλέγουν περισσότερο την Παραλίμνιο είτε για περπάτημα είτε για τον καφέ τους, απολαμβάνοντας τον καλό καιρό και την ωραία θέα. Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν λείπουν και οι εικόνες που μπορούν να σε γεμίσουν απογοήτευση. Πεταμένα μπουκάλια και σκουπίδια παντού, τα οποία είναι σε σωρό ακόμα και δίπλα από τους κάδους. Δεν θα πρέπει να κάνουμε μόνο κριτική στους ιθύνοντες όταν η πόλη δεν διατηρείται καθαρή, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι πετούν σκουπίδια δεξιά και αριστερά. Σίγουρα, μία τέτοια εικόνα στο ξεκίνημα της θερινής τουριστικής περιόδου μόνο καλή δεν είναι για τα Γιάννενα!

Ν.Γ.

Συγκεντρώνει πολύ κόσμο!

 Το Δρέπανο Ηγουμενίτσας είναι μια παραλία, που το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Τόσο από τη Θεσπρωτία, αλλά, λόγω της Εγνατίας, και από τα Γιάννενα, όπως και την Μακεδονία. Λόγω των αβαθών νερών την προτιμούν οικογένειες, για να κάνουν άνετα μπάνιο τα μικρά παιδιά. Αν και χρειάζεται οργάνωση η συγκεκριμένη παραλία και απαιτούνται κατάλληλες παρεμβάσεις, είναι ένας πυλώνας για την Ηγουμενίτσα και ομορφιάς και οικονομικής ανάπτυξης.

H. M.

Ελληνική πρωτοτυπία…

 Οι καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η μετατροπή χώρων εκπαίδευσης σε χώρους ανομίας, οι μουντζούρες στους τοίχους, οι βιαιοπραγίες εναντίον διδασκόντων, το χτίσιμο των θυρών των γραφείων των στελεχών των ΑΕΙ και η άρνηση οποιασδήποτε αξιολόγησης των διδασκόντων είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο! Δεν ξέρω αν όλα αυτά θεωρούνται «πρωτοτυπίες» που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αν νιώθουν υπερήφανοι εκείνοι που τα προκαλούν… Πάντως στο εξωτερικό, μας έχουν για αρνητικό παράδειγμα… ΚΡΙΜΑ!
Θ.

Γιατί κάνει εκλογές;

Πήρε σβάρνα τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει των εκλογών για την επιλογή Προέδρου του κόμματος! Αφού είναι μόνο εκείνος υποψήφιος, τι φοβάται; Μήπως δεν εκλεγεί; Τόσος κόπος και τόσα έξοδα γιατί να γίνουν; Θα μπορούσαν να τα διαθέσουν για να καλύψουν βασικές ανάγκες πολλών οικογενειών στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης που σήμερα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα… Μόνο λεκτικά τις υποστηρίζει; Έμπρακτα δεν το σκέφθηκε; Αλλά με τα λόγια πάντα έχτιζε ανώγια και κατώγια…Με το «δια ταύτα» δεν τα πήγαινε καλά…

ΜΑΤ

Ο…γιος της Ελένης!

 Μεσημεράκι Κυριακής, τελείωνα τον καφέ μου με την παρέα μου στο «αίθριο» του «Grand Serai» και άξαφνα, κάθεται στο διπλανό τραπέζι ένας πολύ παλιός γνωστός μου. Διάβασε την ξένη εφημερίδα του, ύστερα την «Καθημερινή» του και παρήγγειλε εκεί το φαγητό του. Ήμουν σίγουρος ότι ήταν ο… «Γιος της Ελένης», αλλά δεδομένου των πολλών χρόνων από την τελευταία συνάντησή μας, θα έπρεπε να το επιβεβαιώσω! Σηκώθηκα, τον πλησίασα και ρώτησα: «Είσαι ο γιος της Ελένης, έτσι δεν είναι;». Με μια επιφύλαξη, αλήθεια, (δεν ξέρεις καμία φορά, Ελλάδα είναι εδώ), μου απάντησε: «Ναι» και πρόσχαρος πρόσθεσε: «Και σήμερα είναι η γιορτή της Μητέρας, και είπα να έρθω!». Ήταν ο Νίκος Γκατζογιάννης, ο γιός της «Ελένης», από τη Λια Φιλιατών. Εκείνος που χρωστάει στην μάνα του όχι μόνο την γέννησή του, αλλά και την ελεύθερη ζωή του, την οποία εκείνη πλήρωσε με την ζωή της εκτελεσμένη από το «Λαϊκό Δικαστήριο», επειδή κατάφερε να βοηθήσει τα παιδιά της να αποφύγουν το «παιδομάζωμα»! Όσες δικαιολογίες κι αν προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να πουν και να γράψουν γι’ αυτό το απάνθρωπο εφεύρημα οι Έλληνες αριστεροί δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτε! Ο ζωντανός ακόμα «γιος της Ελένης», δεν έπαψε και δεν παύει με τα… διαφόρων ειδών «μνημόσυνα» στην ηρωίδα μάνα του να τους το υπενθυμίζει. Ποτέ πια η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων!

Γι-Πας

Πολιτική και... αθλητισμός!

 Νέα δεδομένα σε όλους τους τομείς έχει δημιουργήσει τα τελευταία δυο χρόνια η πανδημία της Covid 19. Παλιότερα βλέπαμε να στήνονται κάλπες για εσωτερικές διεργασίες στα Λιθαρίτσια ή σε διάφορα ξενοδοχεία της πόλης. Πλέον εσωκομματικές διαδικασίες γίνονται και σε αθλητικούς χώρους. Την αρχή έκανε η τοπική Νέα Δημοκρατία που στις 24 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποίησε τις εκλογές της στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες» για λόγους αποφυγής συνωστισμού. Την τακτική αυτή συνεχίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δυο από τα εκλογικά κέντρα αύριο θα είναι στο Ζωσιμάδες και στο Κλειστό της Λιμνοπούλας. Να λοιπόν που κυριολεκτούμε όταν μιλάμε για τον...στίβο της πολιτικής!

Ν.Γ.

Η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της…

Τα πράγματα αυτό τον καιρό δεν εξελίσσονται ομαλά και όσα ξέραμε δεν μπορούν να μας δώσουν σταθερές λύσεις… Σκεφθείτε αυτή την ώρα να είχε την ευθύνη της διαχείρισης τέτοιων κρίσεων και αποφάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν επαίρεται ότι έχει στη φαρέτρα του τις λύσεις και όσο κι αν ο αρχηγός του κρατάει όπλο εναντίον εκείνου που του στερεί την εξουσία… Ο κόσμος αυτό τον καιρό μεταβάλλεται δραματικά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Σταθερότητα είναι αδύνατο να μας πρόσφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όσους συμβούλους κι αν επέλεγε για να τον καθοδηγούν… Ο αρχηγός οφείλει ο ίδιος να έχει γνώσεις διαχείρισης καταστάσεων, να μπορεί να συντονίζει τα στελέχη της κυβέρνησής του, να προλαβαίνει αστοχίες, να επιλέγει τους συνεργάτες του με αξιοκρατικά κριτήρια…

Δεν φθάνει…

 Όσο καλή επιλογή υπουργού Οικονομικών κι αν κάνει ένας πρωθυπουργός- και ο σημερινός υπουργός μας πιάνει πουλιά στον αέρα- αν και ο ίδιος δεν έχει γνώσεις για τα στοιχειώδη μεγέθη της οικονομίας δεν θα μπορεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, προκειμένου να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις. Και στη σημερινή συγκυρία με τα τόσα πολύπλοκα προβλήματα σκεφθείτε να είχαμε ακατάλληλο πρωθυπουργό… Και όσο μένος κι αν εκτοξεύει εναντίον του ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον αγγίζει. Απλά εκείνος τα λέει εκείνος τ’ ακούει και τον ακολουθούν οι πολύ δικοί του και όσοι θίγονται από τις ανακατατάξεις στις σκουριασμένες υπηρεσίες που χρόνια τώρα μας ταλαιπωρούσαν εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα… Κάποιοι βολεύονταν! Αυτό είναι σίγουρο…

Δύσκολες αποφάσεις!

 Η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις, με σκοπό να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις με κυριότερη την πανδημία που είχε εκτός των άλλων προβλημάτων και τεράστιο οικονομικό κόστος… Σκεφθείτε πόσα έργα θα είχαν γίνει με αυτά τα χρήματα και αν μέρος αυτών διατίθεντο στην καλύτερη οργάνωση του ΕΣΥ, τώρα όλα θα ήταν πολύ καλύτερα… Αν και μας εξέπληξε το πώς η χώρα μας διαχειρίστηκε αυτή την κρίση και πώς δεν είδαμε εικόνες ντροπής στα προαύλια των νοσοκομείων… Πολλά μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, αλλά μόνο λεκτική περιγραφή κάνει… Δεν έχει καμία ευθύνη να πάρει αποφάσεις είτε για να βοηθήσει τους Ουκρανούς, είτε για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία μας….

Άλλο θεωρία και άλλο πράξη

 Το να περιγράφουμε τις δύσκολες καταστάσεις χρησιμοποιώντας λεκτικές κορώνες είναι άλλο και άλλο είναι να έχεις την ευθύνη των αποφάσεων, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις. Εκείνοι που έμειναν στις ιδεολογικές περιγραφές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αρκούνται απλά και μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αυτό ξέρουν αυτό κάνουν! Και όσοι δεν διαχειρίστηκαν ποτέ κρίσιμες καταστάσεις, η θεωρητική τους προσέγγιση αξιολογείται και γίνεται αποδεκτή από πολύ μικρό ποσοστό νέων ανθρώπων που αποφεύγουν να κοιτάξουν κατά πρόσωπο την πραγματικότητα. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που όταν ενηλικιωθούν αλλάζουν «πορεία»! Γι’ αυτό και δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά κάποιων κομμάτων, όσο ντόρο κι αν κάνουν με τα συνθήματά τους.

Θεανώ Βλάχου