ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Κινδυνεύουν!
 Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση του ιού της γρίπης στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Και μπορεί τα πουλερικά στα πτηνοτροφεία να μην κινδυνεύουν ιδιαίτερα, αυτά όμως που κυκλοφορούν έξω διατρέχουν κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. Δεν είναι όμως μόνο τα οικόσιτα. Για παράδειγμα, οι πανέμορφοι κύκνοι που κυκλοφορούν στην Παμβώτιδα δεν κινδυνεύουν; Στα νερά της βρέθηκε και ο νεκρός αργυροπελεκάνος που ήταν φορέας της γρίπης. Μήπως λοιπόν να ληφθεί κάποια μέριμνα για τους κύκνους; Υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό; Αν κολλήσουν τη γρίπη των πτηνών πάει, τους χάσαμε!
Κ.Α. 
Πέρασαν το μήνυμα!

 Αντιπολεμικό μήνυμα μέσω πανό πέρασαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟ Κουτσελιού στο περιθώριο της αναμέτρησης με την Κοσμηρά για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ηπείρου. Το STOP WAR δέσποζε στα πανό των φιλάθλων που θέλησαν να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία. Ένα μήνυμα που το έχουν περάσει κι άλλα σωματεία, όπως για παράδειγμα ο ΑΓΣΙ σε πρόσφατο αγώνα Μπάσκετ. Καλό είναι το ότι φίλαθλοι δεν αρκούνται στην υποστήριξη των ομάδων τους αλλά με κάθε ευκαιρία κάνουν και τις παρεμβάσεις τους εκεί που χρειάζεται!

Ν.Γ.
Oι αλυκές Σαγιάδας…
Οι μεγαλύτερες αλυκές στην Ήπειρο ήταν στη Σαγιάδα και το Σαγιαδινό αλάτι «ταξίδευε» κάποτε σε όλα τα Βαλκάνια. Παράλληλα, οι αλυκές, που απασχολούσαν και έδιναν ψωμί σε πολλούς εργάτες, τροφοδοτούσαν με αλάτι και την ενδοχώρα. Στα γαϊδουράκια ή στα μουλάρια φορτώνονταν το αλάτι και έφτανε από το ένα άκρο έως το άλλο της Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν χρησίμευε και ως εξαιρετική τροφή των προβάτων. Οι αλυκές της Σαγιάδας φέρεται να καταργήθηκαν με διάταγμα του κράτους το 1931. Κρίμα δεν είναι να μην υπάρχει σήμερα η συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή;
H.M.
Αχ αυτή η επικαιρότητα…
Ξαναζήλεψε την επικαιρότητα η κ Τζάκρη και δήλωσε ότι «η διακυβέρνηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση του Μητσοτάκη…»! Τι να κάνει ο πρωθυπουργός; Δεν είχε την τύχη να έχει δίπλα του συνεργάτες όπως η κ. Τζάκρη ή ο Πάνος Καμμένος γι’ αυτό υπολείπεται στην προσπάθεια που η κυβέρνησή του καταβάλει… Εκείνοι που νομίζουν ότι πορεύονταν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε τι αποδίδουν το ότι ο λαός δεν θέλει ούτε να τους ακούσει και γι’ αυτό, παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκείνους τους κρατάει στα μετόπισθεν;
Θ.

Κάτι πιο φρέσκο…
Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για τον αντικομουνισμό της ΔΑΠ! Γιατί; Πώς εκείνοι εκφράζουν τις αντιθέσεις τους για τη «Δεξιά» ή τη «φιλελεύθερη» ιδεολογία αλλά αρνείται να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις για τις δικές τους αντιλήψεις που στο κάτω - κάτω έχουν απορριφθεί από όλο σχεδόν τον κόσμο; Και εκεί όπου εφαρμόζονται αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα ο λαός… Πάλιωσαν οι ιδέες τους. Ας βρουν κάτι πιο φρέσκο για να έχουν και περισσότερους υποστηριχτές. Και στη χώρα μας; Μόλις και μετά βίας τους υποστηρίζει το 5% των πολιτών… Αναρωτιούνται γιατί; Τόσος κόπος τόσες αφίσες, τόσα τρικάκια, τόση ρύπανση και τα βιολιά στον τόπο…
ΜΑΤ

Δύο νέα βιβλία…

= Δύο ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις έγιναν προχθές βράδυ στα Γιάννενα, οι οποίες ωστόσο δεν προσείλκυσαν ιδιαίτερα μεγάλο κοινό. Ειδικά η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπουτάρη «Εξήντα χρόνια τρύγος…» στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» είχε κόσμο λιγότερο των προσδοκιών. Με τον πρ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνομίλησε ο Μ. Ελισάφ. Η άλλη εκδήλωση είχε Σουλιώτικο «άρωμα», καθώς αφορούσε στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Δημήτρη Ασημακόπουλου με τίτλο «Η συμβολή των Σουλιωτών στη Επανάσταση του 1821». (Στη φωτό οι δύο συγγραφείς ποζάρουν με τα βιβλία τους ανά χείρας).

Κ.Α.

Όλα… εκ του μακρόθεν!
Τόσα και τόσα μας βρήκαν. Το παράδειγμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάθε φορά που ένα κακό μας… αγγίζει είναι αμίμητο! Δεν έχουν καμία συμμετοχή στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων, όπως είναι οι πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση μας και ξεσπιτώνουν συμπολίτες μας, ή οι νεροποντές, που τρομοκρατούν τους κατοίκους ή οι σεισμοί που γκρεμίζουν σπίτια και επιχειρήσεις και η συνεχιζόμενη επιδρομή της ξενόφερτης πανδημίας που έφθασε και στη χώρα μας μεταλλασσόμενη με σκοπό να μας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Όλα τα βλέπουν εκ του μακρόθεν και αρκούνται μόνο στις αντιπολιτευτικές κορώνες με σκοπό να υπερτονίσουν τις όποιες αβλεψίες. Ως εκεί μπορούν να φθάσουν… Να δώσουν χείρα βοηθείας ή οικονομική στήριξη ούτε που το σκέφτονται!
Είναι τόσο «μικροί»…
=Το να ποντάρουν μόνο σε κομματικά οφέλη πρώτα από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και αμέσως μετά να βρίσκουν νέο αντικείμενο την πανδημία για να διακηρύττουν ότι υπάρχουν και δεν μετανάστευσαν είναι τουλάχιστον γελοία τα επιχειρήματά τους. Όμως οι πυρκαγιές κατακαίνε τα δάση όλου του πλανήτη, και της Ελλάδας, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, φαινόμενα που θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά από δω και πέρα… Το να τολμάει όμως η εν Ελλάδι αντιπολίτευση να καπηλεύεται τον τρόμο που προκαλούν οι πυρκαγιές δείχνει πόσο άδειοι και κατώτεροι των περιστάσεων είναι αλλά και ότι ξεχνάνε πολύ γρήγορα τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ας τολμήσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους από το Μάτι! Θα τους πάρουν με τις πέτρες!

Δεν πρόβλεψαν…
 Δεν ήξεραν ή δεν πρόβλεψαν να βάλουν σε ισχύ το 112 που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ευρώπη! Αλλά θα μου πείτε κι αν ακόμη λειτουργούσε αυτός ο αριθμός όταν δεν ήταν σε θέση να οργανώσουν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των οικισμών τότε τι θα το χρειάζονταν; Μήπως είχαν οργανωμένες τις υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης; Με προχειρότητες και ανοργανωσιά κυβερνούσαν ή νόμιζαν ότι κυβερνούσαν και όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση κάνουν τόσο χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση που δεν ξέρω αν και οι ίδιοι είναι ικανοποιημένοι. Ίσως να συγχαίρονται μεταξύ τους όταν εξαπολύουν ύβρεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο εναντίον εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης σε μια προσπάθεια να κάνουν το καλύτερο δυνατό.

Ούτε αυτό…
Τα μικρότερα κόμματα στην Ελλάδα ξέρουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά από το ανάλογο ποσοστό ψηφοφόρων προκειμένου να κάνουν πράξη αυτά που διακηρύττουν και να κριθούν εκ του αποτελέσματος… Γι’ αυτό λένε ό,τι τους κατέβει και φόρο δεν πληρώνουν! Απλά μένουν και θα εξακολουθούν να μένουν στην αντιπολίτευση απολαμβάνοντας όμως όλα τα προνόμια που με αποφάσεις των μελών του κοινοβουλίου εκχωρήθηκαν στα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και χωρίς καμία πτέρυγα να εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις… Τα καλά και συμφέροντα είναι πάντα καλοδεχούμενα και είναι τα μόνα που τους βρίσκουν όλους σύμφωνους… Ούτε αρνητική ψήφος, ούτε λευκό ούτε αποχώρηση από την αίθουσα της Βουλής… Αποδοχή όλων των προνομίων δια της σιωπής.
Θεανώ Βλάχου