ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Τι άλλο προτείνουν;
 Εκείνοι που ζητούν μέτρα, είναι οι ίδιοι που «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για την επιβολή τους. Και αν αυτά δεν περιλάμβαναν την εστίαση και τη διασκέδαση, από την οποία ξεκίνησε η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, από που αλήθεια νομίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστούν για να έχουν αποτέλεσμα; Βέβαια δεν μας εκπλήσσει η δήλωση του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που υποκύπτει στον λαϊκισμό, προτάσσοντας τα οικονομικά ζητήματα σε σχέση με την άμεση προτεραιότητα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.
Α.

Ανεκτίμητη προσφορά!
 Ένα σημαντικό έργο για τις «Προσκυνηματικές Διαδρομές και Προσκυνήματα στην Ελλάδα και την Αλβανία - ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», έγινε πράξη τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διάφορους φορείς. Τον απολογισμό του εν λόγω έργου (δημοσιεύθηκε χθες στον «Π.Λ»), έκανε ο Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ενώ σχετικό βίντεο υπάρχει στο youtube. Ένα πρόγραμμα τεράστιας σημασίας που αναδεικνύει σημαντικά σημεία στη διασυνοριακή γραμμή Ελλάδος - Αλβανίας με ξεχωριστό ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Τα εύσημα για την υλοποίησή του ανήκουν πρώτα στον κ. Καψάλη, ο οποίος πάντα με ζήλο είναι μπροστά σε πρωτοβουλίες με πολιτιστικό ενδιαφέρον!
Ν.Γ.

Κάτι ξεκινάει…
Μία - μία αλλάζουν οι νοοτροπίες του εφησυχασμού και στη δική μας χώρα… Από το Δήμο Χερσονήσου ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, προκειμένου να αναβαθμιστεί η αισθητική της περιοχής. Ως πότε θα διακοσμούνται οι πόλεις μας με τις καρμανιόλες της ΔΕΗ; Ακούγαμε ότι είναι πολυέξοδη αυτή η παρέμβαση και γι’ αυτό την απέφευγαν. Έχουν περάσει χρόνια και χρόνια με αυτή την κατάσταση και δεν ξεκινούσε τίποτε… Πάντως με αυτούς του ρυθμούς θα περάσουν πολλά χρόνια, προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτές τις τόσο αντιαισθητικές… καρμανιόλες.
Θ.

Σε τι αποβλέπουν;
 Το Υπουργείο Παιδείας έχει πολύ καιρό που προτρέπει τις ηγεσίες των ΑΕΙ να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο νόμος για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των Σχολών. Προβλέπεται και η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης και η φύλαξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων με δεδομένο ότι το κράτος πληρώνει πάλι και πάλι τις ζημιές… Σε ποια χώρα συμβαίνουν αυτά που βλέπουμε κάθε τόσο στα ελληνικά ΑΕΙ; Στην Πορτογαλία με κάρτα εισόδου προσέρχονται ακόμη και οι μαθητές των Λυκείων… Και ο νόμος προβλέπει ότι οι μονάδες ασφαλείας και προστασίας στελεχώνονται με διοικητικούς υπαλλήλους και μόνιμους και με σύμβαση εργασίας…
ΜΑΤ
Στα Παραπολιτικά…
 Στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM 90,1» και τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο μίλησε, εκπροσωπώντας τον «Πρωινό Λόγο», ο συντάκτης μας Νίκος Γιωτίτσας. Στο επίκεντρο της πρωινής συζήτησης ήταν η χθεσινή εξόδιος ακολουθία στο Παγκράτι για τον Κάρολο Παπούλια, αλλά και οι προετοιμασίες για τη σημερινή ταφή του στο Νησί. Έγινε μνεία στα μέρη των Ιωαννίνων που έζησε και αγάπησε ο Ηπειρώτης πολιτικός, αλλά και στις δεκάδες ανακοινώσεις διάφορων φορέων της περιοχής για την προσωπικότητά του. Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα εκπροσωπείται σε βήμα πανελλαδικής εμβέλειας και ακούγονται σημαντικά Ηπειρωτικά θέματα.
Ε.

Απ’ έξω απ’ το χορό…
 Στάζουν φαρμάκι τα σχόλια στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης! Για όλα έχουν αρνητική άποψη, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση… Αποφεύγουν να συμμετέχουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η χώρα μας, αλλά συγκεκριμένο έργο δεν θέλουν ούτε να το σκεφθούν ότι οφείλουν να προσφέρουν και εκείνοι. Μόνο με λόγια στέλνουν οδηγίες προς κάθε κατεύθυνση. Και στο επίκεντρο όλων των αρνητικών δηλώσεών τους, βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Τόσα κάνει εντός και εκτός της χώρας. Όλα αρνητικά τα βρίσκουν; Ούτε μία επιτυχία δεν αντιλήφθηκαν; Και αν λάβουμε υπ’ όψη μας την πραγματικότητα, όπως εκείνοι την περιγράφουν, θα πρέπει να είμαστε δυστυχείς που εκχωρήσαμε την ευθύνη διαχείρισης τόσο μεγάλων κρίσεων στην σημερινή κυβέρνηση…

Τεράστιες ευθύνες!
 Η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται μια τεράστια πολυπαραγοντική κρίση και στο επίκεντρο των προσπαθειών της βρίσκεται η τιθάσευση ενός ιού που αλλάζει πρόσωπα και σπέρνει την καταστροφή. Πάντως, παρά τις αδυναμίες του ΕΣΥ κατάφεραν να αυξήσουν τις δομές και να τις υπερδιπλασιάσουν σε σχέση με αυτές που παρέλαβαν. Παρά τη χολή που χύνουν στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κανένας ασθενής δεν παίρνει οξυγόνο στην αυλή των νοσοκομείων και μέσα στο αυτοκίνητό του, όπως συνέβη σε άλλα κράτη. Και μέχρι σήμερα, και πιστεύω ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε στο μέλλον, δεν στήθηκαν αντίσκηνα στα προαύλια των νοσοκομείων για να νοσηλεύσουν τους πάσχοντες. Και ό,τι και να λένε κάποιοι κακόβουλοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμπράττουν αυτή την ώρα…

Ευτυχώς είναι μετρημένοι…
 Ελπίζουμε ότι όλα τα στελέχη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν έχουν τις ίδιες απόψεις… Ορισμένοι και συγκεκριμένοι είναι εκείνοι που βγάζουν μόνο άρνηση σε κάθε δήλωσή τους και στάζουν χολή. Βλέπεις, μόνο αυτό είναι σε θέση να προσφέρουν στον τόπο… Ανάμεσά τους είναι και στελέχη που τους δόθηκε κάποια στιγμή η ευκαιρία να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες και τα έκαναν μαντάρα και ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Σκεφθείτε τι θα παθαίναμε αν τη σημερινή υγειονομική κρίση τη διαχειρίζονταν εκείνος με τους «κολλητούς του»! Κι ενώ βλέπουν ότι όσο και αν επιμένουν στον καταγγελτικό λόγο δεν εισπράττουν την όποια δυσφορία του κόσμου μετά από μία αρνητική κίνηση των υπευθύνων διαχείρισης της πανδημίας… Κι όμως επιμένουν!

Ίδιες πρακτικές…
 Εκείνοι που χρησιμοποιούν τη διαχείριση της μεγάλη κρίσης μόνο για αρνητικές κριτικές, όταν στο τέλος καταφέρουν να αξιολογήσουν τις πρακτικές τους θα καταλάβουν από τη στάση των πολιτών που θα τους γυρίσουν την πλάτη, ψάχνοντας να βρουν αλλού αποκούμπι, ότι έκαναν μεγάλα λάθη τακτικής. Και αν δεν κατάφερε ούτε η επιτροπή των τριάντα συμβούλων που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να τον αποτρέψουν από άστοχες ενέργειες, τότε είναι τελικά ανεπίδεκτος μαθήσεως και χρειάζεται να αντικατασταθεί μήπως και δει άσπρη μέρα ο πολιτικός του χώρος που τον έκανε αρχηγό ελπίζοντας να προσφέρει κάτι καλύτερο… Σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν και θα υπάρχουν αξιόλογα στελέχη… Κανένα κόμμα δεν χάνεται αν τα μέλη του κάνουν τις σωστές επιλογές στην κορυφή.
Θεανώ Βλάχου