Στήριξη σε Λοβέρδο!
Τη στήριξή τους προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενόψει των εκλογών του ΚΙΝΑΛ δήλωσαν 51 πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τα 51 στελέχη, με αφορμή την ονομαστική του εορτή στις 30 Νοεμβρίου, του ευχήθηκαν χρόνια πολλά. Ανάμεσα σε αυτούς που ευχήθηκαν για την εορτή του υποψήφιου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αλλά και δήλωσαν στήριξη, τρεις πρώην Ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Παντούλας αλλά και οι πρώην βουλευτές της Άρτας Θεόδωρος Κολιοπάνος, Παναγιώτης Οικονομίδης και Δημήτρης Τσιρώνης. «Κυριακή κοντή γιορτή» για να δούμε τελικά τι απήχηση έχει η υποψηφιότητα Λοβέρδου και στην Ήπειρο!
Ν.Γ.
Πάσες και σκορ...
Με ποδοσφαιρική ορολογία αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, αριστερές οργανώσεις συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηπείρου. «Ο πρωθυπουργός πασάρει και ο περιφερειάρχης σκοράρει», σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους κάνοντας λόγο για δύο όψεις της ίδιας πολιτικής. Το να σκοράρεις πάντως μετά από επιτυχημένη πάσα δεν είναι κακό. Κακό είναι πρώτον να μη βρίσκεται κανείς να δώσει πάσα και δεύτερον, όταν σου τη δώσει, να μη μπορείς να στείλεις τη μπάλα στα δίχτυα!
Κ.Α.
Καθημερινοί κίνδυνοι…
Όσοι χρησιμοποιούν μηχανάκια για τις μετακινήσεις τους στους δρόμους της πόλης θα ‘πρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί… Άλλοι δεν έχουν κράνος, άλλοι έχουν επάνω σύζυγο και μικρά παιδιά, άλλοι τρομάζουν τους οδηγούς οχημάτων όταν τους προσπερνάνε πότε από αριστερά και πότε από δεξιά και στα φανάρια βιάζονται να ξεκινήσουν πρώτοι παραβλέποντας τους κινδύνους. Άλλοι πάλι κάνουν τόσο θόρυβο με τις «ανοιχτές» εξατμίσεις και τη μεγάλη ταχύτητα μέσα στις πόλεις, μέρα και νύχτα, που σου προκαλούν τρόμο. Κάποτε ένας διοικητής τροχαίας επειδή είχε παραγίνει το κακό μάζεψε όλα τα μηχανάκια στην Tροχαία και τους τα έδινε πίσω όταν διόρθωναν τις εξατμίσεις…
Θ.
Αναγκαίος ο έλεγχος!
Ένας από τους χώρους όπου δεν χρειάζεται κανένα πιστοποιητικό για να εισέλθει κάποιος είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι χώροι κλειστοί που αερίζονται ελάχιστα ή καθόλου και σε πολλές περιπτώσεις ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Όπως εύστοχα πρότεινε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα. «Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μ.Μ.Μ και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα», είπε χαρακτηριστικά και δεν έχει άδικο!
Ν.Γ.
Και αυτό τελειώνει…
Ακόμη και ο ρυθμός απονομής του εφάπαξ των ασφαλισμένων του ΝΑΤ καρκινοβατούσε… Και γι’ αυτό πήρε θέση ο Κωστής Χατζηδάκης και υπολογίζουν ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους που θαλασσοπνίγονταν για πολλά χρόνια και τώρα στερούνταν αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν. Γίνεται πολύς λόγος αυτό τον καιρό και για τη συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του ΝΑΤ αλλά και για την εσωτερική αναδιοργάνωση που έγινε τους τελευταίους μήνες σε μία ακόμη υπηρεσία. Άντε με το καλό να ξεσκουριάσει ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός!
ΜΑΤ
Και άλλη διάκριση!
Άλλη μία διάκριση έλαβε η νέα ταινία του γνωστού Γιαννιώτη σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Συγκεκριμένα, το «18» τιμήθηκε εξ ημισείας με το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου (φωτό) για την καλύτερη ταινία στο φετινό 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ενώ απέσπασε και εξαιρετικές κριτικές. Πολύ σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας τα «παιδιά» του να διακρίνονται, στον τομέα που το καθένα δραστηριοποιείται. Στον χώρο της σκηνοθεσίας ο Β. Δούβλης χρόνια τώρα μας εκπροσωπεί επάξια! Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να τιμηθεί για το καλλιτεχνικό του έργο και στην πατρίδα του.
Κ.Α.
Κοινωνικές πληγές…
Στις χώρες της Αφρικής οι λαοί λιμοκτονούν, οι γυναίκες δεν έχουν καμία αξία παρά μόνο να κάνουν δουλειές και να γεννάνε παιδιά και οι «πολιτισμένες χώρες κάνουν ότι δεν βλέπουν… Η Συρία είναι μακριά μας και δεν έχουμε άμεση γνώση των προβλημάτων αυτού του λαού και τελευταία η νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν έβαλε στην άκρη το γυναικείο πληθυσμό τους φόρεσε μπούργκα και τους απαγόρευσε να εργάζονται. Ούτε μόρφωση ούτε ανεξαρτησία ούτε δικαιώματα. Και τελευταία, εκείνοι που μεθόδευσαν τις μετακινήσεις άλλων απελπισμένων λαών στα σύνορα της Πολωνίας, κοιτάνε από μακριά τα βάσανά τους και τις κακουχίες καθώς διαμένουν στο πουθενά, μέσα στο κρύο με όλα τα επακόλουθα όπως ο φόβος, η πείνα, οι ασθένειες ακόμη και οι τοκετοί μέσα στα λασπόνερα…
Αυτή είναι η λύση;
Μεθόδευσε ο Ερντογάν τις δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Αφρική προς την Τουρκία με εξασφαλισμένη βίζα και όταν έφθασαν εκεί έβαλε μπρος τα σχέδιά του με πρώτο τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα! Και αφού έφθασαν εδώ οι κατατρεγμένοι και γέμισαν τα ελληνικά νησιά με όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η διαμονή τους τότε άρχισε να παζαρεύει με την Ευρώπη την επιχορήγηση της χώρας του για να κρατήσει υποτίθεται εκεί τους πρόσφυγες… Η εργαλειοποίηση της τύχης των λαών τους προκάλεσε μύρια όσα προβλήματα και οι ανεπτυγμένες κοινωνίες παρακολουθούν εκ του μακρόθεν χωρίς να παίρνουν θέση για την ομαλοποίηση των αρνητικών καταστάσεων… Θα μου πείτε είναι εφικτό να ενσωματωθούν στις χώρες της Ευρώπης τόσα εκατομμύρια;
Να το μελετήσουν…
Τα όργανα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που για τη λειτουργία του ξοδεύονται τεράστιοι πόροι πόσο ασχολήθηκαν με τις μετακινήσεις των πληθυσμών; Γιατί αν υπάρχουν δυνατότητες να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες πολίτες άλλων χωρών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα στη δική τους χώρα τότε γιατί να μην γίνει οργανωμένη μετακίνηση και υποδοχή με συγκεκριμένους όρους; Έτσι ούτε κάποιες ΜΚΟ θα παίζουν με τις ζωές τόσων ανθρώπων και οι μετακινούμενοι πληθυσμοί θα έχουν ομαλή ένταξη προσφέροντας στις κοινωνίες που θα τους υποδεχθούν. Η εμπειρία των Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και αργότερα στη Γερμανία δείχνει ότι μπορούν να επαναληφθούν εκείνες οι πρακτικές προς όφελος και των δύο πλευρών…
Ωφελημένοι και οι δύο!
Το πείραμα πέτυχε παλιότερα: Γιατί να μην επαναληφθεί; Οι συμπατριώτες μας που δοκίμασαν τότε να πάνε για να εργαστούν στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ και αργότερα και σε όλες τις άλλες χώρες και ενσωματώθηκαν στις νέες κοινωνίες και δούλεψαν και πρόσφεραν στη νέα πατρίδα αλλά και σπούδασαν τα παιδιά τους που πρόσφεραν από άλλη σκοπιά στη νέα πατρίδα. Γιατί τώρα οι μετακινήσεις των πληθυσμών να έχουν αυτή την απαράδεκτη μορφή, να ταλαιπωρούνται τόσοι άνθρωποι, να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τους διακινητές, να τσουβαλιάζονται μέσα στα οχήματα, να εγκαταλείπονται στο πουθενά χωρίς στέγη και υποστήριξη και να γίνονται τελικά θύματα εκμετάλλευσης βιώνοντας καθημερινά το φόβο. Οι εξελίξεις αυτής της μορφής των μετακινήσεων μόνο δυστυχία θα φέρει…
Θεανώ Βλάχου