ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Η φωνή της λογικής…
 Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της κατάστασης υγείας, ξεχώρισε η νηφάλια και μακριά από κινδυνολογίες και ωραιοποιήσεις προσέγγιση της Καθηγήτριας της Ιατρικής και υπεύθυνης για τους εμβολιασμούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σταυρούλας Τσιάρα. «Έγιναν -είπε- τεράστια βήματα σε επίπεδο εξοπλισμού και υποδομών, ασφαλώς απαιτούνται περισσότερα για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Βιώνουμε μια κρίσιμη κατάσταση, αλλά με την ανακατανομή του προσωπικού θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη στενωπό. Δεν πρέπει να είμαστε επαναπαυμένοι, αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε. Καταφέραμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και γειτονικών περιοχών».
Ν.
Θα πάρει καιρό!
 Χειρότερη εποχή για να κάνουν εργασίες στην Ανεξαρτησίας δεν μπορούσαν να βρουν εκεί στον Δήμο. Μέσα στο καταχείμωνο δεν γίνονται τέτοιες δουλειές, γιατί ο καιρός δεν το επιτρέπει. Άντε τώρα να στρωθεί όλος αυτός ο δρόμος με κυβόλιθους (φωτό)! Αυτή τη στιγμή είναι κλειστό το τμήμα από το στενό του Αγίου Νικολάου Αγοράς μέχρι την οδό Σίνα. Θα πάρει χρόνο το πράγμα και δυστυχώς μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα πέφτουν οι γιορτές, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ντόπιους καταστηματάρχες, η πρόσβαση στα μαγαζιά των οποίων έχει γίνει... περιπετειώδης!
Κ.Α.
Κληρονομικό δικαίωμα;
 Τώρα θυμήθηκε ο ΓΑΠ ότι έχει το όνομα «Παπανδρέου» που το χρειάζεται για να συγκινήσει τα πλήθη; Πάντως δεν τόλμησε να εμφανιστεί με τους συνυποψηφίους του στην τηλεμαχία. Φοβήθηκε και να συγκριθεί μαζί τους στο λόγο αλλά και απέφυγε να έρθει σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις που θα του υπέβαλαν! Βλέπεις, εκείνος έφυγε από το «μαντρί» δοκιμάζοντας τις ικανότητές του και πήρε την απάντηση από τους πολίτες και τώρα επανήλθε για να δρέψει τους καρπούς του «ονόματος»! Για να δούμε πόσο ώριμα θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι. Εξάλλου, είναι ένας κι ένας οι άλλοι υποψήφιοι…
Θ.
Η… Μπότσου Άννα!
 Αν δεν είναι fake news, τότε το παιδί είναι για μπάτσες! «Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι στην… Μπότσου Άννα που νοσεί από νέα μετάλλαξη του ιού». Το έγραψε, λέει, στο διαδίκτυο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την μετάλλαξη του ιού σε ιό Όμικρον! Αν θυμηθούμε ότι κάποτε η Ελλάδα δεν είχε θαλάσσια σύνορα και υπήρξαν δύο ξεχωριστά νησιά, η Λέσβος και η Μυτιλήνη, δεν είναι καθόλου παράξενο να υπάρχει κι ένας ιός της Μπότσου Άννας από τα άνω – κάτω πέρα – δώθε κράκουρα!
Γ.Γ.
Από κουβέντες χορτάσαμε!
 Και τι δεν έχουμε ακούσει από αρχηγούς κομμάτων που φόρεσαν τον μανδύα του «προοδευτικού»! Πόσο προοδευτικοί αποδεικνύονταν το βιώναμε στην πράξη κατά το χρόνο που διαχειρίζονταν την εξουσία και το αξιολογούσαμε μετά την απομάκρυνσή τους… Και τώρα, όταν ακούμε τις ίδιες ατάκες απλά γελάμε για να μη κλάψουμε για τις απάτες που επιλέγουν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί για να δείξουν ότι έχουν καλές προθέσεις και είναι σε θέση να προσφέρουν σ’ αυτό τον ταλαίπωρο λαό καλύτερη διαχείριση  της εξουσίας που επιδιώκουν να μας πείσουν για να τους δώσουμε. Και μετά την απομάκρυνση από τα «ταμείο» αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός»!
ΜΑΤ
Άσπρισαν οι πίστες!
 Δεν είναι αρνητική για όλους η επιδείνωση του καιρού που το... γύρισε σε χειμώνα. Υπάρχουν και τα Χιονοδρομικά Κέντρα στην περιοχή μας, οι επαγγελματίες περίμεναν πώς και πώς το χιόνι. Από χθες είναι λογικό να νιώθουν πιο χαρούμενοι καθώς άσπρισαν ξανά οι πίστες στα Χιονοδρομικά! Αν μάλιστα πάει έτσι ο καιρός και τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξουν και αυτό, ειδικά ενόψει Χριστουγέννων, είναι ό,τι καλύτερο για την περιοχή μας. Να μη μας διαφεύγει ότι τα Χιονοδρομικά αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών.
Κ.Α.

Ξέρουν τι χρειάζεται…
 Όλοι γνωρίζουν τι χρειάζεται για να γίνουν όλα καλύτερα στη Δημόσια Διοίκηση! Για να επιτευχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του Δημόσιου Τομέα αλλά και των ΟΤΑ χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! Αν δεν ξέρεις τι έχεις και πού θέλεις να πας, πώς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις; Πώς να συντάξεις συγκεκριμένο σχέδιο με αρχή, μέση και ολοκλήρωση; Χρόνια τώρα λίμναζαν οι υπηρεσίες και απλά ταλαιπωρούσαν τους πολίτες κάθε φορά που είχαν την ατυχία να συναλλάσσονται μ’ αυτές. Και αν τώρα δεν αλλάξει η όλη πορεία, εκεί θα μείνουμε και θα κοιτάμε από μακριά τα άλλα κράτη που ξεκαθάρισαν από χρόνια την κόπρο του Αυγεία… Όλα είναι απόλυτη ανάγκη να σχεδιαστούν πάλι απ’ την αρχή πάνω στα… σύγχρονα δεδομένα, αλλιώς εδώ θα είμαστε και θα κλαίμε τη μοίρα μας!

Η κλιματική αλλαγή…
 Όπως εξελίσσεται η πραγματικότητα από δω και πέρα κάθε σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές που θα επισκέπτονται και εμάς όλο και πιο συχνά και θα αφήνουν πίσω τους χαλάσματα. Η όποια αναπτυξιακή πορεία αποφασιστεί αν δεν λάβει υπόψη της τους εφιάλτες που θα αντιμετωπίζουμε τότε θα μετράμε τις πληγές μας κάθε φορά που ένα μαύρο σύννεφο θα πλανιέται και πάνω από τη χώρα μας… Οι αυθαιρεσίες που εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχούσαν σε κάθε ενέργειά μας είτε αφορούσαν ιδιώτες είτε τις υπηρεσίες μας κόστισαν κατ’ επανάληψη και εμείς απλά τις προσπερνούσαμε αρκεί να βόλευαν τις επιδιώξεις μας. Και να γίνουν απλά και μόνο διορθωτικές κινήσεις δεν ξέρω πόσο θα αποδώσουν.

Τα παραβλέπαμε!
 Κι ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονταν το ένα πάνω στο άλλο και γίνονταν βουνά, τόσο οι υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη να σχεδιάζουν και να ελέγχουν τα τεκταινόμενα όσο και οι ιδιώτες που έβαζαν πάνω απ’ όλα το προσωπικό συμφέρον συνέπρατταν εξυπηρετώντας συμφέροντα. Έτσι, χτίστηκαν πόλεις χωρίς ρυμοτομικά σχέδια, οι δρόμοι στένευαν για να βολέψουν διάφορα συμφέροντα, τα πεζοδρόμια ήταν ανύπαρκτα σε πάρα πολλά μέρη των πόλεων και κινδύνευαν οι πεζοί, το πράσινο περιορίζονταν και το παρκάρισμα των οχημάτων καθιστούσε αδύνατη την ελεύθερη κυκλοφορία των άλλων οχημάτων. Και μέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση η μετακίνηση των οχημάτων πρώτων βοηθειών αλλά και της πυροσβεστικής καθίστατο αδύνατη…

Μακάρι να γινόταν!..
 Μακάρι να μπορούσαν να χτιστούν απ’ την αρχή οι πόλεις μας. Κι αν τώρα ξεκινούσε η προσπάθεια απ’ την αρχή είναι σίγουρο ότι εκτός των άλλων θα ‘πρεπε κάθε νέα προσπάθεια να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Γιατί είναι φυσικό με τα σημερινά δεδομένα κάθε οικοδόμηση οικισμού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου να λαμβάνει υπόψη της, εκτός των άλλων σύγχρονων και λειτουργικών προδιαγραφών και την προστασία του πληθυσμού από τα ακραία φαινόμενα που από δω και πέρα θα μας επισκέπτονται όλο και πιο συχνά με τις γνωστές συνέπειες που καθίστανται τραγικές σε πάμπολλες περιπτώσεις. Πήραμε μια γεύση μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές που τρομοκράτησαν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών… Και έπεται συνέχεια!
Θεανώ Βλάχου