ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Η κίνηση της Κακαβιάς…
Τα στοιχεία της ανάλυσης για την κίνηση στην Κακαβιά, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, είναι χρήσιμα και δείχνουν την ανοδική τάση η οποία σιγά - σιγά αρχίζει να «καλύπτει» και τη διαφορά που υπήρχε με την άλλη είσοδο στη χώρα μας, την Κρυσταλλοπηγή. Προκύπτει όμως και κάτι άλλο: Ο αριθμός των οχημάτων είναι τέτοιος που δεν μπορεί να καταστήσει βιώσιμη την κατασκευή του Γιάννενα - Κακαβιά με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Άλλωστε, το ίδιο συνέβη και με την Ιόνια οδό, για την οποία είχε βρεθεί λύση μέσω της ένταξής της στο ίδιο «πακέτο» με τμήμα της ΠΑΘΕ (και ακόμη διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Χαλκίδας). Άρα μόνο μέσω Ε.Ε. είναι δυνατή η κατασκευή του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τα χαρακτηριστικά του.
Ν.
Αν δεν αναβαθμιστεί...
 Φωτιές άναψε στη γειτονική Πρέβεζα η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Λογιστικής για μεταφορά του στα Γιάννενα. Οι αντιδράσεις τοπικών φορέων είναι έντονες καθώς, σε περίπτωση που μεταφερθεί το Τμήμα, η Πρέβεζα θα μείνει χωρίς Πανεπιστημιακή δομή. Βέβαια, δεν αρκεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης για τη «μετακόμιση». Αυτό είναι θέμα που έγκειται στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες μάλλον δύσκολα θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου, δε φταίει η πόλη της Πρέβεζας που δεν προσελκύει πιο πολλούς φοιτητές το εν λόγω Τμήμα. Το επίπεδο σπουδών που προσφέρει πρέπει να αναβαθμιστεί. Αλλιώς, και στα Γιάννενα να έρθει, δε θα αλλάξει κάτι!
Κ.Α.
Εξαιρετικό θέμα!
 Ορθώς Πανεπιστήμιο και Δήμος Ιωαννιτών διεξάγουν συνέδριο για τον νεοελληνικό διαφωτισμό και το ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες σχολές των Ιωαννίνων στον φωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων και την προετοιμασία της Επανάστασης. Αυτό είναι όντως ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να αναλυθεί στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του ‘21. Όσο για τον Αλή Πασά και τη δική του «συμβολή» στην Επανάσταση, αυτή ας συζητηθεί σε κάποιο άλλο συνέδριο στο μέλλον και όχι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επετείου. Μπορεί να έχει ενδιαφέρον ιστορικό, όμως δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για ένα συνέδριο με τον τύραννο της Ηπείρου στο επίκεντρο!
Κ.Α.
Προς τι η καθυστέρηση;
Να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν στην παραχώρηση αθλητικών χώρων που έχει στην ευθύνη του ο Δήμος Ιωαννιτών ζητούν οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης, ανάμεσά τους και η γυναικεία ομάδα Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία υπενθυμίζει κυρίως στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και τις σχολικές επιτροπές, πως ο αθλητισμός χρειάζεται υποστήριξη. Το θέμα ανέδειξε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα _2023», Τατιάνα Καλογιάννη που ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή απαντήσεις για την καθυστέρηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, μιας και δεκάδες παιδιά μένουν εκτός προπονήσεων και δημιουργικού χρόνου παιχνιδιού. Ο Δήμος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για το θέμα αυτό πριν την έναρξη της σχολικής και αθλητικής χρονιάς!
Ν.Γ.
Ελληνική «Βαβέλ»…
 Γονείς απαιτούν περισσότερα μέτρα για να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία! Υπερθεματίζουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα… Το περίεργο είναι ότι κανένας δεν αντιδρά όταν στα διαλείμματα τα παιδιά παίζουν πολύ κοντά το ένα με το άλλο ή όταν τα απογεύματα στα προαύλια των σχολείων και στους άλλους ελεύθερους χώρους μεγάλες ομάδες παιδιών παίζουν χωρίς μάσκες πέφτοντας το ένα επάνω στο άλλο… Τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε αλλά και τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε τη νόσηση αλλά και τη μετάδοση σε συγγενείς μας μεγάλης ηλικίας που διαμένουν μαζί μας. Κι ενώ η νόσηση παιδιών και νέων όλο και αυξάνεται, γονείς αρνητές ζουν στο δικό τους κόσμο. Ίσως αλλάζουν στάση όταν θάβουν κάποιον δικό τους!
Θ.
Περί ΣΜΑ...
 Δυστυχώς δεν πείθουν οι δικαιολογίες του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ για το διαγωνισμό της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ. Το πιο απλό αναπάντητο ερώτημα: Αφού κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ προβλέπεται εκπαίδευση προσωπικού από τον ανάδοχο του εξοπλισμού, γιατί απαιτείται από αυτόν που θα αναλάβει το έργο να έχει εμπειρία; Έλα ντε...
Ν.

Υπάρχει διαφορά!
 Για πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση εκλέξαμε έναν πρωθυπουργό που διακρίνεται για την εργατικότητά του… Αν δεν αντιμετώπιζε τα τόσο δύσκολα εμπόδια από την αρχή της θητείας του τώρα θα βλέπαμε και εμείς πώς ζουν πολίτες άλλων χωρών που προηγήθηκαν ημών στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς πηγαίναμε με τον αραμπά και άλλοι έκαναν οργανωτικά άλματα. Και όσο τα προσόντα του πρωθυπουργού αναδεικνύονται ένα - ένα, τόσο η ελπίδα έρχεται και στη δική μας χώρα. Από την πρώτη ώρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση εκπλαγήκαμε από την προετοιμασία του νέου πρωθυπουργού και από την εργατικότητά του. Γεμάτος νέες ιδέες προσπάθησε να βάλει σε γερές βάσεις τους σχεδιασμούς του που από την αρχή φάνηκε ότι ήταν ολοκληρωμένοι και ήξερε τι κάνει.

Το είχε μέσα του…
Η επιλογή των στελεχών που τους ανέθεσε συγκεκριμένα καθήκοντα ήταν η έκπληξη! Απέδειξε ότι ήταν σε θέση να επιλέγει τους καλύτερους προκειμένου να προχωρήσει το έργο που σχεδίασε με επιμέλεια και το έβαλε στην εκκίνηση. Από κόμπλεξ δεν φάνηκε να διακατέχεται αφού ήταν σε θέση και να ελέγχει τα στελέχη του και να τους δίνει οδηγίες και να παρεμβαίνει διορθωτικά όπου προέκυπτε πρόβλημα. Κι ενώ το έργο προχωρούσε, παρά τα αναπάντεχα εμπόδια, η αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο αρχηγός της μόνο κακές προθέσεις διέκρινε στη στάση και στα έργα του πρωθυπουργού… Βέβαια, μπορεί να πληγώθηκε που του πήρε το παιγνίδι απ’ τα χέρια, αφού καλόμαθε στα μεγάλα γραφεία αλλά αυτά συμβαίνουν στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Κανένας δεν είναι ισόβιος αρχηγός.

Μεγάλη φτήνια…
Τελικά, αντί να δείξει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ότι ωρίμασε την πενταετία που κυβερνούσε και είναι σε θέση να αξιολογεί αντικειμενικά το έργο του επόμενου πρωθυπουργού αποδείχθηκε εμπαθής και ακατάλληλος να φέρει εις πέρας το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εποχή που η χώρα αντιμετώπιζε δύσκολα και πρωτόγνωρα εμπόδια… Σκεφθείτε, λένε όλο και περισσότεροι πολίτες, να καλούσαμε τον Τσίπρα να διαχειριστεί τα προβλήματα στον Έβρο, ή το μεταναστευτικό που άφησε να πλημμυρίσουν τα νησιά μας από ανθρώπους που βρίσκονταν σε απόγνωση, ή την πρωτοφανή πανδημία χωρίς να γονατίσει το ΕΣΥ! Όσο για τις φθηνές αντιπαραθέσεις που επέλεξε ως μέσο αντιπολίτευσης, αποδεικνύουν ότι τόσα ξέρει, τόσα μπορεί να κάνει…

Mας σπρώχνει πίσω!
Μετά την δραστηριοποίηση του νέου πρωθυπουργού περιμέναμε να δούμε μια αντιπολίτευση υπεύθυνη που να μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα και να συνεισφέρει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κατάληξη όμως ήταν σκέτη απογοήτευση… Με τις φθηνές αντιπαραθέσεις και το χαμηλό επίπεδο αντιπολίτευσης τίποτε καλύτερο δεν θα μπορούσε να γίνει. Αν προσθέσουμε και την ακραία κινδυνολογία καθώς και την άκρατη σκανδαλολογία αλλά και την υιοθέτηση χωρίς κριτήρια των Fake news τότε το δείγμα αντιπολίτευσης είναι κατώτερο των σημερινών περιστάσεων και όχι μόνο δεν βοηθάει να πάμε λίγο παρακάτω αλλά μας σπρώχνει προς τα πίσω… Αυτό έχουμε σήμερα ανάγκη; Η στασιμότητα τι θα μας προσφέρει; Ως πότε εμείς θα είμαστε οι παρακατιανοί της Ε.Ε.;
Θεανώ Βλάχου