ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πανταχού παρών...
Από την εποχή που υπηρετούσε στα Γιάννενα ο Δήμος Αναγνωστάκης είχε να υπηρετήσει το Πυροσβεστικό Σώμα αεικίνητος διοικητής, όπως συμβαίνει με τον Υποστράτηγο Δημήτρη Κοντογιάννη, ο οποίος είναι Συντονιστής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων. Σε κάθε πυρκαγιά μεγάλη ή μικρή είναι παρών, επιβλέπει ο ίδιος, κάνει περιπολίες. Χάρη στην οργάνωση και την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού μέχρι σήμερα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην Ήπειρο, ενώ διαχειρίστηκε με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε Γρεβενά - Κοζάνη. Βλέποντας τις εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αττική, αυτόματα γίνονται συνειρμοί για την καταλληλότητα ή έστω για την εμπειρία που διαθέτουν όσοι έχουν αναλάβει τομείς ευθύνης για την κατάσβεσή τους...
Ν.

Ζητούν εμβολιασμό!

 Πήγε γνωστή της στήλης να δώσει συνέντευξη για θέση εργασίας σε εμπορική επιχείρηση στα Γιάννενα και ποια ήταν η πρώτη ερώτηση που της έκαναν; «Έχετε κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;». Αυτό για να καταλάβουν ορισμένοι «αρνητές» πώς έχει η κατάσταση σήμερα και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας που η Πολιτεία απαιτεί να είναι εμβολιασμένοι. Παντού το ίδιο ισχύει, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για την ιστορία, η εν λόγω κυρία, ευτυχώς για εκείνη, έχει κάνει το εμβόλιο, οπότε η συνέντευξη συνεχίστηκε κανονικά!

Κ.Α.

Βραδιά για τη «Φλόγα»!
 Μία ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε, το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Δίκτυο Νέων Ηπείρου. Μουσικά συγκροτήματα συμμετείχαν αφιλοκερδώς για τον ιερό σκοπό της ενίσχυσης του Συλλόγου Γονιών - Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», στην οποία πήγαν τα έσοδα. Στην εκδήλωση βρέθηκε και εξήρε την πρωτοβουλία διοργανωτών - συντελεστών, ο πρώην πρύτανης Γεώργιος Καψάλης που τόνισε με ανάρτησή του πώς υπάρχει ελπίδα. Όντως, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και καλό είναι να αγκαλιάζονται με κάθε τρόπο!
Ν.Γ.
Είναι δυνατό;
Πολλά ακούγονται για την εν Ελλάδι αντιπολίτευση! Μακάρι να μην αληθεύουν… Θα ήθελαν να αναβληθεί επ’ αόριστον το ξεκίνημα της οικονομίας, να ξαναγεμίσουν οι κλίνες στις ΜΕΘ και η αγορά να ξανακλείσει. Και γιατί αυτοί οι ευσεβείς πόθοι; Για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο σε δυσμενείς συνθήκες μήπως και ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρει τα πάνω του… Ας ελπίσουμε να βγούμε στο ξέφωτο σύντομα και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που τις έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος και που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να τις πραγματοποιήσει. Γι’ αυτό βιώναμε τέτοια υστέρηση… Αν δεν προχωρήσει ούτε τώρα το κυβερνητικό σχέδιο θα μείνουμε πάλι στάσιμοι.
Θ.

ΑΕΙ αλά ελληνικά…
 Αφού δεν ασχολήθηκε το προσωπικό των ΑΕΙ με όσα συνέβαιναν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας ούτε έλυσε κανένα πρόβλημα άσκησης βίας προς επιστήμονες, τώρα που προσπαθεί το κράτος να προστατεύσει τους διδάσκοντες από τις επιθέσεις που δέχονται - και όχι μόνο αυτοί- βάζοντας φύλαξη στα ΑΕΙ, τώρα αντέδρασαν ισχυριζόμενοι ότι είναι αυτοδιοίκητα τα ΑΕΙ! Και τόσα χρόνια που ήταν αυτοδιοίκητα το φαινόμενο του χτισίματος της πόρτας ενός πρύτανη, ή το κρέμασμα πινακίδας στο λαιμό άλλου, ή η υπόδειξη προς τους «φυλακισμένους» πανεπιστημιακούς να ουρήσουν στα μπουκάλια του νερού δεν ξέρω πόσο συμβατά είναι με την εν Ελλάδι λειτουργία των ΑΕΙ… Πάντως, δεν ακούσαμε να συμβαίνουν αυτά σε άλλη χώρα. Μπορεί κάποιος από τους αντιδρώντες σήμερα να μας ενημερώσει;
ΜΑΤ

Δελτία σαν... χρησμοί!

 Κανένας δεν έγινε... σοφότερος απ’ όσους έτυχε να διαβάσουμε το τελευταίο δελτίο τύπου του Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την ανάγκη παράτασης της διορίας για αιτήσεις πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό! Κι αυτό γιατί, ο βουλευτής έκανε γνωστό ότι κατέθεσε σχετική αναφορά στον αρμόδιο αναπλ. Υπουργό και στη συνέχεια παρέθεσε αυτούσια την απάντησή εκείνου, η οποία προφανώς είναι «φιξ» και τη στέλνει σε διάφορους ερωτώντες. Από αυτή δεν προκύπτει κάτι σαφές, με τον κ. Καλογιάννη να μην σχολιάζει τίποτε, παρά μόνο να βάζει στον τίτλο της ανακοίνωσής του μία θετική κουβέντα για την κυβέρνηση! Του ‘χουν γίνει συνήθεια του Γιαννιώτη βουλευτή αυτά τα «δελτία τύπου». Μόνο που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την ικανότητα να ερμηνεύουν «χρησμούς» και κάποια στιγμή βαριούνται!

Κ.Α.

Ασύμμετρη απειλή…
 Χρόνο με το χρόνο όλα αλλάζουν γύρω μας προς το χειρότερο… Η κλιματική αλλαγή κάνοντας την εμφάνισή της αλλάζει τα πάντα… Ο καιρός τρελαίνεται, οι νεροποντές κάνουν πανηγύρι καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις και τις υποδομές τους, ενώ ο καύσωνας μας έδωσε και εδώ ένα δείγμα της επέλασής του συνεπικουρούμενος από τους πυρομανείς και τους άθλιους ιδεολόγους των καταστροφών που κάνουν τεστ ετοιμότητας για λόγους κομματικής αντιπαλότητας. Και ενώ τα πράγματα έδειχναν προς τα πού βαδίζουν, καμία κυβέρνηση διεθνώς δεν φάνηκε αντάξια ώστε να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα. Έτσι οδηγούμαστε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν ξέρω πώς θα είναι στη χώρα μας ο επόμενος χειμώνας και ακόμη χειρότερα το επόμενο καλοκαίρι… Θα το μάθουμε στην πράξη.
Όσο είναι καιρός…
Πιστεύω ότι θα υπάρχουν «ειδικοί» για να συμβουλέψουν τη διεθνή κοινότητα και τις κατά τόπους κυβερνήσεις για να μέτρα που πρέπει να παρθούν, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να προλάβουμε τα χειρότερα. Πάντως, οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται επικίνδυνα… Παραθαλάσσιες πόλεις θα είναι οι πρώτες που θα γνωρίσουν στην πράξη τι σημαίνει άνοδος της στάθμης των νερών! Και ενώ είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα πως όσο θα μεγαλώνει η ένταση των επερχόμενων καταστροφών τόσο λιγότερο θα είναι σε θέση να παρεμβαίνουν, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών παραμένουν άπραγες αναμένοντας την καταστροφή που έρχεται. Και όσο οι αντιλήψεις παραμένουν στη σκουριά τόσο χειρότερες θα είναι οι εξελίξεις για όλους μας.

Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια!
 Αν δεν γίνει κάτι έγκαιρα -αν βέβαια υπάρχει ακόμη καιρός για δράσεις- κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός ειδικός σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και κανένα πυροσβεστικό σώμα, όσο καλή οργάνωση κι αν έχει δεν θα μπορούν να μας σώσουν από αυτά που έρχονται και που μόνοι μας τα δημιουργήσαμε με την αδιαφορία και τις άστοχες παρεμβάσεις μας. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα επαρκούν αυτά τα μέσα που σήμερα χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση κρίσεων… Ίσως να μπορούν να περιορίσουν το όποιο κακό αλλά για να το εξαφανίσουν σα δύσκολο φαίνεται. Γιατί όσο οι κρίσεις θα διογκώνονται τόσο θα αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέσα που έχουμε δεν επαρκούν για να προστατέψουν τις ζωές των ανθρώπων, την ιδιοκτησία, τα δάση και τα ποτάμια μας…

Ν’ αλλάξουμε τώρα!
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού… Όλοι όσοι ασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τα κοινά -ανεξαρτήτως της ιδεολογίας που λένε ότι υπερασπίζονται- αλλά και οι ενεργοί πολίτες -που έτσι και αλλιώς κάτι προσφέρουν στην κοινωνία- όλοι μαζί θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια! Το μεγάλο κακό έρχεται… Το μόνο στο οποίο ίσως μπορούμε να παρέμβουμε είναι ο ουσιαστικός προγραμματισμός και οι συνεχείς δράσεις μήπως και μειώσουμε τις συνέπειες των επόμενων συμφορών που βρίσκονται καθ’ οδόν και μας πλησιάζουν. Εμείς που φτιάξαμε τον εφιάλτη που θα βαρύνει τις επόμενες γενιές ας αποφασίσουμε ότι πάντα θα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για τις κατάλληλες θέσεις. Δεν κάνουν όλοι για όλα. Και αυτό το μάθαμε στην πράξη.
Θεανώ Βλάχου