ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Ποδαρικό» σε πτήσεις!
Να κι άλλο ένα καλό νέο για τον τουρισμό στην Ήπειρο. Από προχθές ο Σκανδιναβικός τουριστικός κολοσσός «Apollo» ξεκίνησε πτήσεις τσάρτερ συνδέοντας το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων με Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Μπιλούντ και Γκέτεμποργκ! Για τις πρώτες αυτές διεθνείς πτήσεις η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων επιφύλαξε ένα θερμό καλωσόρισμα στον χώρο αφίξεων του αερολιμένα σε συνεργασία με το Chef’s Club Ηπείρου και τον πολιτιστικό σύλλογο «Epirus Folk Art», προσφέροντας στους επιβάτες εδέσματα και διάφορα κρύα ροφήματα μετά μουσικής! Μακάρι οι συγκεκριμένες να γίνουν προπομπός μόνιμων τακτικών συνδέσεων των Ιωαννίνων με πόλεις του εξωτερικού.
Κ.Α.

Έδωσε νέα «πνοή»!

 Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αnt1 βγήκε ο Αλέξανδρος Σπανός, ένας νέος που επέστρεψε στο χωριό του πατέρα του, την Πηγή Κόνιτσας και αποφάσισε να μετατρέψει το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού σε πραγματικό στολίδι. Δημιούργησε ξενώνα - εστιατόριο και του έδωσε το παλιό όνομα του χωριού, Πεκλάρι, ενώ αξιοποίησε και τα παλιά θρανία του σχολείου. Πολύ καλή η πρωτοβουλία του να δώσει πνοή σε ένα ορεινό χωριό ελάχιστων μόνιμων κατοίκων προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες. Αποκέντρωση στην πράξη λοιπόν!

Ν.Γ.
Μόνιμο το χάλι...
 Θλίψη σε καταλαμβάνει αντικρίζοντας τις φωτογραφίες από την Κεντρική μας Πλατεία τις οποίες έστειλε στη στήλη φίλος αναγνώστης, έτσι για να υπενθυμίσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η «βιτρίνα» αυτής εδώ της πόλης, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της. Θα ισχυριστεί κανείς ότι θα γίνουν εργασίες ανάπλασης της Πλατείας. Σύμφωνοι! Μέχρι τότε όμως θα πρέπει κάτοικοι και επισκέπτες να αντικρίζουμε αυτό το χάλι; Ρητορική η ερώτηση...
Κ.Α.
Συνήθεια η μάσκα...
Μπορεί επιστήμονες και κυβέρνηση να προχώρησαν στην ουσιαστική κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός, όμως ο Έλληνας είναι λίγο δύσκολο ν’ αλλάξει απότομα συνήθειες. Αρκετοί είναι αυτοί που περπατούν στο δρόμο και φορούν τη μάσκα, κυρίως οι ηλικιωμένοι. Καλά κάνουν από τη μία πλευρά και προστατεύονται με κάθε τρόπο, μιας και ο ιός είναι ακόμα εδώ. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι στα Γιάννενα η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους είχε γίνει υποχρεωτική πέρυσι από τις 6 Οκτώβρη, οπότε θέλουμε το χρόνο μας για να την αποχωριστούμε...
Ν.Γ.

Πόσα λεφτά φεύγουν;
 2.500 Έλληνες φοιτητές φοιτούν στο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Κύπρου! Και δεν υπάρχει μόνο ένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο… Ο εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι τα προτιμούν οι Έλληνες επειδή η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική γλώσσα! Δεν υπολόγισαν και το συνάλλαγμα που φεύγει από τη χώρα μας επειδή υπάρχουν αγκυλώσεις στην Ελλάδα και επιμένουν σε ένα και μόνο τύπο πανεπιστημίου. Το κρατικό! Πόσα χάνουμε και σε ποιες περιπέτειες μπαίνουν οι νέοι που φεύγουν για να σπουδάσουν αυτό δεν απασχολεί όσους έχουν σκουριασμένα μυαλά ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα… Ποια; Εκείνοι το ξέρουν…
ΜΑΤ

Θλίψη και οργή…

 Αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο συζυγοκτόνος στα Γλυκά Νερά επιτέθηκε στην άτυχη σύζυγο ενώ κοιμόταν, αυτό ίσως εξηγεί το ότι δεν αντέδρασε μία τόσο γυμνασμένη γυναίκα… Είναι τόσο τραγική η κατάσταση και όσο τα ΜΜΕ επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια αναλύοντας τα γεγονότα μας προκαλούν και θλίψη και οργή… Όσο για την τόση ψυχρότητα στο βλέμμα του κατηγορουμένου, αυτή σου προκαλεί φόβο… Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ένας άνθρωπος! Και καθημερινά τα ΜΜΕ μας φέρνουν κοντά σε γεγονότα που μόνο φόβο μας προκαλούν… Πού πάμε; Πόση βία, πόσος τρόμος και τελικά πόσος πόνος… Σε ποιο περιβάλλον μεγαλώνει η νέα γενιά;

Θ.

Απέχουν οι φοιτητές!
 Μεγάλη είναι η αποχή των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές! Όσο το φοιτητικό κίνημα καπελώνεται από τις «κομματικές» παρατάξεις και οι υποψήφιοι παίρνουν την κομματική στάμπα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες. Ακούμε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που απέχουν και από τις ψηφοφορίες. Και κάθε χρόνο η αποχή μεγαλώνει! Δεν απασχολεί αυτό τις παρατάξεις που λαβαίνουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες; Τις ικανοποιεί το τόσο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής; Αυτό θέλουν; Αν κάποτε καταφέρουν πρώτα τα κόμματα να βρουν κοινή γραμμή για ότι αφορά στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα της Ανωτάτης τότε μπορεί και όσοι φοιτούν στα ΑΕΙ να γίνουν ωριμότεροι και να κοιτάξουν περισσότερο την ποιότητα των σπουδών τους.
Ας γίνει η αρχή…
Όλα όσα αφορούν στην ποιότητα των παρεχόμενων γνώσεων στα ΑΕΙ θάπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να απασχολήσουν πρώτα τις ανώτατες σχολές και μετά τη Βουλή των Ελλήνων. Όσο τα θέματα Παιδείας αποτελούν αφορμές για να γίνονται αντιπαραθέσεις μέσα στο κοινοβούλιο καλύτερη παιδεία δεν θα δούμε ποτέ στη δική μας χώρα. Και θα ακούμε για σχολές πρότυπα που λειτουργούν σε άλλες χώρες και θα παρακολουθούμε τους συμπατριώτες μας που έχουν την οικονομική ευχέρεια να στέλνουν τα παιδιά τους για να σπουδάσουν εκτός Ελλάδας… Και είναι λυπηρό κάθε Άνοιξη να έρχονται εδώ εκπρόσωποι ανωτάτων σχολών από άλλες χώρες για να διαφημίσουν τις σχολές τους. Ακόμη και στην Κύπρο λειτουργούν και Δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ… Η άρνηση των Ελλήνων είναι μοναδική!

Δεν κατάφεραν…
 Τα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν συνεννοούνται ούτε για τα θέματα Παιδείας! Εκείνο που δεν κατάφεραν να το κάνουν σημαία τους είναι η ανάγκη να μην ανακατεύονται τα κόμματα στις δραστηριότητες των φοιτητών. Οι φοιτητές, ως πολίτες, έχουν όλο το χρόνο να αναπτύξουν κομματικές πρωτοβουλίες έξω από τα ΑΕΙ! Όσο επιμένουν να ασχολούνται με τις κομματικές αντιπαλότητες μέσα στα ΑΕΙ και δεν δίνουν θέση πρώτα στις ιδέες και μετά στην ενασχόλησή τους με την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και μόνο αυτών άσπρη μέρα δεν θα δουν τα εν Ελλάδι ΑΕΙ! Και για όσο καιρό ακόμη οι κομματικοί στρατοί κατευθύνουν τις πράξεις των φοιτητών για να δημιουργούν φυτώρια εκπροσώπων των κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια θα αποτελούμε αρνητική μοναδικότητα…

Σιωπηρή πλειοψηφία!
 Ακούσαμε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών αποφεύγει να αναμιχθεί σε κοινές φοιτητικές δράσεις λόγω της κομματικοποίησης όλων των ενεργειών! Αν τελικά οι φοιτητές δεν βάζουν ούτε υποψηφιότητες αλλά αποφεύγουν και να ψηφίσουν αυτό ποιους βολεύει και δεν αλλάζουν τα δεδομένα μέσα στα ΑΕΙ; Ακούσατε εσείς να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής ή στα ΑΕΙ της Αγγλίας στα οποία φοιτούν όχι και λίγοι Έλληνες αλλά και πολλοί διδάσκοντες είναι Έλληνες; Τι συμβαίνει στα ΑΕΙ της Γερμανίας, της Ιταλίας ή ακόμη και της Τσεχίας που τα επιλέγουν όχι και λίγοι Έλληνες φοιτητές; Για όσο τα θέματα Παιδείας είναι ταμπού στην Ελλάδα άλλες χώρες θα έχουν τα πρωτεία και θα σπουδάζουν εκεί οι φοιτητές που τους ενδιαφέρουν μόνο οι σπουδές τους…
Θεανώ Βλάχου