ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Έβλεπαν μακριά...
 «Όταν είπαμε πριν μερικά χρόνια ότι θα φέρουμε φυσικό αέριο στα Γιάννενα με βυτία πολλοί μας θεώρησαν γραφικούς. Ελάχιστοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, πιστέψαμε σ’ αυτό τότε και σήμερα δικαιωνόμαστε». Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τη Βίκυ Μιχέλη. Έτσι ακριβώς έγινε, όπως τα είπε. Όταν το Αστικό πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει πρατήριο με φυσικό αέριο στα Γιάννενα σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ πολλοί το σχολίασαν με διάφορους τρόπους. Να όμως που αποδείχθηκε τελικά ότι ο κ. Μουστακλής και οι συνεργάτες του έβλεπαν μακριά!
Κ.Α.

Aξιέπαινη κίνηση!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού της Αγίας Μαρίνας συγκεντρώνει τρόφιμα μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο εφημέριος π. Ηλίας, οι αγορές για το σκοπό αυτό θα γίνουν από μικρά συνοικιακά καταστήματα, (κρεοπωλεία, μπακάλικα, μανάβικα, μικρά market) και έτσι θα στηριχθούν και οι ενορίτες επαγγελματίες! Πολύ ωραία κίνηση αυτή που στηρίζει και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά και τα καταστήματα που επίσης χρειάζονται στήριξη αυτή την περίοδο.

Ν.Γ.

Ούτε καν στον κόπο!

 Τον γύρο της χώρας ολόκληρης κάνει, μέσω δημοσιευμάτων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, η γενναία πράξη των προπονητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, που διέσωσαν γυναίκα από βέβαιο πνιγμό στη λίμνη, κάτι για το οποίο χρειάστηκε ένας εξ αυτών να βουτήξει με τα ρούχα στα παγωμένα νερά της. Τα σχόλια του κόσμου είναι πολλά και επαινετικά, γιατί, εδώ που τα λέμε, τέτοια γεγονότα δε συμβαίνουν και συχνά στην περιοχή μας. Μόνες απούσες οι τοπικές Αρχές, οι οποίες δε μπήκαν στον κόπο να πουν ή να γράψουν έστω ένα τυπικό «συγχαρητήρια» στους προπονητές! Ίσως έχουν πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούν.

Κ.Α.
Και στο Πυρσινέλλα...
 Ουρές σχηματίζονται συχνά στο σημείο μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου όπου γίνονται rapid tests, πολύ λίγοι Γιαννιώτες από την άλλη σπεύδουν να κάνουν τον ίδιο έλεγχο στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, όπου επίσης από την αρχή της εβδομάδας διενεργούνται τεστ από τον ΕΟΔΥ! Πιθανώς ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί αρκετά για τη δυνατότητα να προσέρχεται για δωρεάν rapid test και στο σημείο αυτό. Η στήλη το υπενθυμίζει λοιπόν, γιατί είναι πολύ βολικό και το Πυρσινέλλα από πολλές απόψεις!
Κ.Α.

Μέσα από εμπειρίες…
 Όσοι αδιαφορούν για τις συνέπειες της πανδημίας, όσοι δεν τηρούν τα μέτρα κάνοντας το νταή, είναι καλό να πάρουν άμεση πληροφόρηση από όσους πέρασαν από τις κλινικές covid, από όσους είχαν την ατυχία να διασωληνωθούν και τελικά από εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα επειδή έχασαν τη μάχη που έδωσαν με τον κορωνοϊό! Και όσοι από επιπολαιότητα αδιαφορούν για τη δική τους προστασία μήπως θα ‘πρεπε να τους ευχηθούμε να νοσήσουν οι ίδιοι ή αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμη και να δακρύσουν χάνοντας αγαπημένους τους που προσβλήθηκαν από τον ιό της κατάρας; Τότε είναι σίγουρο ότι θα πεισθούν και ότι υπάρχει ιός και ότι δεν κάνει ιδεολογικές διακρίσεις.
Θ.

Σκληρά εργαζόμενοι…
 Οι Έλληνες μαθητές, λένε, ότι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στον κόσμο ολόκληρο! Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο «δωρεάν» είναι η παρεχόμενη Παιδεία και πόσο χρόνο μέσα στο 24ωρο του κάθε μαθητή χρειάζεται για τη «μάθηση»; Αρχίζουν την ημέρα τους με το ωράριο του σχολείου και μετά στα όρθια ένα πιάτο φαγητό και από εκεί και πέρα από το ένα φροντιστήριο στο άλλο είτε ως «βοήθεια» για την κατανόηση των μαθημάτων, είτε ως προετοιμασία για τα ΑΕΙ, είτε ως ξένη γλώσσα και ποιος ξέρει πόσες ακόμη ασχολίες επιβάλλονται στα ελληνόπουλα… Από το πρωί μέχρι το βράδυ «εκπαιδεύονται». Και το κόστος για τους γονείς; Η τσέπη τους το ξέρει. Όσο για τα ιδιαίτερα στο σπίτι, αυτά τα επιλέγουν όσων η τσέπη το επιτρέπει… Το ποιοι τα κάνουν είναι άλλη πονεμένη ιστορία!
ΜΑΤ

Βράζουμε στη μιζέρια!
Γιατί επιμένουμε να διατηρούμε τη μιζέρια μας; Ο νόμος Διαμαντοπούλου είχε κοινή αποδοχή… Και τι έγινε; Στο δρόμο προς την εφαρμογή του τον ακύρωσαν… Τώρα ξεσηκώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νόμο Κεραμέως! Ακόμη και η μη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» αποτελεί θέμα συγκρούσεων… Υπερασπίζονται δήθεν τους εργαζόμενους φοιτητές! Αυτό είναι; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν και ένα και δύο πτυχία στην ώρα τους… Ποιοι έχουν λόγους να διατηρούν τον τίτλο του «αιώνιου φοιτητή;» Μήπως θα ‘πρεπε να επισκεφθούν οι αντιδρώντες ξένα πανεπιστήμια που δέχονται χιλιάδες ξένους φοιτητές, και Έλληνες, για να μάθουν πώς λειτουργούν τα ΑΕΙ; Το ότι επιμένουν κάποιοι να βράζουμε στη μιζέρια μας αυτό χρειάζεται έρευνα…

Εκεί… αδιαμαρτύρητα!
 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια δέχονται αδιαμαρτύρητα τους κανόνες των ΑΕΙ! Με την κάρτα του φοιτητή μπαίνουν στα πανεπιστήμια και στις εστίες, και όλοι οι χώροι εξωτερικοί, κοινόχρηστοι και αίθουσες διδασκαλίας λάμπουν από καθαριότητα… Στα περισσότερα πανεπιστήμια πληρώνουν και δίδακτρα και για να βρουν στέγη εκτός πανεπιστημιούπολης πληρώνουν τεράστια ενοίκια… Και όλοι τους συνεργάζονται απόλυτα με τους κανόνες των πανεπιστημιακών αρχών. Μένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί εδώ επιλέγεται η ασυδοσία; Γιατί μπορούν οι φοιτητές να βιαιοπραγούν εναντίον των διδασκόντων; Γιατί καταλαμβάνουν χώρους και τους μετατρέπουν σε ορμητήρια επιθέσεων; Γιατί φοβούνται οι φοιτητές να κυκλοφορήσουν εκεί όταν νυχτώνει;

Πολλά τα ανεξήγητα…
 Είναι σε όλους γνωστό ότι όποιο κράτος επένδυσε στην Ανωτάτη Παιδεία τα οφέλη που αποκόμισε είναι τεράστια… Με πρωτοπόρα την Αγγλία σ’ αυτό τον τομέα ακολουθεί η Τσεχία και γιατί να εξαιρέσουμε και την Κύπρο που έχει ιδιωτικά και δημόσια ΑΕΙ! Πολλά πανεπιστήμια απαιτούν να πληρώνουν δίδακτρα τα παιδιά, σε άλλα παρέχουν δάνεια στους φοιτητές που τα ξεπληρώνουν με τη δουλειά τους μετά την αποφοίτησή τους. Το κράτος ωφελείται πολλαπλώς από τη διαμονή των ξένων φοιτητών ενώ χιλιάδες επιστήμονες βρίσκουν εκεί δουλειά και αν προσθέσουμε και τα ερευνητικά κέντρα τότε θα δούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιστημόνων, και Ελλήνων, είτε ως ερευνητές είτε ως διδάσκοντες στα ΑΕΙ προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους στερώντας τις ικανότητές τους από τη χώρα μας.

Το καλύτερο…
 Υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μη θέλει το καλύτερο δυνατό στη ζωή του; Αν μας ρωτήσεις στην πλειοψηφία μας θα σου πούμε ότι θέλουμε ηρεμία και ασφάλεια, δουλειές, και καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας… Έχουμε ταλαιπωρηθεί τόσο με αυτό το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κράτος που μας δυσκολεύει τη ζωή και τρέμουμε στην πιθανότητα να χαθούν θέσεις εργασίας και να μη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας. Στη χώρα μας κανένας δεν εμποδίζει κανένα να κάνει δική του δουλειά ή να συνεταιριστεί και να δημιουργήσει πρωτοπόρες επιχειρήσεις… Είναι τόσα τα παραδείγματα που απλοί άνθρωποι έκαναν πράξη τα όνειρά τους. Το ότι χάνει η Ελλάδα τα πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία και ιδιωτικών ΑΕΙ ας μας προβληματίσει επιτέλους!
Θεανώ Βλάχου