ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Φέτες» Βουλγαρίας...

 Με αφορμή το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας για τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία που κατήγγειλε η Διεπαγγελματική, ο Γιαννιώτης πρώην βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, ανάρτησε χθες στη σελίδα του στο facebook φωτογραφίες με λευκά τυριά άλμης γειτονικής χώρας και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας, που κυκλοφορούν ανενόχλητα με την ονομασία φέτα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά (φωτό). Ο κ. Καραγιάννη έκανε μάλιστα λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» περί προστασίας του εθνικού μας προϊόντος, θέτοντας το ερώτημα αν «για το ζήτημα θα μιλήσει κανείς»! Δίκιο έχει. Το κακό με τις ψευτο – φέτες έχει παραγίνει!
Κ.Α.

Οι δικές της ευθύνες;

 Παγκόσμια Ημέρα Νερού η προχθεσινή και με αφορμή το κάλεσμα της ΔΕΥΑΙ προς τους δημότες Ιωαννίνων -μέσω ανακοίνωσή της- «να κάνουν ορθολογική χρήση του πολύτιμου αγαθού που μας παρέχεται από την φύση», φίλος αναγνώστης σχολιάζει σκωπτικά: «Καλές οι… νουθεσίες προς τους πολίτες, αλλά πρώτα ας κοιτάξουν να νοικοκυρέψουν την Δημοτική Επιχείρηση έτσι ώστε να παρέχει καλές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Δεν μπορεί να πληρώνουμε το νερό όπως το… ουίσκυ, αλλά συχνά να μένουμε στα… κρύα του λουτρού, από τις απροειδοποίητες και συχνές διακοπές, που τις περισσότερες φορές ευθύνεται το παλιό δίκτυο ύδρευσης». Δεν έχει άδικο ο συμπολίτης, όπως και πολλοί άλλοι που συχνά φτάνουν στα γραφεία της εφημερίδας με λογαριασμούς ανά χείρας, διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες χρεώσεις και για το γεγονός ότι όταν απευθύνονται (τηλεφωνικά πλέον λόγω κορωνοϊού) στη ΔΕΥΑΙ κανείς δεν τους εξηγεί πώς προκύπτουν τα νούμερα!

Ε.
Κατάληψη... τέρμα!
 Έπειτα από 25 ημέρες περίπου λήγει η κατάληψη στο μεταβατικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου έχει την έδρα της η Πρυτανεία. Αυτό αποφάσισε η «ανοιχτή συνέλευση», προαναγγέλλοντας ωστόσο σε ανακοίνωσή της κλιμάκωση του αγώνα «για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, κοινωνικό και ελεύθερο»! Ενδιαφέρον έχουν μάλιστα οι απόψεις που διατυπώνει για τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, για τον οποίο έχει μόνο καλά λόγια να πει καθώς αρνήθηκε επέμβαση της Αστυνομίας και για τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, τον οποίο από την άλλη χαρακτηρίζει «φερέφωνο της Κυβέρνησης» επειδή δήλωσε ότι οι καταλήψεις ΑΕΙ δεν βοηθούν σε κάτι!
Κ.Α.

Περί Ευεργετών…
Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία έδωσε προ ημερών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αυτή αφορά στο γεγονός πώς ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας (Α’ Νηστειών) στο Μέτσοβο ψάλλουν υπέρ των αοιδίμων και αειμνήστων ευεργετών, ενώ διαβάζεται και ο κατάλογος των Εθνικών αλλά και Τοπικών Μετσοβιτών Ευεργετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας. Όπως αναφέρει, το Μέτσοβο είναι η ορεινή πόλη των ευεργετών και δεν έχει άδικο.
Ν.Γ.

Αν δεν έβαζε χέρι…
 Αν αυτό τον καιρό δεν χρειαζόταν να καταβάλει οργανωτικές προσπάθειες ο Κυριάκος Πιερρακάκης με σκοπό να διαχειριστούμε σωστά τα προβλήματα της πανδημίας, πόσες καινούργιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το βραδυκίνητο κράτος μας και να το εκσυγχρονίσουν προς όφελος όλων των πολιτών; Δείτε για πότε οργάνωσε άρτια τους εμβολιασμούς και κατάφερε να γίνουμε χώρα πρότυπο για χώρες καλύτερα οργανωμένες, όπως η Γαλλία. Οι Γάλλοι κάθε τόσο στην Ελλάδα αναφέρονται… Εκεί δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Όσο για τα δωρεάν TEST που θα παίρνουμε από τα φαρμακεία, σκεφθείτε τι θα γινόταν αν δεν έβαζε το χέρι του ο υπουργός - θαύμα… Καθένας μας θα περνούσε από όσα φαρμακεία ήθελε και θα έπαιρνε και ένα, και δύο και τρία… test!
Θ.

Θέατρα στο «Euronews»!

 Το τηλεοπτικό κανάλι «Euronews» έκανε στις 18 και 19 Μαρτίου, γυρίσματα με θέμα την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Από τα πέντε θέατρα της Ηπείρου επέλεξε αυτά της Δωδώνης και της Νικόπολης, που είναι τα πιο μεγάλα και πιο γνωστά και έμειναν εκτός της προβολής των Γιτάνων στη Θεσπρωτία, της Κασσώπης στην Πρέβεζα και της Αμβρακίας στην Άρτα. Η εκπομπή με τίτλο «Smart Regions» θα προβληθεί σε 160 χώρες και θα μεταφραστεί σε επτά γλώσσες! Ίσως μια άλλη φορά συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Αξίζει τον κόπο...

Η.Μ.

Καθένας στα μέτρα του!..
 Η αντιπολιτευτική πρακτική προς την ελληνική κυβέρνηση ασκείται ανάλογα με τα μέτρα του καθενός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το φανατισμό, την επιθετικότητα και τον διαρκή καταγγελτικό λόγο με σκοπό να δηλητηριάσουν μια ολόκληρη κοινωνία και να ενσταλάξουν το μίσος και τον φανατισμό. Θα μου πείτε αυτά ξέρουν και τόσο μπορούν. Μέσα από αυτές τις πρακτικές καταφέρνουν να επιβιώνουν αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά της κοινωνίας μεταβάλλονται και προχωράνε απορρίπτοντας και το μίσος και το φανατισμό… Αρκετά πληρώσαμε τέτοιες επιλογές. Τώρα η δημιουργικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω, να χτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε και να αρχίσουμε πάλι απ’ την αρχή μήπως και δούμε πραγματικά μια άσπρη μέρα.
Λίγο παραέξω…
 Χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει άλματα προόδου εδώ και πολλά χρόνια τόσο σε θέματα διοικητικών μεταρρυθμίσεων και γραφειοκρατίας όσο και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Καλαίσθητες πόλεις, πεντακάθαρα πάρκα, δασικές εκτάσεις και ποτάμια, σε όλα αυτά το χέρι του ανθρώπου βοηθάει τόσο στην αισθητική όσο και στην προστασία από τις όποιες παρεμβάσεις… Η Ελληνική πρακτική να τρωγόμαστε μεταξύ μας για τις ιδεολογικές διαφορές μας και να γκρεμίζει κάθε καινούργια κυβέρνηση ό,τι έχτισε η προκάτοχός της μας κράτησαν πολύ πίσω και όταν μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε συγκρίσεις με τις πρακτικές άλλων χωρών, νιώθουμε την υστέρησή μας. Βλέπεις, πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά αυτό το ράβε - ξήλωνε που μας κράτησε δέσμιους των γραφειοκρατικών αντιλήψεων…

Καθυστερήσαμε πολύ!
 Τώρα που για πρώτη φορά ξεκίνησε μια γενναία προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και των δικών μας υπηρεσιών και αντιλήψεων μας βρήκε το ένα κακό μετά το άλλο λες και κάποιο αόρατο χέρι θέλει να μας τιμωρήσει για τη μεγάλη αδράνεια που δείχναμε και ως πολιτικός κόσμος και ως λαός. Ταξιδεύαμε σε άλλες χώρες και βλέπαμε τις διαφορές αλλά καθένας μας ήταν αδύναμος να επιβάλει και στη χώρα μας την άλλη αντίληψη και τους διαφορετικούς ρυθμούς εκσυγχρονιστικών πρακτικών. Όσοι δοκίμαζαν να κάνουν μια επιχείρηση περνούσαν από σαράντα κύματα για να τη στήσουν και πολλές φορές εγκατέλειπαν την προσπάθεια μη αντέχοντας τα εμπόδια που τους έβαζε το «κράτος» που είχε μετατραπεί σε δικτάτορα… Αυτά συνέβαιναν στη δική μας χώρα!

Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι…
 Η ιστορία είναι και παλιά και πονεμένη! Αποχωρούσαν από τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και έπρεπε να περιμένουν χρόνια και χρόνια προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους… Κανένας δεν ενδιαφερόταν για το πώς κατάφερναν να επιβιώνουν και η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: Έχουμε πολλή δουλειά και είμαστε λίγοι εργαζόμενοι. Συνέβαινε αυτό σε άλλη χώρα; Πώς κατάφερναν εκεί να προετοιμάζουν τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων χωρίς καθυστερήσεις; Είδε κι απόειδε ο πρωθυπουργός και έστειλε στο υπουργείο Εργασίας τον Κωστή Χατζιδάκη, ένα στέλεχος που έδωσε επιτυχείς εξετάσεις σε δύσκολες καταστάσεις και πάντα ξετύλιγε τα περιπεπλεγμένα… Ετοιμάζει σε πρώτη φάση να δοθούν «έναντι» στους δικαιούχους και αμέσως μετά θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση!
Θεανώ Βλάχου