ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Facebook και πανδημία…
Η διαχείριση της πανδημίας είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη. Χρειάζεται προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς, γι’ αυτό και απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η πολύ καλή δουλειά που γίνονταν στην πρώτη φάση, με την καθημερινή ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, δυστυχώς διακόπηκε… βιαίως, μετά από παρέμβαση, όπως ειπώθηκε, της Αθήνας. Έκτοτε η επίσημη ενημέρωση έρχεται κάθε απόγευμα από το ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ που καταγράφει τα κρούσματα πανελλαδικά.
Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης από την προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τελευταία αναρτά κρούσματα που εντοπίζονται στην περιοχή μας, χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείται -ούτε και είναι- επίσημη ενημέρωση.
Αφού λοιπόν έχει τις πληροφορίες και με δεδομένη την εγκυρότητά τους, ας προχωρήσει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου ξανά καθημερινά σε επίσημες ανακοινώσεις.
Ε.
Κινητοποίηση… για τις γυναίκες!
Ημέρα της γυναίκας η χθεσινή με πολλές διαδικτυακές δράσεις και εκδηλώσεις από διάφορους φορείς. Με αφορμή την ημέρα αυτή έγινε κινητοποίηση χθες μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου με οργανώσεις να αναρτούν πανό «ημέρα της γυναίκας, ημέρα του αγώνα ενάντια σε ρατσισμό, πόλεμο, καταστολή». Καλές οι κινητοποιήσεις ειδικά για τα δικαιώματα της γυναίκας με αφορμή την ημέρα αυτή, αλλά ας τηρούνται και τα μέτρα με ευλάβεια. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα εν μέσω Lockdown πάντα βρίσκονται αφορμές ακόμη και για πορείες!
Ν.Γ.
Δεν πρόλαβε…
Αγωνία εκφράζει κάθε τόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ! Βλέπεις δεν πρόλαβε εκείνος να… αμβλύνει τις ταξικές διαφορές που υπήρχαν στα σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής, επειδή τον απέπεμψε ο αρχηγός του κατόπιν… εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου. Έτσι έχασε τον προστάτη της η δημόσια Παιδεία και τα σχέδια Φίλη έμειναν όνειρα θερινής νυκτός. Έτσι ούτε εκείνος χάρηκε για πολύ την υπουργική καρέκλα και όλοι εμείς χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία να έχουμε Παιδεία ανωτάτου επιπέδου και στη χώρα μας… Όσο για εκείνους που τον αντικατέστησαν τότε, βρίσκουν τώρα μόνο κουσούρια στην όποια αλλαγή ενός γηρασμένου συστήματος που και οι ίδιοι το υπηρέτησαν…
Θ.

Γιατί το κάνει;
Ο μόνος εκτελεστής της 17 Νοέμβρη που διαρκώς προκαλεί θόρυβο γύρω από ενέργειές του! Από την αρχή της φυλάκισής του σε απεργίες πείνας κατέφευγε… Όλοι οι άλλοι αποδέχθηκαν τις ποινές τους αδιαμαρτύρητα. Ίσως τις είδαν ως μέσον εξιλέωσης για τις πράξεις τους… Ο Κουφοντίνας ακόμη και στις άδειές του προκαλούσε τους συγγενείς των θυμάτων του, κάνοντας βόλτες στα μέρη όπου στέρησε τις ζωές συνανθρώπων μας. Και εκείνος ο Μπακογιάννης, γιατί έπρεπε να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών; Επειδή αγωνιζόταν για την εθνική συμφιλίωση; Περίεργη η λογική του εκτελεστή του! Είναι ο μόνος της «ομάδας» που έτυχε ειδικής μεταχείρισης, μεταφερόμενος σε διαμερισματάκι στις αγροτικές φυλακές… Αλλά θα μείνει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί επιδιώκει κάθε τόσο τη δημοσιότητα;
ΜΑΤ
Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα!
= Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε την Κυριακή σε κάλεσμα για ανοιχτή αιμοληψία στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» και αυτό, ειδικά την τωρινή περίοδο, είναι μήνυμα παρήγορο. Κυρίως όμως αποδεικνύει ότι δεν έχει χαθεί η ανθρώπινη αλληλεγγύη! Η εθελοντική ομάδα των Paguristas μαζί με το Σύλλογο ασθενών με νεοπλασία «Είμαστε Μαζί» διοργάνωσαν την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, με τη στήριξη φορέων της περιοχής. Η συγκινητική παρουσία των εθελοντών αιμοδοτών στην προχθεσινή δράση που έσπευσαν να αφιερώσουν πέντε λεπτά από τη ζωή τους για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αποτελεί… όαση στα όσα σήμερα συμβαίνουν γύρω μας.
Ας σημειωθεί ότι στην αιμοδοσία συμμετείχε και ο «Πρωινός Λόγος», ο οποίος στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με κάθε τρόπο, είτε προβάλλοντάς τες, είτε συμμετέχοντας ενεργά, όπως προχθές!..
Ε.
Δίπλα στους σεισμοπαθείς…
Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους δείχνουν σε κάθε ευκαιρία τα μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων του ΠΑΣ Γιάννινα που συγκεντρώνουν είδη ανάγκης (τρόφιμα μακράς διαρκείας, κλινοσκεπάσματα, νερά κ.α.), για τους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία, καθώς 900 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και οικογένειες είναι σε σκηνές. Η δράση ξεκίνησε χθες αλλά και σήμερα ο σύνδεσμος θα είναι ανοιχτός από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα πράγματα θα αποσταλούν αύριο. Το καλό παράδειγμα δίνουν για μία ακόμη φορά φίλοι της ομάδας και μπράβο τους!
Ν.Γ.
* * *
Μέσα στη θύελλα…
Ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., η χώρα μας κατάφερε να προηγείται σε θετικά σχόλια για την αντιμετώπιση και της πανδημίας! Ακόμη και το ΕΣΥ που στελέχη άλλων κομμάτων απαξίωναν τις υπηρεσίες του με κάθε ευκαιρία, ακόμη και σήμερα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πληγέντες από τον ιό Έλληνες και κατάφερε να αντέξει όταν άλλα συστήματα πιο προηγμένα σήκωσαν τα χέρια ψηλά! Στην Αγγλία τι έγινε; Στη Γερμανία όλα πήγαν καλά; Οι Γάλλοι γιατί βρέθηκαν σε απόγνωση; Άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί παρακαλούσαν γειτονικά τους κράτη να δεχθούν ασθενείς τους, ενώ τα φέρετρα στοιβάζονταν στις αποθήκες λόγω της αδυναμίας να γίνουν περισσότερες καύσεις ημερησίως… Εμείς δεν είδαμε τέτοιες εικόνες, ούτε καταγράψαμε τέτοια ποσοστά νόσησης…
Μακάρι να το πετύχει και αυτό…
Μέσα στις ιδέες που… κατεβάζει ο πρωθυπουργός είναι και ο εμβολιασμός όλων των νησιωτών, προκειμένου άφοβα να φθάσουν εκεί οι τουρίστες για να ανασάνουν τουλάχιστον οι νησιώτες μας μετά το «βαρύ» χειμώνα του 2021! Non covid όλα τα ελληνικά νησιά… Μακάρι να το πετύχει… Ήδη εφαρμόστηκε το μέτρο σε δέκα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και ο αγώνας συνεχίζεται. Αν εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι και όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό και στην υπόλοιπη χώρα, τότε θα έχουμε μεγάλη ανατροπή της υπανάπτυξης, αφού ο τουρισμός είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα! Πάντως αυτός ο πρωθυπουργός με όλα ασχολείται, παντού δίνει το παρόν και όλο σκέφτεται κάτι καλύτερο για την άλλη μέρα… Μακάρι να σπάσει το φράγμα της μιζέριας μας και να μας ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

ΤΕΣΤ οργάνωσης…
Κι ενώ γίνονται καθημερινά Τest οργανωτικότητας της δημόσιας διοίκησης και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όπου υπάρχει ανάγκη, εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βαθμολογούνται με θετικό πρόσημο, όταν οι συνθήκες απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Κάθε τόσο δοκιμάζονται οι αντοχές των κρατικών υπηρεσιών είτε γιατί έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν και τις υποδομές και χρειάζεται πολλή δουλειά για να τις επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση, αλλά να έχουν και μεγαλύτερες αντοχές. Καλλιέργειες χάθηκαν μέσα στα νερά, σπίτια πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, γέφυρες υποχώρησαν και όλα αυτά μαζί απαιτούν καλύτερο σχεδιασμό, ταχεία εκτέλεση και μεγαλύτερη στατικότητα, ώστε σε επόμενα ακραία φαινόμενα να αντέξουν…

Μας θυμήθηκε και ο εγκέλαδος…
Σαν να μην ήταν ευχαριστημένοι από τα πολλά και δύσκολα που μας βρήκαν, νέος σεισμός ξεσπίτωσε τους κατοίκους δοκιμάζοντας για μια φορά ακόμη την κρατική ετοιμότητα. Για πότε στήθηκαν σκηνές και κοντέινερ, για πότε εστάλησαν είδη πρώτης ανάγκης και ειδικός ψυχολόγος για να ανακουφίσουν τους πανικόβλητους κατοίκους, για πότε ελέγχθηκε η ακαταλληλότητα των σπιτιών και των δημοσίων κτηρίων, δεν το καταλάβαμε. Ακόμη και δωρητή για το σχολείο που κρίθηκε ακατάλληλο βρήκε ο πρωθυπουργός και εκείνος υποσχέθηκε να είναι έτοιμο τη νέα σχολική χρονιά. Άλλος εχούμενος έστειλε κοντέινερ για τη στέγαση των πιο αδύναμων. Ήταν τελικά μια ευκαιρία να δουλέψουν συντονισμένα και να αποδείξουν ότι και οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν.
Θεανώ Βλάχου