ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αν δεν προσέχουμε...
 Αυξημένα είναι τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες στα Γιάννενα και εκείνο το πράσινο χρώμα με τον οποίο έχει βαφτεί η Ήπειρος στον ευρωπαϊκό χάρτη της πανδημίας ενδέχεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα και να πάμε ίσως στο πορτοκαλί. Στο χέρι μας είναι φυσικά να προσέχουμε για να... έχουμε! Όμως, εικόνες όπως αυτή από την Παραλίμνιο με δεκάδες Γιαννιώτες να βολτάρουν δίπλα – δίπλα γενικά δεν βοηθούν. Κρίμα δεν είναι να εκτροχιαστούμε και πάλι;
Κ.Α.

Πρώτα η Πλατεία!..

 Θλίψη μας έπιασε προχθές στην κεντρική Πλατεία για τα βάσανα των επαγγελματιών της εστίασης που έχουν απομείνει τόσο καιρό μόνο με «take away» και «delivery», μελαγχολία μας κυρίευσε και για την κατάσταση της ίδιας της πλατείας. Ειδικά για εκείνα τα έρμα τα πλακάκια που σε ορισμένα σημεία της έχουν γίνει... χίλια κομμάτια (φωτό). Συμπέρασμα: Καλή η συζήτηση για νέο δημαρχείο, όμως επειδή αυτό θα τραβήξει αρκετά, ας δει ο Δήμος κάποια πιο άμεσα και καθημερινά ζητήματα, όπως, ας πούμε, τι θα γίνει με την Πλατεία. Έχει προτεραιότητα...

Κ.Α.

Σημαντικό έργο...
 Τα στελέχη της Υπηρεσίας Πλωτών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, κάνουν μεταφορές ασθενών από Παξούς, Λευκίμμη και Κέρκυρα, προσφέροντας ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Ακόμη και αν έχει 7 και 8 μποφόρ είναι εκεί, με συνέπεια και ευσυνειδησία, για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και το κάνουν πάντοτε αποτελεσματικά!
H. Μ.

Απάντηση με χιούμορ!

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συνέβησαν και κάποια απρόοπτα. Σε ένα από αυτά, όταν βρισκόταν στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έφυγε από τη θέση του το πάνω μέρος του μικροφώνου με αποτέλεσμα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάσουν το απρόοπτο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να απαντά πώς δεν το έσπασε αυτός, αλλά ο προηγούμενος ομιλητής, υπονοώντας τον Πρωθυπουργό! Με χιούμορ έκανε την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα το διορθώσουμε με μειοδοτικό διαγωνισμό»! Όσοι γνωρίζουν τον Γιαννιώτη πολιτικό έχουν να λένε για τα πετυχημένα αστεία του.

Ν.Γ.

Προικοδότηση…
 Με αφορμή την αποχώρηση του Τράμπ μάθαμε ότι τον προικοδοτούν πλουσιοπάροχα για να μη χάσει το επίπεδο ζωής που είχε ως πρόεδρος των ΗΠΑ! Αν και είναι πάμπλουτος και δεν θα έψαχνε για μεροκάματο… Αυτά όμως συμβαίνουν και εν Ελλάδι! Οι πρόεδροι της Δημοκρατίας αποχωρώντας διατηρούν πολλά προνόμια. Δεν ξέρω πόση σύνταξη παίρνουν -αν παίρνουν- άσχετα με τη σύνταξη που θα πάρουν από το επάγγελμα που έκαναν πριν αναλάβουν τα υψηλά καθήκοντα, συνεχίζουν να τους προστατεύουν αστυνομικοί και μάλλον κρατάνε και το αυτοκίνητο που τους διέθετε το κράτος… Γι’ αυτά και για τα προνόμια των πολιτικών δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση του φορολογούμενου λαού…. Αυτά είναι κρατικά μυστικά!
ΜΑΤ

Ειδικές υπηρεσίες…
 Το ακούσαμε κι αυτό! Ο κορωνοϊός αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη να απαλλαγούν από τους πολλούς συνταξιούχους που το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε πολύ και κοστίζουν τεράστια ποσά οι συντάξεις τους… Έτσι θα κάνουν οικονομία! Το ό,τι η Ελλάδα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προστατέψει σημαίνει ότι οι κυβερνώντες τον τόπο μας δεν έχουν τέτοιες αντιλήψεις… Τρέχουν και δεν φθάνουν για να προσφέρουν βοήθεια στα πολλά γηροκομεία και άρχισαν τους εμβολιασμούς από τους μεγαλύτερους και συνεχίζουν για να τους εμβολιάσουν όλους. Ένα εκατομμύριο υπερήλικοι φιλοξενούνται μόνο στους οίκους ευγηρίας!
ΜΑΤ

Διαφορετική γλώσσα!
 Κι ενώ την «ελληνική» μιλάνε οι διάφορες συλλογικότητες εν Ελλάδι δυστυχώς όταν πρέπει να συμφωνήσουν για τις αλλαγές που χρειάζεται το απαρχαιωμένο ελληνικό σύστημα είτε αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, είτε στην Παιδεία, είτε στην υγεία και την Πρόνοια άλλα λέει ο ένας άλλα καταλαβαίνει ο άλλος και μπορεί να προκληθούν και εμπόλεμες συρράξεις προκειμένου να περάσει η άποψη του ενός ή του άλλου. Για παράδειγμα, οι χώρες που φημίζονται για το υψηλό επίπεδο της Ανωτάτης Εκπαίδευσης όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Τσεχία ή η Αμερική οι επιστήμονες αλλά και οι εκπαιδευόμενοι όταν ομιλούν περί αναβάθμισης εννοούν το ίδιο… Έτσι, σ’ αυτές τις χώρες τρέχουν για να σπουδάσουν όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια ή ακόμη και εκείνοι που απέτυχαν στις τοπικές εξετάσεις…

Σε βάρος της οικονομίας…
 Το να φύγουν τα παιδιά μας για να σπουδάσουν σε άλλη χώρα, επειδή η δική τους αρνείται να εκσυγχρονιστεί, σημαίνει μεγάλη οικονομική αφαίμαξη της οικογένειας αλλά και υστέρηση των πόρων οι οποίοι θα τόνωναν με διαφόρους τρόπους την τοπική οικονομία. Γιατί δεν είναι μόνο τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ξένες χώρες. Είναι και η ενοικίαση στέγης και οι διάφοροι λογαριασμοί σε φορείς κοινής ωφέλειας, είναι τα έξοδα για τροφή, για κίνηση κ.ά.. Και όσο περισσότεροι ξένοι φοιτητές επιλέγουν ξένα πανεπιστήμια τόσο περισσότεροι επιστήμονες θα στελεχώνουν τις σχολές τους, ενώ όλα αυτά χάνονται από την πατρίδα μας… Ως πότε θα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες και τις ίδιες αντιδραστικές καταστάσεις και ως πότε θα γίνεται λόγος στην Ελλάδα για αλλαγή πορείας;

Ράβε - ξήλωνε…
 Τίποτε δεν στεριώνει στην Ελλάδα και δυστυχώς η όποια αναβάθμιση επιδιώκεται περνάει από σαράντα κύματα. Ακόμη κι αν κάποια κυβέρνηση καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις όποιες ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, πολύ σύντομα αυτές αλλοιώνονται ή καταργούνται και βρισκόμαστε πάλι απ’ την αρχή. Και αυτή η κακοδαιμονία εφαρμόζεται χρόνια και χρόνια κι ενώ άλλες χώρες κάνουν άλματα και αποτελούν πόλο έλξης για ξένους φοιτητές εμείς πηγαίνουμε «σημειωτόν»… Αυτή η μοναδικότητα δεν ξέρω γιατί επιβλήθηκε στη χώρα μας και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Εκείνοι που αντιδρούν στην οποιαδήποτε εκσυγχρονιστική κίνηση δεν καταλαβαίνω τι θέλουν να επιτύχουν. Να κρατήσουν δέσμια τη χώρα και μακριά από την πρόοδο;

Η μοναδικότητα…
 Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να βάλλεται με τέτοιους τρόπους η αναβάθμιση των υπηρεσιών. Υπάρχει έστω ένα πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδας που να έχει στα μητρώα του φοιτητές εγγεγραμμένους για δεκαετίες ολόκληρες; Ο όρος «αιώνιοι φοιτητές» είναι καθαρά ελληνικός! Κι ενώ δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για τον Έλληνα φοιτητή που παλιότερα ύψωσε πανό σε πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας και τον διέγραψαν άμεσα οι πρυτανικές αρχές, εδώ όλα επιτρέπονται και το μόνο που απαγορεύεται είναι ο εκσυγχρονισμός στη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η ασφάλεια διδασκόντων και διδασκομένων στους χώρους εργασίας, και η προστασία της δημόσιας περιουσίας από φθορές που προκαλούν οι ίδιοι οι διδασκόμενοι και τις πληρώνουμε όλοι.

Θεανώ Βλάχου