Αιχμές και Νύξεις
Παντού… υποστελέχωση!
Σε συζήτηση στην τηλετύφλα για τον ΕΦΚΑ αφουγκρασθήκαμε και το εξής κουφό, ότι ο οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων οφείλονται στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας. Αυτό το «ρεφρέν» το αφουγκραζόμαστε για πλήθος οργανισμών και υπηρεσιών, όπως για τα νοσοκομεία, για τις υπηρεσίες ελέγχου των καταστημάτων, για όλα τα σημεία που υφίσταται η κρατική παρουσία και όλοι αναρωτιόμαστε: οι 750.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα τι ανάγκες και τι υπηρεσίες καλύπτουν που παντού υπάρχει υποστελέχωση; Ή, καλύπτουν τις ανάγκες των μετακλητών σε πρωθυπουργό, υπουργούς, σε υφυπουργούς, σε γ.γραμματείς και σε ειδικούς γραμματείς και ποιος ξέρει που αλλού βολεύονται;
Το Σχολείο ως «κολυμβήθρα»…
Πολλά και διάφορα αφουγκραζόμαστε για την ενδοοικογενειακή βία, ότι μπορεί να θεραπεύσει το σχολείο, όλα όσα συμβαίνουν στην Κοινωνία. Ποιο όμως σχολείο; Όταν ο δάσκαλος, (ποιος δάσκαλος;) συνιστά στους μαθητές του να μην πετάνε σκουπίδια στο δρόμο και ο μαθητής βλέπει τον γονιό του να ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου τους και να πετά το αποτσίγαρο στο δρόμο, από ποιον θα παραδειγματιστεί, από τον δάσκαλο ή από τον πατέρα του; - Έλα ντε από ποιον θα παραδειγματισθεί; Όταν οι εκπαιδευτικοί βλέπουν τους μαθητές τους να σκοτώνονται στο διάλειμμα και αδιαφορούν, δεν θα παραδειγματιστούν αρνητικά; Έλα, ντε.
Έλλειψη υπερηφάνειας!
Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΘΑ κ. Δένδια επισκέφθησαν στη Γαλλία τα ναυπηγεία όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Μπελχαρα και έμεινε κατενθουσιασμένος. Προσωπικώς δεν εξέφρασα τον ίδιο ενθουσιασμό, διότι μόλις προ τριών-τεσσάρων εβδομάδων, ο νεοσουλτάνος Ρ.Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε τα ναυπηγεία στον Βόσπορο, όπου ναυπηγούνται με τουρκική τεχνογνωσία οκτώ φρεγάτες για την ενίσχυση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και σ’ άλλα ναυπηγεία ναυπηγείται ελικοπτεροφόρο παρόμοιο με το «ΑΝΑΤΟLU» και κορβέτες και άλλα πολεμικά σκάφη και αναρωτώμαι: Εμείς ούτε τεχνογνωσία έχουμε, μήτε ναυπηγεία, μήτε έμπειρο εργατικό δυναμικό και τα αναθέτουμε όλα σε ξένους;
Τα «ξύλινα τείχη»…
Μετά τη νίκη μας επί των Περσών, των γνωστών ΜΗΔΩΝ, στον Μαραθώνα και με τον φόβο να επιτεθούν σ’ άλλο σημείο, οι Αθηναίοι βάλθηκαν να υλοποιήσουν τον χρησμό του μαντείου των Δελφών που συνιστούσε στους Αθηναίους να στηριχτούν στα «ξύλινα τείχη».
Πολλοί θεώρησαν τα ξύλινα τείχη τα όντως τείχη, όμως ο Θεμιστοκλής ξύλινα τείχη θεωρούσε τα σκάφη, τις τριήρεις και σε διάστημα μόλις 10 ετών κατασκευάσθηκαν πάνω από 100 τριήρεις που έδωσαν τη νίκη στη συμμαχία της Σαλαμίνας, παρότι εκείνη την εποχή η ξυλεία από την Πάρνηθα ως τον Πειραιά υπέκειτο σε πλήθος δυσκολίες.
Και όμως κατασκευάσθηκαν και αντιμετώπισαν τα βαρέα σκάφη των Περσών, δυσκίνητα και άβουλα στο στενό της Σαλαμίνας. Η αδυναμία λοιπόν των σημερινών ταγών δεν δικαιολογείται.