Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Γιατί τετραμηνιαίοι; 

• Γιατί η Δ.Ε.Η. και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, χρεώνουν τους πελάτες τους ανά τετράμηνο στην κατανάλωση του ρεύματος; Αντιλαμβάνονται, όσοι «οραματίστηκαν» αυτό το «απλό» μέτρο για την Δ.Ε.Η. και για τους λοιπούς παρόχους πώς είναι δυσβάστακτο βάρος για τους πολίτες, που στενάζουν κάθε φορά που τους έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος; Και τούτο, διότι αλλιώς εξοφλείται ο λογαριασμός του μηνός, όπως γινόταν ως τα τώρα. Π.χ. λογαριασμός 125 ευρώ το μήνα, το τετράμηνο γίνεται 500 ευρώ. Αυτός ο λογαριασμός δυσκόλως εξοφλείται, διότι είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ του κατωτάτου μισθού. Σε γειτονική χώρα, που δεν είναι μήτε πόλος σταθερότητος, μήτε και άξονας αναπτύξεως, όπως είμαστε εμείς, στέλνουν τον λογαριασμό κάθε μήνα αναλυτικότερο με το ημερήσιο ρεύμα, το νυχτερινό, την αξία του ημερησίου χωριστά από του νυχτερινού και το φόρο που αναλογεί σε καθένα χωριστά. Εδώ δεν γνωρίζουμε τίποτε. Τα έχουμε τόσο απλοποιήσει που τα κάναμε δυσνοητότερα.

Τουριστικά προβλήματα!.. 

• Τρέχει και δεν φτάνει ο Β. Κικίλιας, ΥΠΤΟΥΡ ανά τις Εσπερίες προκειμένου να παραταθεί η τουριστική περίοδος και τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, γιατί όχι όλο τον χρόνο, αφού το κλίμα της Ελλάδος προσφέρει αυτή την παράταση. Αλλά και να έρθουν να παραχειμάσουν οι συνταξιούχοι της Εσπερίας, κυρίως οι Γερμανοί, αποφεύγοντες τον βαρύ και πολυδάπανο χειμώνα στην πατρίδα τους. Όμως, δεν είναι μόνον ο ήλιος που θα προσελκύσει τους συνταξιούχους, είναι και άλλα τινά, όπως η παντός τύπου ευπρέπεια. Δεν μπορεί π.χ. για δυο ποτά και μία μπύρα να χρεωθούν οι τουρίστες 61 ευρώ! Όπως απαιτούν ασφάλεια στους δρόμους και να μην κινδυνεύουν από αγέλες αδεσπότων σκύλων, όπως συνέβη με ζεύγος Βρετανών, που τους χύμηξαν και τους προκάλεσαν δήγματα σ’ όλο τους το σώμα. Και ενώ για τον γάιδαρο κινήθηκε γη και ουρανός να εντοπισθεί και να τιμωρηθεί ο βασανιστής του ζώου, όπως και αυτός που ποδοπάτησε το άμοιρο γατάκι, όμως δεν είδαμε και την ίδια ευθιξία και για την γυναίκα, που της όρμησε αγέλη σκύλων και της προκάλεσαν πολλαπλά δήγματα!

 Ποιος ο ρόλος; 

• Σε μεγάλους δήμους, όπως καλή ώρα ο δικός μας μεταξύ των άλλων αντιδημάρχων- ζωή να έχουν οι άνθρωποι- υπάρχει και αυτός του Πρασίνου, ρόλο που εδώ και 70 τόσα χρόνια έπαιζε ο «Πράσινος» όπως τον αποκαλούσαν Μήτσος Μακρής, ο Σαμαρινιώτης, άμισθος και απένταρος. Σήμερα αμείβονται οι αντιδήμαρχοι,(μάλιστα κάποιος δικός μας πριν από 15 περίπου χρόνια ζήτησε και επίδομα «κεράσματος»), πού σημαίνει, ότι καλοπερνούν. Όμως, στη Θεσσαλονίκη ντελιβεράς σταμάτησε στους σηματοδότες και «πρίν αλέκτωρ φωνήσαι τρις» έπεσε το δένδρο και τον σκότωσε. Και τούτο γιατί δεν είχε βγει η υπηρεσία πρασίνου, ίσως να ήτο άλλης αποχρώσεως, και να ελέγξει τα γηρασμένα δένδρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει δένδρο γηρασμένο και προκαλεί ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, κατατρομάζοντας περαστικούς, ή εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Καλός ο θεσμός του αντιδημάρχου, καλή και η αποζημίωση, αλλά καλύτερη από όλα η εκτέλεση του καθήκοντος.

«Κόλλησε» η βελόνα!

• Φαίνεται ότι οι δικοί μας πολιτικοί έχουν τέλεια άγνοια της Ιστορίας μας, αλλιώς δεν εξηγείται η βουβαμάρα τους στις αιτιάσεις για την σφαγή στην Τριπολιτσά. Δεν γνωρίζουν την καταστροφή της Χίου; Δεν γνωρίζουν για την σφαγή των Ψαρών, την οποία εξύμνησεν ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός; Την σφαγή της Χίου την απεικόνισεν ο Γάλλος ζωγράφος Ντε Λα Κρουά (φωτό)! Δεν γνωρίζουν το Μεσολόγγι; Το Αρκάδι; Την σφαγή στη Νάουσα; Την κρεμάλα του πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ και την σκύλευση του σκηνώματός του από τους Εβραίους της Κ/Πόλεως; Γιατί δεν του τα αποκρούουν κοντραλά μούτρα; Από σεβασμό προς τον εφέντη σουλτάνο, ή μήπως τον φοβούνται; Οι γείτονές μας Τούρκοι δεν γνωρίζουν από σεβασμό, τον φόβο λογαριάζουν. Ξέχασαν την πανωλεθρία που υπέστησαν στην Κορέα;