ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ
Συρρίκνωση εισοδήματος…
• Αφουγκρασθήκαμε τον εξής διάλογο σε τηλεοπτικό πάνελ, όπως συνήθως λέγονται οι τηλεοπτικές συζητήσεις: Έλλην πολίτης προσκαλεσμένος στο πάνελ εξομολογήθηκε και είπε: «Η αφεντιά μου παίρνω 900 ευρώ μισθό και η σύζυγός μου 600 ευρώ. Από αυτά πληρώνουμε 400 ευρώ για ενοίκιο και άλλα 400 ευρώ για τα φροντιστήρια των παιδιών, σύνολο μείον 800 ευρώ από το εισόδημα! Με τα υπόλοιπα 500 θα ζήσουμε όλο το μήνα, προμηθευόμενοι τα καταναλωτικά αγαθά που χρειάζεται μία οικογένεια, όπως θέρμανση το χειμώνα, φωτισμό, τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, κλπ. Σ’ αυτά τα λοιπά δεν υπολογίζονται διασκέδαση, εκδρομές και ταξίδια. Αυτά έχουν παραγραφεί από καιρού. Βεβαίως, ο Άδωνις δεν τρώει με χρυσά κουτάλια, κατά δήλωσή του, όμως δεν βρίσκεται και στην δυσμενή θέση που βρίσκονται οι ψηφοφόροι του!
Επιβλαβής προτροπή…
• Αφουγκραζόμαστε από τις τηλοψίες σχετικούς και ασχέτους να προτρέπουν και να παρακινούν τους ομογενείς, αυτό φθάνει, πλεονασμός είναι το «Έλληνες ομογενείς», να αποχωρήσουν, να επαναπατρισθούν (sic) από την Ουκρανία! Όλοι αυτοί έχουν γευθεί την κατάντια της προσφυγιάς; Ή από θέσεως και ισχύος και ασφαλείας παριστάνουν τον επαΐοντα; Την προσφυγιά την έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι Έλληνες στη διαδρομή του χρόνου. Με τελευταία αυτήν το 1955 και το 1964 με τις εθνοκαθάρσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, εγκαταλείποντες τα πάντα βορά στους Μογκόλους της Ανατολίας. Και ήρθαν στο φιλόξενο ελληνικό κράτος με έναν «μποκτσιά» (μπόγο) με λιγοστά πράγματα και εμείς πάντα φιλόξενοι για τους ξένους τους αλλογενείς! Αντί τότε, το 1955 να φορτώσουν ένα – δύο χωριά της Θράκης από τους μουσουλμάνους σε δύο – τρία τρένα και να τους στείλουν πεσκέσι στον Οζάλ και μετέπειτα (1964) στο Μεντερές και στον Οζάλ! Αυτό θα πει διεθνής αμοιβαιότητα!
Στο ρόλο του «μασκαρά»!
• Δεν ήταν ανάγκη να ντυθεί μασκαράς ο πρόεδρος δύο κομμάτων ή κινημάτων, ο γνωστός μας Γ.Α.Π., όμως δεν έπρεπε να υποβληθεί και σε δαπάνες και σε κόπους και ταλαιπωρίες να αναζητά ρόλους ή και τεχνίτες – καλλιτέχνες ειδικούς στο μακιγιάζ και στην μεταμφίεση, ώστε να περιποιηθούν δεόντως τον μετακινούμενο από κίνημα σε κόμμα, διότι έχει περιέλθει σ’ όλες τις πολιτικές κινήσεις και παρακινήσεις, για να αποδοθεί επακριβώς η μεταμφίεσή του και να μην θεωρηθεί είτε άστοχη, είτε κλεψίτυπη η ενδυματολογική του εμφάνιση. Μάλιστα, στην προσπάθειά του αυτή δεν απέφυγε να επισκεφθεί και την πατρογονική του στέγη, για να αποδείξει ότι δεν έχει αποκόψει τις ρίζες του!
Αττική σύνταξη…
• Έμεινε γνωστή η έκφραση: «Τα παιδία παίζει»! Όπου το μεν ρήμα ευρίσκεται στο τρίτο ενικό πρόσωπο, ενώ το υποκείμενο στον πληθυντικό αριθμό και αυτό πάντα ουδέτερο. Σήμερα, αφουγκραζόμαστε τους παρουσιαστές στα τυφλοκάναλα να χρησιμοποιούν την αττική σύνταξη, φύρδην – μίγδην, που προδίδει και άγνοια της ελληνικής γλώσσας και άγνοια της ελληνικής συντάξεως! Έτσι αφουγκρασθήκαμε και δεν είναι ούτε τα μοναδικά ψήγματα, ούτε και για πρώτη φορά: «Εκφράζεται φόβοι, ότι…» ή «έφυγαν από πόλη που πολιορκούνται…». Με τέτοιους ανταποκριτές και μάλιστα σε εμπόλεμη περιοχή, προβληματίζεται ο τηλεθεατής να εννοήσει και τελικά να αποδεχθεί την ανταπόκριση, ότι ενέχει στοιχεία πραγματικότητας και μπορούν να αντέξουν σε κριτική, ότι εκφράζουν πραγματικά γεγονότα!