ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η δύναμη της στρόφιγγας!

• Ενώ διαθέτουμε τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης, εμείς τα έχουμε παραμελημένα, μη δίνοντας σημασία, με το πρόσχημα ότι αυτά είναι παρωχημένης εποχής. Και για τον λόγο αυτό πήραμε το δρόμο προς το Κρεμλίνο, να συναντήσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας και να του ζητήσουμε κάποια έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε από αυτή. Μα είναι δυνατόν ο Βλαδίμηρος να κάνει εξαιρέσεις προς τη χώρα μας; Και εκτός αυτού, τη διαχείριση του φυσικού αερίου κάνει η «Γκαζπρομ», η οποία τις προάλλες έδειξε τα δόντια της προς την Γερμανία, κλείνοντας την στρόφιγγα με το πρόσχημα της συντηρήσεως του αγωγού. Αν αυτό το πρόσχημα δείξει και ο γείτονάς μας Ρετζέπης και κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού που διέρχεται από την Τουρκία και προμηθευόμαστε το 70% του αερίου που χρειαζόμαστε, τότε τι κάνουμε; Χουχουλίζουμε τα χέρια μας για να τα ζεστάνουμε; Ιδού η απορία!

 Έμπαινε, Δήμαρχε!..

• Σε μια περίοδο που οι συμπολίτες και όχι μόνο βολοδέρνονται γιατί δεν μπορούν να τα φέρουν γύρω λόγω υπερτιμήσεως των πάντων από καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, ο δήμαρχος μας αύξησε τους αντιδημάρχους από εννέα σε δώδεκα, που σημαίνει ότι κάποιοι θα βολευθούν οικονομικά αφού ο θεσμός του αντιδημάρχου συνεπάγεται και γενναία αποζημίωση, που δεν εξισούται με πενταροδεκάρες! Και, φυσικά, οι αντιδήμαρχοι δεν είναι μόνο θεσμικός τίτλος διακοσμητικός ή τίτλος ευγενίας, που απονέμεται για λόγους ηθικής επιβραβεύσεως, αλλά και για χρηματική χορηγία (έστω και αν δεν παίρνουν όλοι αντιμισθία). Τόσα προβλήματα έχει ο Δήμος μας, που δεν αρκούσαν οι εννέα για να τα επιλύσουν ή να τα τρέξουν στη σύγχρονη γλωσσολαλιά, που έπρεπε να αυξηθούν τόσο σημαντικά; Αλλά πρέπει να αφήσει εποχή και ο σημερινός δήμαρχος, όχι όμως όπως άφησε ο Βλαχλείδης ή ο Πυρσινέλλας.

 Βανδαλισμοί στο Άλσος…

• Δεν είναι μόνο σύγχρονο φαινόμενο αυτό του Βανδαλισμού των ποιητών στο Άλσος, όπως περιγράφεται από τον «Π.Λ.». Από την εποχή του Περικλέους παρατηρείται ανάλογη συμπεριφορά των νέων. Είναι σ’ όλους γνωστή (sic) η καταστροφή των «Ερμών» από τους φίλους του Αλκιβιάδη, που εναντιόνονταν στην εκστρατεία στην Σικελία. Είναι οι γνωστοί «ερμοκοπίδες», που κατέστρεψαν τις «ερμές», τους οδοδείκτες, που ενημέρωναν τους πεζοπόρους για την απόσταση που είχαν διανύσει και πόσος δρόμος απομένει μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε κακός οιωνός για την εκστρατεία όπως και συνέβη και είχε κακά αποτελέσματα για την επιχείρηση των Αθηναίων στη Σικελία. Αυτά που βλέπουμε σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν απαλειφθεί τα ανθρωπιστικά μαθήματα από τα σχολεία και αντί αυτών έχουν εισαχθεί διαφημίσεις, πληροφορίες, ειδήσεις και άλλα χαζοχαρούμενα κείμενα, όπως γίνεται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών!

 Μπούμερανκ!..

• Σοφοί, πάνσοφοι οι πρόγονοί μας, με την γραμματεία που μας κληροδότησαν καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσεως! Όμως εμείς οι νεώτεροι, διάδοχοί τους, έχουμε τη γνώμη, ότι μπορούμε να καλύψουμε μεγαλύτερο φάσμα των γνώσεων! Αστείο πράγμα! Ο καθηγητής ιατρικής Μόσιαλος εκτός από την ιατρική επιστήμη που θεραπεύει, οραματίσθηκε να καταστεί και σατιρικός σκιτσογράφος, αλλά προκάλεσε την μήνι με την αισχρότητα που εξέφρασε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να θυμηθούμε το γνωστό αρχαίο γνωμικό, που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, κατά το οποίο: «Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία εστί». Και στην προκειμένη περίπτωση η επιθυμία του σ. Μόσιαλου να διασκεδάσει την κατάσταση με τον κορονοβάιρους επέστρεψε μπούμερανκ προς τον εμπνευστή της!..