ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Πώς θα γιορτάσουμε…

• Αφουγκραζόμαστε από τους τηλεπαρουσιαστές και τις τηλεπαρουσιάστριες σε καθημερινή βάση να ρωτούν «πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα»; Άλλος προτείνει οικογενειακώς. Άλλος ρεβεγιόν σε κέντρο εστίασης. Άλλος άλλως και καθένας προβάλλει τα γούστα του. Κανείς δεν επισήμανε, ότι τα Χριστούγεννα είναι πρωτίστως θρησκευτική γιορτή και έπειτα ακολουθούν άλλες εκδηλώσεις. Πρώτα πρέπει να αναμνησθώμεν το γεγονός της ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Την μοναδικότητα αυτής της εορτής και τα άλλα ας ακολουθήσουν, μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί συμπολίτες μας, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, λέγουν και το ψωμί – ψωμάκι και δεν είναι αυτό φαινόμενο μόνο της γειτονικής Τουρκίας, το ζούμε και στη Χώρα μας!

Δενδροφυτεύσεις με drones…

• Δεν είμαστε Κροατία, ώστε για τις δενδροφυτεύσεις των γυμνών βουνών μας, να χρησιμοποιήσουμε drones, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Άλλωστε, ίσως να είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που κατάλαβε την χρησιμότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφού η γείτων και «φίλη» Τουρκία κάνει και εξαγωγές απ’ αυτά τα επιτεύγματα! Εμείς θέλουμε την ησυχία μας και δεν θέλουμε πολεμικές καινοτομίες. Στην Κροατία, λοιπόν, εσκέφθησαν και βρήκαν πρόσφορο την χρησιμοποίηση των drones στις δενδροφυτεύσεις των αποκρήμνων βουνών, όπου η χρησιμότητα των ανθρώπων είναι από δύσκολη ως επικίνδυνη. Έτσι σχηματίζουν μπαλίτσες στο μέγεθος σφαίρας αντισφαιρίσεως, τις οποίες τα drones ρίπτουν στα απόκρημνα εδάφη και έτσι επιτυγχάνεται η αναδάσωσή τους. Η μπαλίτσα περιέχει άργιλο, άμμο, γρασίδι, κόκκινη πιπεριά για να μην τις τρώνε οι αγριόχοιροι και περιμένουν τις βροχές για να βλαστήσουν οι σπόροι. Εμείς πλέον στερούμαστε και τα παραδοσιακά μουλάρια και τα drones!

Πολύτιμες οι μουριές!

• Η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να απογαλακτισθεί από την μακρινή Κίνα στην προμήθεια μεταξωτών υφασμάτων και άλλων προϊόντων χρηματοδοτεί τις αναδασώσεις μουριόδενδρων, τα φύλλα των οποίων είναι τροφή για τους μεταξοσκώληκες. Όμως, παρατηρείται μία κάποια ανεξήγητη αδράνεια και αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών για αναδασώσεις με μουριόδενδρα! Τα οποία εκτός από την τροφή των μεταξοσκωλήκων, το φύλλωμά τους είναι προσφιλής τροφή για τα φυτοφάγα ζώα, πρόβατα και γίδια την περίοδο του φθινοπώρου, όταν αυτά πέφτουν από τα δένδρα. Εδώ, στις αρμοδιοϋπεύθυνες υπηρεσίες φαίνεται δεν έφθασε αυτή η είδηση. Μόνον στην περιοχή του Σουφλίου φαίνεται ότι αντιλήφθησαν αυτήν την πρωτοβουλία της Ε.Ε. Παλαιότερα στα Γιάννενα η εκτροφή των μεταξοσκωλήκων ήταν οικόσιτος και η παραγωγή τόσο μεταξιού όσο και υφασμάτων από μετάξι ήταν προσφιλής απασχόληση των κατοίκων. Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν και οι συνήθειες!

Προς τι οι εξοπλισμοί;

• Όταν σε καθημερινή βάση σμήνη τουρκικών F16 και λοιπά αεροσκάφη διασχίζουν τους ελληνικούς αιθέρες, σκάφη αλιευτικά φτάνουν ως τις ακτές του Αγίου Όρους, σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνοδεύουν πλαστικές λέμβους πλήρεις προσφύγων και μεταναστών, πολλές φορές διασχίζουν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδά των λεμβών των διακινητών και εμείς μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, προς τι αυτή η αδράνεια των δικών μας; Η γείτων Τουρκία για 16 δευτερόλεπτα παραβιάσεως του τουρκικού εναερίου χώρου κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος. Αν εξοπλιζόμαστε για να μας λοιδορούν ακόμη και οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» εν ΝΑΤΟ, τότε είναι περιττοί οι εξοπλισμοί. Ο πονηρούλης Τούρκος μία γλώσσα αναγνωρίζει και φοβάται, αυτήν της καταστολής και όχι του κατευνασμού! Εξοπλιζόμαστε, να δείξουμε τα δόντια μας και όχι όπως στην περίπτωση της καταρρίψεως του δικού μας αεροσκάφους με χειριστή τον Ηλιάκη και εμείς να κωφεύουμε!..