ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η τακτική της αμοιβαιότητας!

• Οι γείτονές μας «σύμμαχοι» και «φίλοι» μας Τούρκοι, δεν χάνουν ευκαιρία που δεν συλλαμβάνουν ελληνικά αλιευτικά τόσο στα Ίμια την περίοδο της τσιπούρας όσο και σ’ άλλες περιοχές με προτίμηση αυτή της λαδοξέρας, ενός υφάλου πλησίον στη Λήμνο και αφού τα οδηγούν στα τουρκικά λιμάνια τα «ξαλαφρώνουν» από τα αλιεύματά τους και μετά από απειλές απελευθερώνουν τα πληρώματα των σκαφών. Εμείς, οι γεναιόδωροι, μόλις είδαμε τα τουρκικά αλιευτικά να πλησιάζουν την Κρήτη, δώδεκα από το βορρά και έξι από το νότο στην περιοχή της Γαύδου, που ισχυρίζονται, ότι δεν έχει μήτε υφαλοκρηπίδα ούτε και ΑΟΖ, τα οδηγήσαμε σε ασφαλή λιμένα, διότι ισχυρίσθηκαν ότι οι καιρικές συνθήκες τα ανάγκασαν να πλησιάσουν την Κρήτη. Μάλιστα, τα ελλιμένισαν πλησίον στη Σούδα, οδήγησαν το λύκο κοντά στη στρούγκα. Και μη χειρότερα. Εμείς δεν τα ξαλαφρώσαμε από τα αλιεύματά τους. Εδώ έχουμε κράτος δικαίου, που στερούνται εκεί στην Ανατολού!

Συμπολίτες ή συμπατριώτες; 

• Αφουγκράσθηκα τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Επενδύσεων και Αναπτύξεως, στη συζήτηση που είχε με τους παρουσιαστές να τονίζει: «Στις ερωτήσεις που δέχομαι από εσάς αλλά και από συμπολίτες μας…». Δεδομένου ότι ο κ. Άδωνις είναι κάτοικος του νεφοσκεπούς Άστεος, προφανώς δέχεται ερωτήσεις από συμπατριώτες που, εξυπακούεται, ότι ζουν σ’ όλη την επικράτεια από Καστελορίζου έως Διαποντίων Νήσων, αλλά σκέφτεται τους συμπολίτες του στο Μαρούσι ή στην Εκάλη, γιατί ο όρος συμπολίτης αναφέρεται σε κατοίκους του αυτού Άστεος, ενώ ο όρος συμπατριώτης αναφέρεται στους κατοίκους της αυτής χώρας όχι χώρου και της αυτής Πατρίδος. «Πατρίδα σαν τον ήλιο σου ήλιος αλλού δεν λάμπει» Αυτό είναι γεγονός!

 Πρόθυμοι για παραχωρήσεις!

• Από το «Βαλκανικό Περισκόπιο» το μαργαριτάρι: Με την Συμφωνία της «Μάλα Πρέσπας» παραχωρήσαμε και αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ στα Σκόπια ως κράτος περίκλειστο μη έχον αιγιαλό! Και η Ελβετία και η Αυστρία δεν έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, όμως δεν προσφέρθηκαν τα όμορα κράτη Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία για την Ελβετία και Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία για την Αυστρία να παραχωρήσουν αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ. Εμείς γιατί τόσο γαλαντόμοι; Βεβαίως μπορούσε η Αλβανία να παραχωρήσει αιγιαλίτιδα ζώνη, που είναι πλησιέστερα προς τη θάλασσα τα Σκόπια, ενώ αυτά απέχουν πολύ περισσότερο μέσω της Ελλάδος. Αλλά μήτε οι Τσιπροκοτζιάδες ούτε οι Μητσοτακοδένδιες παραχώρησαν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, απλώς έδειξαν την γαλαντομία τους σ’ όσους Νοτιοελλαδίτες βουλευτές για την ψήφιση των τριών μνημονίων λες και αυτοί είναι λιγότερο πατριώτες από τους Βορειοελλαδίτες!

 Η Μεσογειακή διατροφή…

• Από καιρού εις καιρόν επανέρχεται στη δημοσιότητα και στη συζήτηση η Μεσογειακή διατροφή. Αλλά πώποτε άχρι τούδε μας πληροφόρησαν οι περί αυτήν ασχολούμενοι σε τι συνίσταται η Μεσογειακή διατροφή, αλλά περιορίζονται μόνο στο να προβάλλουν τη χωριάτικη σαλάτα. Μα αυτή είναι προϊόν των τελευταίων χρόνων, πολύ μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, που επινοήθηκαν τα θερμοκήπια και έτσι έχουμε όλο τον χρόνο κηπευτικά και δη ντομάτες για την χωριάτικη τη σαλάτα. Επομένως, από τι επαναλαμβάνω συνίσταται αυτή η Μεσογειακή διατροφή και φυσικά το ελαιόλαδο δεν είναι από μόνο του Μεσογειακή διατροφή. Από ό,τι ενθυμούμαι από μικρός περιφερόμουν σε τέσσερα σπίτια, όπου ζούσαν συγγενείς μας και έβλεπα, ότι η μαγειρική διέφερε από σπίτι σε σπίτι. Από τι τέλος πάντων αποτελείται η Μεσογειακή διατροφή;