ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Αναδασώσεις (α)

Σ’ όλη την περίοδο του Φθινοπώρου, του Χειμώνα και των πρώτων ημερών της Ανοίξεως, διαβάζαμε στις εφημερίδες και αφουγκραζόμασταν από την τηλετύφλα, ότι ο τάδε Δήμος, η δείνα Κοινότητα προέβαιναν σε αναδασώσεις είτε των γυμνών λόφων και βουνών είτε αυτών που είχαν καταστραφεί από πρόσφατες πυρκαϊές. Εδώ στη μακάρια περιοχή των Ιωαννίνων, που μάλλον μακάβρια έπρεπε να αποκαλείται, όλοι εφησυχάζουν, ίσως με την σκέψη, ότι δεν θέλουν να καταστούν πρόξενοι μελλοντικών πυρκαϊών, γιατί πυρκαϊές προκαλούνται εκεί που υπάρχουν δάση. Τι να φοβηθούν στο Πέραμα, που είναι στην κυριολεξία κρανίου τόπος, που ίσως μήτε ασφάκες δεν φυτρώνουν; Αυτός ο τόπος αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αδιαφορίας, διότι δεν μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς το Σπήλαιο, αφού οι αναδασώσεις στην ευρύτερη περιοχή είχαν γίνει πριν την ανακάλυψή του! Π.χ. η αναδάσωση στο Νησί, που απαλύνει την ατμόσφαιρα η καταπράσινη εμφάνισή του. Καιρός είναι να αφυπνισθούν όσοι δήθεν μου και τάχατες κόπτονται για το περιβάλλον!..

Αναδασώσεις (β)

Αναγνώστης του «Π.Λ.» με πληροφόρησε, σχετικά με τις αναδασώσεις, ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τις αναδασώσεις με μουριές, τόσο για τροφή των αιγοπροβάτων, όσο και για την σηροτροφία! Σηροτροφία έστι η εκτροφή μεταξοσκωλήκων τόσο για την ύφανση μεταξωτών υφασμάτων, όσο και για την κατασκευή ενθυμίων και καλλιτεχνημάτων. Οι Γιαννιώτισσες είχαν ειδίκευση τόσο στην εκτροφή των μεταξοσκωλήκων, όσο και στην επεξεργασία του μεταξιού και στην ύφανση. Αψευδής μάρτυρας για τα παραπάνω οι πολυάριθμες μουριές που υπήρχαν στα παλιά Γιάννινα, τα φύλλα των οποίων ήτο η τροφή των μεταξοσκωλήκων. Και δεδομένου ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την αναδάσωση περιοχών με μουριές δεν απομένει παρά να κινηθεί η διαδικασία για την αναδάσωση της λοφοσειράς από τη Μανωλιάσσα ως την Βουνοπλαγιά και για την σηροτροφία και για την κτηνοτροφία.

«Η δικιά μου η μάνα...

...πέθανε, κανενός να μην μείνει»! Στέλιο Κούλογλου! Αυτήν την παροιμία έπρεπε να την γνωρίζεις σύντροφε βουλευτά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ξένος πόνος ξώπετσα»! Τι θα πει «πρέπει να προϊδεασθεί η Κοινή Γνώμη για την παρατεταμένη κράτηση των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανουπόλεως; Αν είχαν συλλάβει εσένα σ. Κούλογλου οι γείτονες και «φίλοι» μας και «σύμμαχοί» μας, ποιόν θα ενδιέφερε εκτός από τους γονείς σου και τα αδέλφια σου; Δεν είδες που τα «βοθροκάναλα» κατά τον σ. Πολάκη διέκοψαν τις τουρκικές σαπουνόπερες και άλλες αηδίες τουρκικές; Το θέμα είναι, γιατί προσκαλέσαμε τον Ερντογάν και όργωσε την Ελλάδα, αποκαλώντας μάλιστα τους Μουσουλμάνους της Θράκης μας Αδέλφια και τους Μουσουλμάνους βουλευτές, τέσσερις τον αριθμό, δικούς του βουλευτές και το φυσούσε και δεν κρύωνε ο Υφυπέξ σ. Γιάννης Αμανατίδης, που δεν μπορούσε να του αφαιρέσει και το μικρόφωνο, καθάπερ πρόεδρος και φιλοξενούμενος ο Ερντογάν!

Νησίδες χωρίς σημαίες;

Αφουγκρασθήκαμε από δημοσιογράφο, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σημαίες! Δεν διευκρίνισε όμως που δεν πρέπει να υπάρχουν. Αυτή η οδηγία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Χόλμπρουκ αφορούσε την σημαία των Ιμίων, την οποία ο σ. Παν Κα Λο δικαιολόγησε, ότι θα την πάρει ο αέρας μετά την κρίση των Ιμίων! Δεν είπε ο Χόλμπρουκ, ότι απαγορεύεται η έπαρσις της Σημαίας στη Σάμο, ή στην Ικαρία, όπου εκτυλίχθηκε το πρόσφατο γεγονός με την τοποθέτηση πέντε σημαιών σε Νησίδες ως απότιση φόρου τιμής στον τραγικό θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρου! Όπως αναρτούμε την σημαία μας στα σπίτια μας, στα καταστήματά μας, στους δρόμους, στις πλατείες κατά τις εθνικές εορτές ή κατά τις υποδοχές ξένων επισήμων, ήγουν του Εμμανουέλε Μακρόν ελληνική και γαλλική σημαία, έτσι τρεις νεαροί τις τοποθέτησαν σε μη διαφιλονικούμενες νησίδες! Δεν είναι ελληνικά νησιά; Δεν έχουν ελληνικές πυραμίδες από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Γιατί να μην έχουν και την ελληνική Σημαία; Πώς αλλιώς θα αποδεικνύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας;