Comp 1

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Εν ομηρία οι πολίτες!..

* Καμία συζήτηση για την αποδέσμευση της Ελλάδας (της χώρας μας όπως επικράτησε να λέγεται) από τα «ηνία» της Τρόικας, προτού ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Βόλφγκαγκ (λυκόπορτα, όπως λυκοτρίχι, Λυκόστομο, Λυκορράχη κ.λπ.) Σόιμπλε. Και ο απλούς πολίτης, ανερωτάται και λέγει:
- Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και ευρίσκονται είτε σε εκκρεμότητα, είτε στις ελληνικές καλένδες; Και πότε πρόκειται είτε να ολοκληρωθούν είτε να τεθούν προς επίλυση και ολοκλήρωση; Και το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας, της αδιαφορίας, της αναβλητικότητας, του ωχαδερφισμού, του συνδρόμου «ες αύριον τα σπουδαία» ένας ολόκληρος λαός να ευρίσκεται σε ομηρία με τα γνωστά αποτελέσματα της λιτότητας, των στερήσεων, των αυτοκτονιών, της ανεργίας και πολλών άλλων δεινών όπως της διαλύσεως του ιστού της ελληνικής κοινωνίας.
Τι θα μας πουν οι Εθνοπατρίκιοι, όταν, οσονούπω, προκηρυχθούν οι εκλογές και θα μας βομβαρδίζουν με ενημερωτικά φυλλάδια τις «ενέργειές τους και τις δράσεις τους» για τη βελτίωση των συνθηκών των δεινοπαθούντων πολιτών; Ιδού η απορία!..

Τέλη και καφέδες...

* Γκρίνια και για το γεγονός, ότι δεν μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη!
Μα τα δημοτικά τέλη είναι θεσμοθετημένα, όπως και οι καφέδες είναι θεσμοθετημένοι! Και αφού διατηρούνται οι θεσμοθετημένοι καφέδες πρέπει να διατηρηθούν και τα θεσμοθετημένα δημοτικά τέλη. Πώς θα προκύψει το κονδύλιο για τα θεσμοθετημένα κεράσματα; Τώρα, πόσα ήσαν θεσμοθετημένα και αποθεσμοθετήθηκαν, αυτό είναι ψιλά γράμματα για τους παροικούντες το Δημαρχείο. Μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, δώρο των Χριστουγέννων, δώρο του Πάσχα, επίδομα αδείας, όλα αυτά με μία μονοκονδυλιά έχουν αποθεσμοθετηθεί. Το μόνο που είχε μεν περιθωριοποιηθεί και αυτό προσωρινώς ήσαν οι θεσμοθετημένοι καφέδες και αυτοί ανεδύθησαν και βγήκαν στην επιφάνεια ως διά μαγείας! Αλλά αυτό συμβάλλει στις διαπροσωπικές σχέσεις των ταγών του Δήμου μας με τους «αγαπητούς δημότες», φυσικά, όχι με όλους, αλλά με την ελίτ. Και πόσοι είναι αυτοί της ελίτ που πρέπει να κερασθούν; Πέντε; Δέκα; Άντε, δεκαπέντε; Το μήνα φυσικά. Και γι’ αυτούς τους δέκα πέντε γίνεται τόσος λόγος για επαναφορά ενός θεσμοθετημένου μέτρου που είχε ατονίσει; Γυφτιλίκια! Και μπορεί να παρεξηγηθώ ως ρατσιστής!..

Νέες παιδαγωγικές θεωρίες!..

* Νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις και θεωρίες, φαίνεται, ότι προωθούνται στην εκπαίδευση. Ιδού περί τίνος πρόκειται:
Εκεί γύρω στην δεύτερη εβδομάδα τα πρωτάκια διδάχθηκαν τα γεωμετρικά σώματα και τα σχήματα! Κάτι που δεν το γνωρίζουν και φτασμένοι δημοσιογράφοι, αφού συγχέουν το τετράγωνο του ΥΠΕΘ με το πεντάγωνο, εκτός και αν είναι τόσο αμερικανοπρεπείς, που επειδή το ΥΠΕΘ των Η.Π.Α. έχει σχήμα πενταγώνου και αποκαλείται πεντάγωνο, το δικό μας έχει σχήμα τετραγωνικό, αρά τετράγωνο!
Στο θέμα της γλώσσας πολύ γοργός είναι ο ρυθμός που προχωρούν, με αποτέλεσμα να τα μαθαίνουν... παπαγαλία! Ιδού, το σχολικό έτος βρίσκεται στην αρχή και οι μαθητές καλούνται να διαβάζουν, να γράφουν και να μαθαίνουν ορθογραφία σχοινοτενείς προτάσεις και μάλιστα ασυνάρτητες, όπως: «Να μια λίμνη με νούφαρα. Νυχτώνει. Να ο σάκος, τι να έχει μέσα. Νυχτώνει. Κάτι ακούω. Λες να είναι η κότα; Λες να είναι νυχτερίδες; Λες να είναι η Νανά; Πάνω από τη λίμνη πετάνε νυχτερίδες! Ο σάκος έχει μία νυχτερίδα. Τι να έχει το πακέτο;».
Αυτό μου θυμίζει τη λαϊκή φράση «από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Βγάλτε τα παπούτσια σας να μην βραχεί η ομπρέλα»!
Τι σχέση έχουν οι νυχτερίδες με τη λίμνη; Οι νυχτερίδες ζουν σε λίμνες ή σε παραλίμνιες περιοχές ή σε σπήλαια, σε ερημόσπιτα, σε νεκροταφεία; Στη λίμνη ταιριάζει να βρίσκεται η πάπια και όχι η κότα. Και πολλά άλλα θα μπορούσαμε να παραθέσουμε!..