Comp 1

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Ρήτρα ευελιξίας... 

Το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης) διαθέτει ορισμένα κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη διαφόρων αναγκών. Αυτά τα ποσά εγκρίνονται από τους καρεκλοκένταυρους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά πολλές φορές σκοντάφτουν στο «ωχ αδερφέ, δεν βαριέσαι»! Εξ αιτίας αυτού του «ωχ αδερφισμού» υπάρχουν κονδύλια που λιμνάζουν, (δήλωση του δ/χου Σίμου Δανιηλίδη) και τα οποία μπορούν να διατεθούν επί τη βάσει της «Ρήτρας Ευελιξίας» σ’ άλλους τομείς, όπως είναι η χρηματοδότηση παιδικών σταθμών, που κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν εφέτος, όπου ευρίσκουν ένα πιάτο ποιοτικού φαγητού τα παιδιά 100.000 και πλέον οικογενειών, οι οποίες αδυνατούν να τους το προσφέρουν. Όμως, απαιτείται ευελιξία, η οποία, δυστυχώς, είναι προϊόν εν ανεπαρκεία σ’ όσους διαφεντεύουν στα παραπάνω υπουργεία. Άλλως δεν θα υπήρχαν λιμνάζοντα κονδύλια ή θα είχαν διατεθεί ή θα είχε προγραμματισθεί η διάθεσή τους και δεν θα ανησυχούσαν οι γονείς για το μέλλον των παιδιών τους...

Κατώτεροι και των Αφγανών!  

Στις 15 Ιουνίου στο μακρινό Αφγανιστάν, όπου διαφεντεύει ο Καρζάυ από της ανατροπής του μονάρχη, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας. Στην αναμέτρηση συμμετείχαν δύο Αφγανοί, οι οποίοι διεκδικούσαν την ψήφο όχι των βουλευτών αλλά του κοινού, που σημαίνει, ότι παρ’ ότι η χώρα ευρίσκεται σε εμπλόλεμη κατάσταση λόγω της επιδρομής των Ταλιμπάν, δεν ανεστάλη το δικαίωμα των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου.
Εδώ, στην Ψωροκώσταινα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, αφού οκτώ μήνες προτού εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από τα 3/5 των βουλευτών, που αμφισβητείται αν θα κατορθωθεί η εξεύρεσίς τους, θεωρούν τους πολίτες ως... δευτερεύον στοιχείο, ώστε να κληθούν για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν συμβαίνει αυτό μόνον στο μακρινό Αφγανιστάν, αλλά και σ’ όλα τα βαλκανικά κράτη όπου οι πολίτες είναι το κυρίαρχο εκλεκτορικό σώμα των Προέδρων και μάλιστα αμέσως μετά την κατάρευση του υπαρκτού «σοσιαλισμού», μόνον οι Έλληνες, οι θεμελιωτές των δημοκρατικών κανόνων, στερούνται αυτού του δικαιώματος.  

 Τα εθνικά σύμβολα... 

Παρακολούθησα την κοινή δήλωση των δύο υπουργών Εθνικής Αμύνης, του Έλληνα και του Ρουμάνου, κατά την εκεί επίσκεψη του κ. Δημ. Αβραμόπουλου. Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ύπαρξη όχι μόνον των εθνικών συμβόλων ανά ζεύγος ελληνική και ρουμανική πίσω από κάθε υπουργό, που σημαίνει λεπτό γούστο, αλλά και οι τρεις θυρεοί του ρουμανικού κράτους. Εμείς; Ε, εμείς αυτά τα αποφεύγουμε, τα θεωρούμε οπισθοδρομικά, αφού και σημαίνον υπουργός μας, αυτός της Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε με περισσή προπαίτεια, ότι την σημαία μπορεί ο καθένας να την σχίζει, τουτέστιν να την περιφρονεί, γι’ αυτό και μέχρι την ανάδειξη του σημερινού προέδρου Καρόλου Παπούλια η αίθουσα της Ολομελείας του Κοινοβουλίου εστερείτο του εθνικού συμβούλου. Τότε και για αγνώστους λόγους τοποθετήθηκε σημαία και μετά 9 και μισό έτη τοποθετήθηκε και αυτή της Ε.Ε.