Comp 1

Καθώς φτάνουμε πλέον στην «καρδιά» του φθινοπώρου…

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ!

Ξεκινάει επίσημα σήμερα η διάθεση πετρελαίου με την τιμή του σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι

• Να το εκμεταλλευτούν οι καταναλωτές συνιστά ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Ιωαννίνων

Γεμάτες με καυσόξυλα είναι οι μάντρες σε όλη την Ήπειρο

PETRELAIO THERMANSHS

Μπορεί ο καιρός να είναι καλός με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όμως φτάνοντας πια στην «καρδιά» του φθινοπώρου, το ζήτημα της θέρμανσης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα με τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει χειμώνα.

Σήμερα ξεκινάει, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή έναρξης να είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός θετικό, αν και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπει απόλυτη αισιοδοξία ότι θα κυλήσει ομαλά όλη η χειμερινή σεζόν. Για τον λόγο αυτό, ο Θανάσης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, συνιστά στους καταναλωτές μέσω του «Π.Λ.» να εκμεταλλευτούν την παρούσα καλή συγκυρία. Γεμάτες, εξάλλου, με καυσόξυλα είναι και οι μάντρες, με τις τιμές να είναι σταθερές, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Γιάννης Ντασταμάνης. 

Καλύτερη η τιμή

Περίπου στον πανελλαδικό μέσο όρο εκτιμάται ότι θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και στην  Ήπειρο κατά την έναρξη της διάθεσής του, αυτό όμως θα φανεί οριστικά σήμερα, Τρίτη. 

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Παπαδόπουλος, η τιμή του καυσίμου θα είναι μεταξύ 1,12 και 1,18 ευρώ με πιθανότερο να κυμανθεί στα 1,15 – 1,17 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση πετρελαίου ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή με την τιμή στα 1,40 ευρώ και η σεζόν έκλεισε τον Απρίλιο με το πετρέλαιο στα 1,30 ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη φέτος για τους καταναλωτές. 

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ικανοποιητική φέτος. Αν μάλιστα βάλει κανείς μέσα και την επιδότηση που θα λάβουν οι καταναλωτές γίνεται ακόμα καλύτερο το πράγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων. Πρόσθεσε όμως πως «εμείς θέλουμε η επιδότηση που πάει στον πελάτη να μπει κατευθείαν στην αντλία, ώστε να πέσει περαιτέρω η τιμή του καυσίμου και να αυξηθεί η κατανάλωση. Αν γίνει αυτό και ο πελάτης θα μπορεί να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα και εμείς θα δίνουμε περισσότερα λίτρα και το Κράτος θα εισπράττει περισσότερα χρήματα».

Πρόκειται για προτάσεις που η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών έχει ήδη υποβάλλει προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με το αίτημα να καταργηθεί το σύστημα «Ήφαιστος» το οποίο παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή.

«Να προμηθευτούν τώρα…»

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου να έχει καλή εκκίνηση φέτος, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια με αύξησή της, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν την όλη κατάσταση.

«Υπάρχουν αυξομειώσεις, όμως αυτές είναι σε λογικά επίπεδα. Για παράδειγμα, σήμερα (σ.σ. χθες) το βαρέλι του αργού είναι στα 74 – 75 δολάρια. Είχε φτάσει στα 80, έπεσε, ενώ νωρίτερα ήταν στα 65 ευρώ. Οι διαφορές αυτές θα φανούν αργότερα, ωστόσο η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι αυτή που επηρεάζει πιο πολύ την τιμή του πετρελαίου. Σίγουρα όμως μία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, κοντά στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες θα φέρει αύξηση», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Γι’ αυτό και ο ίδιος συνιστά οι καταναλωτές να προμηθευτούν από τώρα πετρέλαιο, εκμεταλλευόμενοι τη σημερινή τιμή που όλα δείχνουν ότι θα είναι η χαμηλότερη. 

Προσοχή στις αγορές

Ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών προχώρησε και σε ορισμένες συμβουλές προς τους πολίτες με βασικότερες τον καθαρισμό του καυστήρα και τη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης στα σπίτια τους για περισσότερη οικονομία στην κατανάλωση. 

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός όταν αγοράζει πετρέλαιο, ειδικά αν ο έμπορος δεν είναι της εμπιστοσύνης του, κάνοντας πρώτα έρευνα αγοράς για να δει τις τιμές. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά να μην παρασύρεται ο καταναλωτής όταν βλέπει μεγάλες διαφορές προς τα κάτω, έχοντας κατά νου ότι μπορεί να υποκρύπτεται κάτι ύποπτο.  

Επάρκεια καυσόξυλων

Χαμηλές παραμένουν προς το παρόν και οι παραγγελίες καυσόξυλων λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Πάντως, οι μάντρες στην περιοχή μας είναι γεμάτες ποιοτικά ξύλα έτοιμα προς καύση, όπως διαβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας Ηπείρου Γιάννης Ντασταμάνης. 

Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η δρυς και η οξιά πωλούνται και φέτος έναντι 80 ευρώ το κυβικό, δηλαδή 160 ευρώ ο τόνος. Πιο ακριβά είναι φυσικά το πουρνάρι και η ελιά, τα οποία κοστίζουν 100 ευρώ το κυβικό, δηλαδή 200 ευρώ ο τόνος. «Επάρκεια ξύλων έχουμε και καλό θα ήταν οι καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τη προμήθειά τους διαλέγοντας πιστοποιημένα καταστήματα τόσο για ποσότητα όσο και για ποιότητα και αποφεύγοντας τους ‘πειρατές’», συνέστησε ο κ. Ντασταμάνης. 

Το επίδομα

Βασικό βοήθημα των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση «θέρμανση» είναι το επίδομα που λαμβάνουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, το οποίο θα δοθεί ξανά τον ερχόμενο χειμώνα. 

Η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες οπότε θα ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες καταβολής του επιδόματος καθώς και το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων. 

Πάντως, το επίδομα, το οποίο αφορά τόσο την αγορά πετρελαίου όσο και καυσόξυλων, πέλετ κλπ.,  θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 800 ευρώ, ενώ στις παραδοσιακά πιο κρύες περιοχές της χώρας, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι μεγαλύτερες και άρα και η κατανάλωση πετρελαίου ή άλλων πηγών θέρμανσης, θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. 

Το τελικό ποσό του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας, ενώ προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.