Comp 1

Άρχισαν να φτάνουν στα χωριά μας «ξενιτεμένοι», αλλά και πολλοί επισκέπτες…

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!

Πληθώρα εκδηλώσεων που κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο

Οι πολιτιστικοί φορείς οφείλουν να προστατεύσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της παράδοσης…

PANHGYRI XORIO

Πόλο έλξης για απόδημους και επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού, αποτελεί και αυτό το καλοκαίρι η Ήπειρος. 

Η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και φυσικά να κορυφωθεί ενόψει του «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Την τιμητική τους έχουν τα ορεινά ηπειρωτικά χωριά, τα οποία σταδιακά αρχίζουν να παίρνουν ζωή, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, όπου τα περισσότερα από αυτά ερημώνουν και κατοικούνται κυρίως από υπερήλικες!

Πάντως, τη θερινή περίοδο και κυρίως τον Αύγουστο, τα χωριά υποδέχονται τους «ξενιτεμένους» από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, ενώ καφενεία και πλατείες στο μεσοχώρι γεμίζουν από κόσμο. 

Πέρα από το θρησκευτικό και εορταστικό μέρος, -αυτές τις μέρες ειδικά για τα χωριά που γιορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο, όπως σήμερα τον Άγιο Παντελεήμονα και χθες την Αγία Παρασκευή - υπάρχει και το πολιτιστικό κομμάτι με την αναβίωση των ηθών και των εθίμων. Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Πωγώνι, χωριά στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, όπως και σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία αλλά και Βόρειο Ήπειρο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αποτελούν μαγνήτη για τον κόσμο, χάρη στο απέραντο φυσικό κάλλος και την πληθώρα των εκδηλώσεων που προγραμματίζουν. 

Ενθουσιασμένοι μένουν όσοι επισκέπτες από διάφορες γωνιές της χώρας ή και του εξωτερικού επιλέγουν την Ήπειρο για τις εξορμήσεις τους αυτές τις μέρες και τυγχάνουν της μοναδικής και ζεστής φιλοξενίας των ντόπιων. Για τους επισκέπτες η Ήπειρος αποτελεί ιδανική επιλογή, μιας και ο συνδυασμός ορεινότητας και παραλιών, αφήνει ευχαριστημένο κάθε απαιτητικό επισκέπτη.

Πανηγύρια και εκδηλώσεις…

Μπορεί η επισκεψιμότητα στα χωριά και οι εκδηλώσεις να κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η «καρδιά» του καλοκαιριού, ωστόσο και μέσα στον Ιούλιο ντόπιοι, απόδημοι, επισκέπτες, λάτρεις της παράδοσης έχουν βρεθεί σε γλέντια και εκδηλώσεις που έχουν γίνει σε μερικά χωριά. 

Και φέτος, με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε χθες σε αρκετά χωριά των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής, η οποία είναι και η πολιούχος Αγία σε Μέτσοβο και Πράμαντα. Οι πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας Παρασκευής όπως και του Αγίου Παντελεήμονα σήμερα και να ανάψουν ένα κερί σε κάθε Ιερό Ναό, ξωκκλήσι και μοναστήρι, ενώ συμμετέχουν στις λιτανείες, στους Εσπερινούς και τις Θείες Λειτουργίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στα Πράμαντα και κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, θα τεθεί προς προσκύνηση από τμήμα Ιερού Λειψάνου του «εν Αγίοις Πατρος Υμών Λουκά του Ιατρού».

Να μείνει αναλλοίωτη η παράδοση!

Αναμφίβολα, το μεράκι για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων περισσεύει σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αδελφότητες, Εκκλησιαστικές Επιτροπές και λοιπούς εθελοντικούς φορείς. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς στην προσπάθεια να προσελκύσουν πολύ κόσμο και να μην πηγαίνουν κόντρα στις συνήθειες της εποχής, καλούν καλλιτέχνες οι οποίοι, για να ξεσηκώσουν τη νεολαία, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της παραδοσιακής μουσικής.

Ειδικά οι νέοι που δεν έχουν παραστάσεις και βιώματα από πραγματικά πανηγύρια ή δεν έχουν φροντίσει οι μεγαλύτεροι να τους μυήσουν σε αυτά, χορεύουν και λικνίζονται σε έναν μονότονο ρυθμό, δίχως να αισθάνονται αυτό που χορεύουν. Πάντως, το αισιόδοξο του πράγματος είναι ότι στον κανόνα αυτό υπάρχουν και εξαιρέσεις, μιας και πολλοί διοργανωτές ειδικά στα ορεινά χωριά επιμένουν παραδοσιακά και στήνουν πανηγύρια που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Όπως και να έχει, οι πολιτιστικοί φορείς οφείλουν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της παράδοσης, μιας και τα πανηγύρια είναι ένα  «εργαλείο» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, επαφής με τις ρίζες και διατήρησης της παράδοσης. 

Εκδηλώσεις για όλους!

Πέρα από τα πανηγύρια, ποικίλες και πλούσιες είναι αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αδελφότητες, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίου, θερινό σινεμά, πάρτι νεολαίας, βραδιές έντεχνης και λαϊκής μουσικής, ενώ αρκετές είναι και οι εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, όπως αυτές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Φούρκα Κόνιτσας, Κεφαλόβρυσο, Μουσιωτίτσα και αλλού.

Όλα αυτά είναι μια ακόμη ευκαιρία για αντάμωμα στα χωριά όσων διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό και έρχονται κοντά με συγγενείς και χωριανούς. Μάλιστα, προ ημερών πάνω από 11.000 επισκέπτες, βρέθηκαν στο Ζαγόρι το τριήμερο διεξαγωγής του μεγαλύτερου trail running event βουνού της χώρας, του Zagori Mountain Running, μια διοργάνωση- διαφήμιση του Ζαγορίου σε όλο τον κόσμο, μιας και αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος ήταν από 35 χώρες και τέσσερις ηπείρους!

Στο μεταξύ, διάφορες εκδηλώσεις γίνονται αυτό το διάστημα σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο. Ενδεικτικά, στους επώνυμους Καλαρρυτινούς και ειδικότερα στην περίπτωση του Σπυρίδωνα Λάμπρου, ιστορικού,καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρωθυπουργού της Ελλάδας, είναι αφιερωμένο το διήμερο πολιτιστικών θεματικών εκδηλώσεων «Συναντήσεις στους Καλαρρύτες», που διοργανώνει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας. 

Επίσης, τη μουσική παράσταση «Πολλά Τραγούδια Ακόμα» του γνωστού συνθέτη και στιχουργού Γιώργου Θεοφάνους θα παρουσιάσει ο Δήμος Μετσόβου σήμερα στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, ενώ αύριο στις 9 μ.μ. στην πλατεία της Ελεούσας μια πρωτότυπη μουσική παράσταση θα δώσουν δύο από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Βασίλης Κώστας, στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα. 

Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές διάστημα θα κορυφωθούν τα πανηγύρια σε κάθε γωνιά των Ιωαννίνων, αλλά θα γίνουν και διάφορες εκδηλώσεις, όπως ένα τριήμερο Φεστιβάλ με καταξιωμένους καλλιτέχνες (ΠΥΞ ΛΑΞ, Γιάννη Χαρούλη, Ιουλία Καραπατάκη, Πάνο Βλάχο και άλλους) στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου.