Comp 1

Ακάθεκτο παρά τις προκλήσεις προχωράει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Στα Γιάννενα η Προεδρία του Διεθνούς Δικτύου Παν/μίων Αδριατικής & Ιονίου UniAdrion

• Θα γίνουν συνέδρια, εργαστήρια, μορφωτικές ανταλλαγές κ.α.

Βελτιώνεται η θέση του Ιδρύματος σε διεθνείς κατατάξεις…

PANEPISTHMIO IOANNINON

Μπορεί τα προβλήματα να μην έχουν εκλείψει, με βασικότερο όλων το ζήτημα της χρηματοδότησης που εδώ και χρόνια αποτελεί «αγκάθι» γενικότερα για τα ΑΕΙ της χώρας, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει με σταθερά βήματα την πορεία του προς το μέλλον.

Ήδη είναι σε εξέλιξη μία πολύπλευρη προσπάθεια από πλευράς της Διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου για περισσότερη εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή του δίνεται μία μοναδική ευκαιρία, καθώς το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την Προεδρία του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής & Ιονίου UniAdrion. Στο σημαντικό αυτό Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα πάνω από 50 Ιδρύματα από 10 χώρες και με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του, αναμένεται πως, μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθούν και στα Γιάννενα ποικίλες δράσεις όπως συνέδρια, εργαστήρια και μορφωτικές ανταλλαγές.

Στο μεταξύ, βελτιώνεται διαρκώς η θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα παγκόσμια συστήματα κατάταξης ΑΕΙ, γεγονός που καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παράγει.

Προεδρία στα Γιάννενα!

Κεντρικό ρόλο στην προώθηση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας στην περιοχή Αδριατικής - Ιονίου αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής & Ιονίου UniAdrion. Νέα Πρόεδρος του σημαντικού αυτού φορέα θα είναι η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Το δίκτυο UniAdrion ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου 2000, με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ancona από τους Υπουργούς Εξωτερικών έξι χωρών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, ως ένα Δίκτυο Πανεπιστημίων των χωρών της περιοχής της Αδριατικής - Ιονίου. Σκοπός του δικτύου, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 53 Πανεπιστήμια από 10 χώρες, είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «η ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας και η ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των χωρών της περιοχής Ιονίου Αδριατικής, με σεβασμό στη δημοκρατία, το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό». 

Πολύπλευρη δράση

Η δραστηριότητα που αναπτύσσει το δίκτυο UniAdrion για την προαγωγή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας είναι πολύπλευρη, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες ευθύνες για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη νέα Πρόεδρο του Δικτύου κ. Μπατιστάτου.

Συγκεκριμένα, διοργανώνει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διά ζώσης και εξ αποστάσεως, δράσεις κατάρτισης, υλοποιεί θερινά σχολεία και κοινά ερευνητικά προγράμματα. Η διακρατική/διαπανεπιστημιακή συνεργασία αφορά σε θέματα συναφή με τους πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής της μακροπεριφέρειας Αδριατικής–Ιονίου, όπως οικονομική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά, βιώσιμος τουρισμός, γαλάζια ανάπτυξη, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον και αειφορία. Το 2025, το δίκτυο θα γιορτάσει 25 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο διάστημα αυτό, το UniAdrion έχει εδραιώσει τον ρόλο του στην ακαδημαϊκή και επιστημονική διασύνδεση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, προωθώντας την ακαδημαϊκότητα, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών και ενδυναμώνοντας τον πολιτιστικό και επιστημονικό διάλογο μεταξύ των χωρών μελών.

 Τι θα κάνει το Παν/μιο

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας UniAdrion (2024 - 25) προβλέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τοπικούς φορείς και την επέκταση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δικτύων. Αξίζει να τονιστεί ότι το EUSAIR Forum, το οποίο προγραμματίζεται για  τον Μάιο του 2025, αποτελεί μια θεμελιώδη ευκαιρία για συζήτηση και σχεδιασμό κοινών στρατηγικών για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Καταλήγοντας, το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται «να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς με την προώθηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων και μορφωτικών ανταλλαγών και να συνεχίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μέσω της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή Αδριατικής - Ιονίου».

Εδραιώνεται διεθνώς

Στο μεταξύ, το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου απολαμβάνει όλο και μεγαλύτερης ακαδημαϊκής φήμης, καταφέρνοντας με σταθερά βήματα να εδραιώνεται στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η βελτιωμένη θέση που καταλαμβάνει στα παγκόσμια συστήματα κατάταξης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, στην κατάταξη του «Center for World University Rankings» (CWUR) για το 2024, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στο 3.7% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 774η θέση μεταξύ 20.966 πανεπιστημίων και την τέταρτη θέση σε εθνικό επίπεδο, με βασικά κριτήρια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και διενεργούμενης έρευνας. Εξάλλου, μία ακόμη σημαντική διάκριση για το Ίδρυμα αποτελεί και η θέση του στην κατάταξη που δημοσίευσε η «Best Value University Rankings in Europe 2024» – Study Abroad Aide. Το Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων κατατάσσεται στο 16% των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μεταξύ 2.525 ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από 38 ευρωπαϊκές χώρες, με βασικά κριτήρια την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες και την ακαδημαϊκή του φήμη. 

Τέλος, το «QS World University Ranking», δημοσίευσε τον διεθνή πίνακα κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (reference year 2025 – ακαδημαϊκό έτος 2022-2023),  στον οποίο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στη θέση 1.001-1.200, μετά από αξιολόγηση 5.663 πανεπιστημίων από 106 χώρες, παρουσιάζοντας σταθερή πορεία και με τις καλύτερες επιδόσεις του να καταγράφονται στην έρευνα.