Σαφείς δεσμεύσεις χθες από τον Άδωνι Γεωργιάδη στα Γιάννενα

ΘΑ «ΣΠΑΣΕΙ» Η 6Η ΥΠΕ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΠ!

Σε «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας

• Χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο των δύο Νοσοκομείων και υποστήριξε ότι έχει αυξηθεί το προσωπικό τους μέσα στην τελευταία πενταετία…

GEORGIADHS ADONIS IOANNINA EPISKEPSH

• Με σημαντικές ανακοινώσεις για την Ήπειρο συνοδεύτηκε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε τα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό. Ανακοινώσεις που θα φανεί στη συνέχεια αν γίνουν πράξη…

Βασικότερη όλων ήταν η δέσμευση ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα «σπάσει» και η Ήπειρος θα ενταχθεί σε μία νέα ΥΠΕ με επίκεντρο την ίδια. Πρόκειται για δέσμευση που είχε αναλάβει και ο προκάτοχος του κ. Γεωργιάδη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όμως μέχρι στιγμής δεν υλοποιήθηκε. Ο Υπουργός εμφανίστηκε επίσης σίγουρος ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα και το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Τμήματος Επειγόντων στο Π.Γ.Ν.Ι., που μαζί με το ΤΕΠ του «Χατζηκώστα» θα αντλήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν άφησε «παράθυρο» αισιοδοξίας για παραμονή των συμβασιούχων στα δύο Νοσοκομεία. Τον Αδ. Γεωργιάδη υποδέχθηκαν στα ιδρύματα εργαζόμενοι με πανό και συνθήματα. Μάλιστα, η ΕΙΝΗ είχε προκηρύξει χθες στάση εργασίας, καλώντας σε συγκέντρωση στην είσοδο του Πανεπ. Νοσοκομείου. 

Θα «σπάσει» η ΥΠΕ!

Χρόνιο αίτημα της Ηπείρου είναι το «σπάσιμο» της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία ΥΠΕ, με επίκεντρο την περιοχή μας. Για πρώτη φορά χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ισχύει και θα ολοκληρωθεί επί θητείας του, στο πλαίσιο της εξέλιξης του υγειονομικού χάρτη της χώρας. «Δεν μπορώ να το κάνω αύριο, γιατί πρώτα θέλω να βεβαιωθώ για το πώς ακριβώς θα γίνει, δέχομαι όμως αυτό που επανειλημμένα μου έχουν θέσει και ο Περιφερειάρχης και ο Κ. Τασούλας και η κ. Κεφάλα, ότι η απόσταση από την Καλαμάτα ως την Κόνιτσα είναι πολύ μεγάλη και ανθρωπίνως δημιουργεί τεχνικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα από το παρελθόν που πρέπει να το λύσουμε. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα λυθεί επί θητείας μου στο υπουργείο Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Προσωπικό - υπηρεσίες

Αναφορικά με το προσωπικό των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι σήμερα περισσότερο και στα δύο Νοσοκομεία σε σχέση με το 2019. «Φυσικά υπάρχει πάντα το πρόβλημα των οργανικών θέσεων που δεν έχουν πληρωθεί στο εκατό τοις εκατό, αλλά η πρόοδος είναι εμφανής. Έχουμε περισσότερους γιατρούς και περισσότερους νοσηλευτές στα δύο Νοσοκομεία απ’ όσους είχαμε πριν από πέντε χρόνια», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς δε για το τι μέλει γενέσθαι με τους 150 περίπου συμβασιούχους του Π.Γ.Ν.Ι., δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν κάποιος υπογράφει μία σύμβαση ορισμένου χρόνου, ξέρει ότι κάποια στιγμή αυτή θα λήξει. Δεν θα απολυθεί, απλά θα λήξει η σύμβασή του». 

Παράλληλα, ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ υψηλό το επίπεδο του Π.Γ.Ν.Ι. και του «Χατζηκώστα», τονίζοντας πως το ότι παρέχουν υπηρεσίες υγείας υψηλής στάθμης αποδεικνύεται από το γεγονός πως πολύ λίγα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία, αλλά καταφέρνουν να τα διαχειρίζονται εδώ.

Μονάδα Οξυγόνου - ΤΕΠ

Χθες έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Παραγωγής Οξυγόνου, με αφορμή τα οποία εξάλλου βρέθηκε στα Γιάννενα ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο πρωτοποριακό τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που δίνει πλήρη επάρκεια οξυγόνου στο Π.Γ.Ν.Ι., εξοικονομεί πολλά χρήματα για τον Έλληνα φορολογούμενο και διασφαλίζει την παροχή υγείας στους ασθενείς.

Ειδική αναφορά έκανε και στα έργα αναβάθμισης των Επειγόντων στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων που αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία τους. «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτελούμε ήδη γιγαντιαία έργα για τα ΤΕΠ και των δύο Νοσοκομείων, ενώ σημαντικά ποσά από την ίδια πηγή προορίζονται για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Π.Γ.Ν.Ι., γεγονός που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής θα απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας ακόμα υψηλότερης ποιότητας», τόνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς ειδικά για τα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η ένταξη των οποίων στο Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί αγώνα ταχύτητας, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προλάβει το υπουργείο, προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους όρους δόμησης.

Άλλες δηλώσεις

- Για ένα γιγαντιαίο έργο από πλευράς υποδομών και ενίσχυσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δύο Νοσοκομείων που έχει συντελεστεί στα Γιάννενα έκανε λόγο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προμήθεια μηχανημάτων που αφορούν και τα δύο Νοσοκομεία όπως ο λιθοτρίπτης, ο νέος αξονικός τομογράφος, ο νέος αγγειογράφος, ο νέος μαγνητικός τομογράφος, καθώς και στο έργο ανακαίνισης των ΤΕΠ και των δύο ιδρυμάτων, το οποίο βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως είπε, δε, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει αποδεχθεί σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων που του έχουμε υποβάλει για την προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού. Είναι αρκετές οι θέσεις που έχουν δοθεί και στα δύο Νοσοκομεία». Επανέλαβε μάλιστα αυτό που είπε ο Υπουργός, ότι δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς οι γιατροί, είτε μόνιμοι είτε επικουρικοί, που απασχολούνται στα δύο Νοσοκομεία είναι περισσότεροι από όσους απασχολούνταν το 2019.

- Από την πλευρά του ο Διοικητής των δύο Νοσοκομείων των Ιωαννίνων Σπύρος Δερδεμέζης ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για την ενδελεχή συζήτηση που έγινε για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την υγεία στην περιοχή μας, τονίζοντας πως «επικεντρωθήκαμε στις δράσεις που θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο κ. Δερδεμέζης πρόσθεσε πως «θα έχουμε μειοδότη για το ΤΕΠ του «Χατζηκώστα» και επίκειται η διαγωνιστική διαδικασία για το ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Ι.», παραδέχθηκε όμως πως υπάρχουν και προβλήματα στην υγεία, κάνοντας λόγο ενδεικτικά για το διοικητικό προσωπικό όπου υπάρχουν εκκρεμότητες, καθώς και την ελλιπή στελέχωση των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων. 

- Τέλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα υπογράμμισε πως «περιμένουμε και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, από τα ΤΕΠ των δύο Νοσοκομείων στα Γιάννενα μέχρι μία ενιαία ΥΠΕ για την Ήπειρο που τόσα χρόνια τη συζητάμε και θα λύσει πολλά προβλήματα».

Υπόμνημα εργαζομένων

Με εκπροσώπους των εργαζομένων των δύο Νοσοκομείων συναντήθηκε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο «Χατζηκώστα» και το Π.Γ.Ν.Ι., ενώ παράλληλα συνομίλησε με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και με τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ηπείρου της ΑΔΕΔΥ Χρ.Γρίβα. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Ι. παρέδωσε στο Υπουργό υπόμνημα στο οποίο περιγράφει τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη διόρθωση των λαθών του «Νέου Οργανισμού» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου βάσει των πραγματικών αναγκών του ιδρύματος, της ιατρoτεχνολογικής εξέλιξης αλλά και της επέκτασής του, ζητάει αυξημένη οικονομική επιχορήγηση για το Π.Γ.Ν.Ι. κάνοντας λόγο για «κραυγαλέα ανισότητα» στη μεταχείρισή του σε σύγκριση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και ενίσχυση του ιδρύματος με προσωπικό, τονίζοντας πως ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των οργανικών θέσεων σε κλάδους ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθ. Υγ. Προσωπικού, ΤΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων, ΤΕ Ραδ. – Ακτινολογίας, ΔΕ Χειρ. – Εμφανιστών,  Διοικητικών κλπ.