Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν αυτές τις ημέρες τα μαγαζιά

«ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ» Η ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!

- Αυξημένη η κίνηση, αλλά η… μερίδα του λέοντος πάει στα πολυκαταστήματα

-Στο δώρο του Πάσχα που καταβάλλεται έως αύριο στον ιδιωτικό τομέα ποντάρουν οι μικρομεσαίοι - Ακριβότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι…

AGORA GIANNINA PEZODROMOS

Αυξάνει η κίνηση στη Γιαννιώτικη αγορά καθώς διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για το Πάσχα. Οι καταναλωτές προμηθεύονται ήδη όλα τα απαραίτητα για τις γιορτινές ημέρες, με τα δώρα για τα βαφτιστήρια να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πάντως, και σε τοπικό επίπεδο μεγάλη μερίδα πολιτών κατευθύνεται στα πολυκαταστήματα για τα ψώνια τους, με τους μικρομεσαίους εμπόρους να προσδοκούν ότι θα καταφέρουν το αμέσως επόμενο διάστημα να αυξήσουν τον τζίρο τους. Εξάλλου, μέχρι αύριο, Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα και το γεγονός αυτό δημιουργεί προσδοκίες. Όσον αφορά στο γιορτινό τραπέζι, αυτό φέτος αναμένεται ότι θα κοστίσει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές στα είδη που περιλαμβάνει με πρώτο τον πατροπαράδοτο οβελία. Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Προσδοκούν οι έμποροι

Τα… καλά της έχει φορέσει η αγορά στα Γιάννενα με τους εμπόρους να προσδοκούν πως οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι καλές γι’ αυτούς και ο τζίρος τους θα τονωθεί έπειτα από ένα διάστημα στασιμότητας. 

Τα καταστήματα άνοιξαν την Κυριακή και, βοηθούντος του καλού καιρού, οι Γιαννιώτες βγήκαν μαζικά στη αγορά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μερίδα κατευθύνθηκε στα πολυκαταστήματα με την κίνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι μέτρια. Όλα λοιπόν θα κριθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Πάντως, η αγορά λειτουργεί με διευρευμένο ωράριο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, έως και τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 έως τις 9 μ.μ.. Τη Μεγάλη Παρασκευή η αγορά θα λειτουργήσει από τη 1 έως τις 7 το μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και την Τρίτη, 7 Μαΐου καθώς σ’ αυτήν έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς.

Ελπίδα από το δώρο!

Καταναλωτές αλλά και έμποροι αδημονούν πάντως για το Δώρο Πάσχα που θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες το αργότερο μέχρι αύριο, Μεγάλη Τετάρτη στον ιδιωτικό τομέα. Το φετινό δώρο θα είναι αυξημένο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και αναμένεται να δώσει ανάσα στους εργαζόμενους ενόψει Πάσχα, καθώς οι υποχρεώσεις αυτή την περίοδο είναι αυξημένες για όλους. Η κατάθεση του δώρου θα βοηθήσει εξάλλου όσους το δικαιούνται να κάνουν με μεγαλύτερη άνεση τα ψώνια τους, άρα από αύριο ενδέχεται να «ζεσταθεί» περαιτέρω και η αγορά. Δώρο πάντως δεν λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, μετά την υιοθέτηση σχετικών μνημονιακών νόμων.

Το πασχαλινό τραπέζι

Καθώς διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών και για το πασχαλινό τραπέζι. Εδώ τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς η ακρίβεια παραμένει και εξακολουθεί να πλήττει έντονα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, υποχρεώνοντας τους πολίτες να κάνουν περικοπές. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «έτρεξε» με 5,3% σε ετήσια βάση ενώ σε βασικές κατηγορίες, με πρώτο το ελαιόλαδο, συνεχίστηκαν οι διψήφιες ανατιμήσεις.

Αυξημένο το κόστος

Το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα για έξι έως οκτώ άτομα, όπως υπολογίστηκε από το ΙΝΚΑ, ανέρχεται στα 355,88 ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι. Από την πλευρά του, σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, εκτιμά ότι μεσοσταθμικά η φετινή δαπάνη ανά νοικοκυριό για είδη παντοπωλείου θα ανέλθει σε 120 ευρώ.

Φυσικά, το ποσό που θα δαπανήσει τελικά κάθε νοικοκυριό για το πασχαλινό τραπέζι, θα εξαρτηθεί και από τις επιλογές που θα κάνουν τα μέλη του κατά τις αγορές τους, όπως την ποιότητα, το είδος των προϊόντων αλλά και το κατάστημα από το οποίο θα ψωνίσουν. Πάντως, από την προηγούμενη Τετάρτη και έως το Μεγάλο Σάββατο βρίσκεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ το οποίο περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, τέσσερα προϊόντα, δηλαδή, με αυξημένη ζήτηση αυτή την περίοδο.

Τα βασικά τρόφιμα

Μέχρι στιγμής οι καταναλωτές διαπιστώνουν διαφορές στις τιμές των αμνοεριφίων, που αποτελούν τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» των ημερών. Στα σούπερ μάρκετ και το «Καλάθι του Πάσχα», οι τιμές στο αρνί στις έξι μεγαλύτερες αλυσίδες -με βάση τις λίστες που έχουν αναρτήσει στο e-katanalotis- φτάνουν έως και τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στο σύνολο των 16 αλυσίδων που μετέχουν στο μέτρο, ανεβαίνουν έως και τα 11,89 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, τα αμνοερίφια πωλούνται αυτή τη στιγμή, πιο ακριβά, φτάνοντας έως και 15 ευρώ το κιλό.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το τσουρέκι, το οποίο στις έξι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλείται από 4,20 έως 6,60 ευρώ το κιλό. Αρκετές αλυσίδες έχουν μάλιστα επιλέξει να βάλουν στα «καλάθια» τους παραπάνω από μία επιλογές για τους καταναλωτές τους. Υψηλότερες τιμές καταγράφονται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία για το συγκεκριμένο προϊόν.

Μεγάλο εύρος τιμών παρατηρείται και στα σοκολατένια αυγά η τιμή των οποίων επηρεάζεται και από την αύξηση στη διεθνή τιμή του κακάο. Στα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, τα σοκολατένια αυγά 220 γρ. ξεκινούν από 4,20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και πάνω από 10 ευρώ, ενώ στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 20 - 25 ευρώ.

Μπαράζ ελέγχων

Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα με στόχο την πάταξη κάθε μορφής αισχροκέρδειας. Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι εκτός από γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, μέλι και ΠΟΠ προϊόντα, το τελευταίο διάστημα γίνονται έλεγχοι και σε κρέας και αυγά. Συνέχισε δε απευθύνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Παράλληλα, όμως, θέλω άπαντες να γνωρίζουν ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων. Στόχος μας είναι να μπει τάξη στην αγορά και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους έντιμους μεταποιητές. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με απόλυτη συνέπεια».