ΣΕ…ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΥΣ Η ΑΓΟΡΑ!

- Ανοιχτά ήταν χθες τα καταστήματα στα Γιάννενα με αυξημένη κίνηση στο κέντρο - Διευρυμένο ωράριο μέχρι το Μεγ. Σάββατο 

- Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι - Πού κυμαίνεται ο οβελίας

- Εντατικοί έλεγχοι για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας…

AGORA GIANNENA 28 4 24 

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μέρες για το Πάσχα και, ως είθισται, οι πολίτες προμηθεύονται ήδη όλα τα απαραίτητα για τις γιορτινές ημέρες, από τις λαμπάδες και τα δώρα για τα βαφτιστήρια μέχρι τα τρόφιμα που θα περιλαμβάνει το πασχαλινό τραπέζι.

Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση και στη Γιαννιώτικη αγορά, η οποία θα λειτουργήσει όλες αυτές τις ημέρες με διευρυμένο ωράριο. 

Πέρα από τα ψώνια που αφορούν σε παιδιά και εορτάζοντες, οι καταναλωτές κάνουν έρευνα για τον οβελία, η τιμή του οποίου είναι για μία ακόμη χρονιά «τσιμπημένη», όπως και εκείνη άλλων δημοφιλών εδεσμάτων της περιόδου αυτής. Κάπως έτσι, το γιορτινό τραπέζι θα είναι πιο ακριβό φέτος. Πάντως, σε ισχύ είναι το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ. Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Γιορτινή η αγορά

Σε γιορτινούς ρυθμούς κινείται η αγορά στα Γιάννενα. Χθες τα εμπορικά ήταν ανοιχτά και, βοηθούντος του καλού καιρού, οι Γιαννιώτες βγήκαν μαζικά για ψώνια, με τον πρώτο λόγο να έχουν καταρχήν τα δώρα στα βαφτιστήρια και τους εορτάζοντες. 

Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργήσει η αγορά και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, με βάση το προτεινόμενο ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 έως τις 9 μ.μ.. Τη Μεγάλη Παρασκευή η αγορά θα λειτουργήσει από τη 1 έως τις 7 το μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και την Τρίτη, 7 Μαΐου καθώς σ’ αυτήν έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς. 

Το πασχαλινό τραπέζι

Με την έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών και για το πασχαλινό τραπέζι. Εδώ τα πράγματα πάντως δεν είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς μπορεί ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των τροφίμων να αποκλιμακώνεται από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων «NielsenIQ» για τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, όμως η ακρίβεια παραμένει και εξακολουθεί να πλήττει έντονα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, υποχρεώνοντας τους πολίτες να κάνουν περικοπές.

Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «έτρεξε» με 5,3% σε ετήσια βάση ενώ σε βασικές κατηγορίες, με πρώτο το ελαιόλαδο, συνεχίστηκαν οι διψήφιες ανατιμήσεις.

Αυξημένο το κόστος

Το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα για 6 έως 8 άτομα, όπως υπολογίστηκε από το ΙΝΚΑ, ανέρχεται στα 355,88 ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι. Από την πλευρά του, σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, εκτιμά ότι μεσοσταθμικά η φετινή δαπάνη ανά νοικοκυριό για είδη παντοπωλείου θα ανέλθει σε 120 ευρώ.

Φυσικά, το ποσό που θα δαπανήσει τελικά κάθε νοικοκυριό για το πασχαλινό τραπέζι, θα εξαρτηθεί και από τις επιλογές που θα κάνουν τα μέλη του κατά τις αγορές τους, όπως την ποιότητα, το είδος των προϊόντων αλλά και το κατάστημα από το οποίο θα ψωνίσουν. Πάντως, από την προηγούμενη Τετάρτη και έως το Μεγάλο Σάββατο βρίσκεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ το οποίο περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, τέσσερα προϊόντα, δηλαδή, με αυξημένη ζήτηση αυτή την περίοδο.

Τα βασικά τρόφιμα

Μέχρι στιγμής οι καταναλωτές διαπιστώνουν διαφορές στις τιμές των αμνοεριφίων, που αποτελούν τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» των ημερών. Στα σούπερ μάρκετ και το «Καλάθι του Πάσχα», οι τιμές στο αρνί στις έξι μεγαλύτερες αλυσίδες -με βάση τις λίστες που έχουν αναρτήσει στο e-katanalotis- φτάνουν έως και τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στο σύνολο των 16 αλυσίδων που μετέχουν στο μέτρο, ανεβαίνουν έως και τα 11,89 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, τα αμνοερίφια πωλούνται αυτή τη στιγμή, πιο ακριβά, από 14,50 έως και 15,50 ευρώ το κιλό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το τσουρέκι, το οποίο στις έξι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλείται από 4,20 έως 6,60 ευρώ το κιλό. 

Αρκετές αλυσίδες έχουν μάλιστα επιλέξει να βάλουν στα «καλάθια» τους παραπάνω από μία επιλογές για τους καταναλωτές τους. Υψηλότερες τιμές καταγράφονται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία για το συγκεκριμένο προϊόν. Μεγάλο εύρος τιμών παρατηρείται και στα σοκολατένια αυγά η τιμή των οποίων επηρεάζεται και από την αύξηση στη διεθνή τιμή του κακάο. Στα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, τα σοκολατένια αυγά 220 γρ. ξεκινούν από 4,20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και πάνω από 10 ευρώ, ενώ στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 20 - 25 ευρώ.

Μπαράζ ελέγχων

Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι εν όψει Πάσχα στην αγορά με στόχο την πάταξη κάθε μορφής αισχροκέρδειας. Σε δήλωσή του σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα έγιναν έλεγχοι στα γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, μέλι και σε ΠΟΠ προϊόντα, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονται και σε κρέας και αυγά. Συνέχισε δε απευθύνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Κανένας παραγωγός, επαγγελματίας ή μεταποιητής που τηρεί το νόμο και τους κανόνες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Παράλληλα, όμως, θέλω άπαντες να γνωρίζουν ότι κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων. Στόχος μας είναι να μπει τάξη στην αγορά και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους έντιμους μεταποιητές. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με απόλυτη συνέπεια».