Παραλύει την Τετάρτη η χώρα από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Στο επίκεντρο η ακρίβεια • Χωρίς Μέσα Ενημέρωσης αύριο, Τρίτη

AKRIBEIA KAROTSI SM

• Άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες μεθαύριο, Τετάρτη κατέρχονται σε 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ. Στα Γιάννενα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. 

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα…» τονίζει, μεταξύ άλλων το ΕΚΙ.

Τα Μέσα Ενημέρωσης 

Μια μέρα νωρίτερα, αύριο Τρίτη, απεργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, από τις 5 το πρωί της 16ης Απριλίου έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου. (Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΠΗΝ, οπότε ο «Πρωινός Λόγος» δεν θα κυκλοφορήσει μεθαύριο, Τετάρτη).

Η ΓΣΕΕ

«Η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις…», είναι το βασικό σύνθημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται οι αυξήσεις μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, τα βασικά αιτήματα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

- Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

- Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

-Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

-Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

- Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

 Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια μεθαύριο, Τετάρτη, καθώς η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. 

«Οι Έλληνες Ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της