Ξεκαθάρισε πλήρως το πολιτικό τοπίο, ενόψει και των Ευρωεκλογών…

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΜΟΜΦΗ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕ ΤΗ Ν.Δ.

«Επίδειξη πυγμής» από Κ. Μητσοτάκη με την εξπρές παραίτηση δύο στενών συνεργατών του

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ…

MHTSOTAKHS BOYLH 28 3 24

• Στο κενό έπεσαν τελικά οι προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καπηλευτούν πολιτικά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς απορρίφθηκε χθες βράδυ η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (159 ΟΧΙ - 141 ΝΑΙ), παρόλο που λίγο πριν την ψηφοφορία, υπήρξαν δύο παραιτήσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, του Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και του υφυπουργού Γιάννη Μπρατάκου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, αποδείχτηκαν αδύναμες να στριμώξουν πολιτικά την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία βγήκε αλώβητη από την συζήτηση στη Βουλή.

Η ολοκλήρωση της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σηματοδότησε τη συνέχιση ενός κλίματος ακραίας πόλωσης, καθώς επικράτησαν εντός της Ολομέλειας το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολίτευσης, αλλά και η μάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος κατείχε το προνόμιο να καταθέσει την πρόταση μομφής!

Η απόπειρα των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων να εργαλειοποιήσουν με κάθε τρόπο την εθνική τραγωδία των Τεμπών, όχι μόνο έπεσε στο κενό και συσπείρωσε περισσότερο την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ανέδειξε και την ανάγκη να φωτιστούν από τη Δικαιοσύνη τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο! 

«Γαλάζια» συσπείρωση…

Ο δρόμος που χάραξαν μέσω και αυτής της διαδικασίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι επιθέσεις που εξαπολύουν, αποδεικνύουν το έλλειμμα των πολιτικών θέσεων και κάνουν τους πολίτες να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη στάση τους, ενόψει και των εκλογών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Αλώβητο από την συζήτηση στην Ολομέλεια βγήκε το κυβερνών κόμμα, το οποίο δείχνει να συσπειρώνεται μετά τις διαρροές που υπήρχαν στη ψήφιση του νομου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Όπως άλλωστε, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στο δρόμο προς τις καλπες θα υπάρχει μια αντιπαράθεση μετωπική, που θα έχει φόντο ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό.

Στο στόχαστρο Κασσελάκης - Ανδρουλάκης

Με επεισοδιακό τρόπο κύλησε η χθεσινή τελευταία μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, καθώς η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε αναίτια στον Γιαννιώτη Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο καταλόγισε ότι μονομερώς επιχείρησε να επισπεύσει τη διαδικασία. Βέβαια, ο Κ. Τασούλας… επιστράτευσε και πάλι το γνωστό καυστικό του χιούμορ, βάζοντάς την στη θέση της.

Πρώτος τον χορό των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών άνοιξε ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ενώ στη συνέχεια τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες κορυφώθηκαν αργά το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού. 

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε συνολικές απαντήσεις σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, βάζοντας, ταυτόχρονα, στο στόχαστρο τους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη (ο δεύτερος επέλεξε ως εισηγητή «τον καταδικασμένο 13-0 από τη Δικαιοσύνη Νίκο Παππά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός), κατηγορώντας τους για εργαλειοποίηση της εθνικής τραγωδίας.

Να πέσει φως για τα Τέμπη…

Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του τοποθετήθηκε επί της ουσίας για το πολύνεκρο δυστύχημα. Ανέφερε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, εστιάζοντας στην ταχύτητα με την οποία αυτή κινήθηκε, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις, τονίζοντας πως δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση! 

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, τονίζοντας πως είναι στην ίδια πλευρά και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει απόδοση ευθυνών και όλα να έρθουν στο φως!

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας είχε παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από τα Τέμπη και μετά, όπως τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Δεν κρύβομαι πίσω από καμία ασυλία…»

Με την επισήμανση ότι δεν θεωρεί τη βουλευτική ασυλία του, είδος «ασπίδας» πίσω από την οποία σκοπεύει να κρυφτεί, εμφανίστηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ο πρ. υπουργός Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε –όπως έχουν πολλές φορές πράξει το τελευταίο διάστημα και άλλα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας– ότι το εάν υπάρχει θέμα ή όχι ποινικής ευθύνης του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κρίνεται μόνο στη βάση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Φαντασιώσεις τα περί προσυνεννόησης»

Στο μεταξύ, σε μια άνευ προηγουμένου… συμμαχική αντιπαράθεση επιδόθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το εάν υπήρχε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστία,  με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος». 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε φαντασιώσεις τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. 

«Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά», αναφέρθηκε σχετικά από την Χαριλάου Τρικούπη.

Τζούφη: Παρωδία η Εξετ. Επιτροπή

Μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής Ιωαννίνων της «Νέας Αριστεράς» Μερόπη Τζούφη τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν τα πάντα για να συγκαλύψουν το έγκλημα, κόντρα στην κοινωνική απαίτηση να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και να αποδοθεί δικαιοσύνη». 

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για διαρκή προσπάθεια αποποίησης κάθε ευθύνης, ενώ χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή ως παρωδία που προσβάλλει τους επιζώντες και τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών.